Πώς γίνεται μια εξέταση DNA;
Τι είναι τα εντυπώματα και τι σχέση έχουν με τα αποτυπώματα;
Γιατί είναι πάντα χρήσιμη μια λάμπα υπεριώδους φωτός στον τόπο ενός εγκλήματος;
Πώς βοηθάει η τεχνολογία στην ανίχνευση ενός εγκλήματος και τί σχέση έχει ένας 3D… scanner;

Αυτές είναι μερικές μόνο από τις ερωτήσεις που καλούνται να απαντήσουν οι επιστήμονες στην παράσταση. Μια ερευνήτρια βρίσκεται νεκρή κάτω από παράδοξες συνθήκες… ήταν φόνος ή εργαστηριακό ατύχημα;

Το «Έγκλημα στο Εργαστήριο» είναι μια παράσταση που, κατά τη συνήθη πρακτική των Science Reactors, μας καλεί να δούμε την επιστήμη… αλλιώς! Να την ανακαλύψουμε στην καθημερινότητα μας, να την συνδυάσουμε με τέχνη και να τη συνοδεύσουμε με πρωτότυπη μουσική. Όλα αυτά δοσμένα με χιούμορ από νέους επιστήμονες που στελεχώνουν την ομάδα.

«Όλοι οι συμμετέχοντες είναι επιστήμονες, αυτός είναι ο βασικός όρος για όποιον συμμετέχει. Κι αυτό συνήθως εκπλήσσει το κοινό, όλοι θεωρούν ότι θα δουν μια ερασιτεχνική παράσταση, αφού οι συμμετέχοντες είναι ερασιτέχνες ηθοποιοί και επαγγελματίες επιστήμονες. Είναι όμως μια εξαιρετικά προσεγμένη, επαγγελματική δουλειά, με μουσική γραμμένη ειδικά για την περίσταση, με μια ξεχωριστή εικαστική παρέμβαση και με επαγγελματία σκηνοθέτη, τον Κώστα Βρεττό», λέει η κυρία Ελένη Γραμματικοπούλου, υπεύθυνη της ομάδας.

Το Έγκλημα στο Εργαστήριο έχει παρουσιαστεί σε μεγάλες επιστημονικές διοργανώσεις και φεστιβάλ – καθώς και σε παραστάσεις στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. «Το έργο έχει αλλάξει αρκετά από την πρώτη φορά που παρουσιάστηκε. Υπάρχουν νέοι ρόλοι, ενώ, καθώς το δυναμικό της ομάδας έχει ανανεωθεί κι υπάρχουν αρκετοί που αγαπούν τα πειράματα, έχουν προστεθεί πειράματα επί σκηνής, αλλά και εκτός που βοηθάνε στη διαλεύκανση του εγκλήματος», λέει η Άννα Χριστοδούλου, που υπογράφει το σενάριο.

Η επιστήμη και ο σημαντικός ρόλος της έρευνας πίσω από τις αγαπημένες μας αστυνομικές τηλεοπτικές σειρές αποκαλύπτονται και μας προσκαλούν σε μια βραδιά με χιούμορ και μυστήριο. «Έγκλημα στο Εργαστήριο» και …η παράσταση αρχίζει!

Ταυτότητα παράστασης

Σενάριο: Άννα Χριστοδούλου
Σκηνοθεσία: Κώστας Βρεττός
Πρωτότυπη μουσική: Ντίνος Πρασσάς
Video: Αντώνης Λεκόπουλος, Κυριάκος Μακαρονίδης
Σύμβουλος: Κατερίνα Χατζησταματίου
Εικαστικός σύμβουλος: Χαρά Παπαθεοδώρου, ιστορικός τέχνης
Διεύθυνση Παραγωγής: Ελένη Γραμματικοπούλου, Επικοινωνία της Επιστήμης
Χειριστής video παράστασης: Θωμάς Παππάς
Φωτογραφίες / Video από τις πρόβες: Τίμος Κονιδιτσιώτης
Αρχειακό υλικό: Μουσείο της Ελληνικής Συλλογής Νόμπελ
Πανώ: graffiti μαθητών από το πρόγραμμα «Επιστήμης Κοινωνία» του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών

Παίζουν:

Ανθούλα Σιαχάμη/Χαρά Αφαλωνιάτη: – Ερευνήτρια (συνδετικός κρίκος αρχής και τέλους)
Χριστίνα Σκουληκίδου: Εύα Παππά, πτώμα / video (ερευνήτρια όσο ήταν εν ζωή)
Σταύρος Δημητρακούδης: Μιλτιάδης Αργυρός, Επιστημονικός Διευθυντής
Κώστας Καρπούζης: Γιώργος Δούκας, ερευνητής (video)
Χρυσάνθη Σαλιαγκοπούλου: Άντα Ζωγράφου, ερευνήτρια
Μαρίνα Παπαγιαννάκη: Μαίρη Καρρά, καθαρίστρια
Αθανάσης Κουστένης: Δημήτρης Σακελλάριος, αστυνόμος
Νίκος Παπαδημητρίου/ Κωνσταντίνος Αντωναρόπουλος: Θεοχάρης Νικολάου, υπαστυνόμος

Διάρκεια παράστασης: 60’

Ευχαριστούμε θερμά:
Την ΆΤΡΑΚΤΟ για τη συνεργασία μας
Τις ερευνήτριες του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ για την παρουσίαση του Εργαστηρίου
Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών για την υποστήριξή του

Πριν από τη θεατρική παράσταση θα πραγματοποιηθεί μια πρωτότυπη δράση:
«Eργαστήριο CSI – Τα αποτυπώματα ενός εγκλήματος»

Παρουσιάζουν οι ερευνήτριες του Ινστιτούτου Παστέρ: Τουμπανάκη Δήμητρα & Ευσταθίου Αντωνία, (βασισμένο σε ιδέα του Σχολείου Καστελλορίζου)

«Στο πεδίο της παρατήρησης, η τύχη ευνοεί μόνο τον προετοιμασμένο νου» έλεγε ο Λουί Παστέρ, σπουδαίος χημικός και «πατέρας» της μικροβιολογίας… Από μωρά παρατηρούμε τα πάντα γύρω μας και θέλουμε συνεχώς να μαθαίνουμε πώς εξηγούνται όλα αυτά που μας εντυπωσιάζουν. Η παρατήρηση και η επιστήμη της Βιολογίας είναι επίσης η βάση της εξιχνίασης εγκλημάτων… μικρών ή μεγάλων!!

Με τη βοήθεια της Βιολογίας και της Χημείας σας περιμένουμε για να βρούμε τον ένοχο… Θα μπούμε στο χώρο του εγκλήματος, θα συλλέξουμε στοιχεία και θα τα αξιολογήσουμε: δακτυλικά και… άλλα αποτυπώματα, DNA και αίμα, τρίχες και υφάσματα…

Παίζοντας θα μάθουμε τη δομή του DNA και τον τρόπο που διαβάζεται το αλφάβητο της ζωής, πώς μοιάζουν τα κύτταρα σε διάφορα βιολογικά υλικά, τί μας κάνει ίδιους και ταυτόχρονα τόσο διαφορετικούς. Είστε έτοιμοι να γίνεται ερευνητές CSI μαζί μας;

Διάρκεια 20΄ και απευθύνεται σε ομάδες 20 ατόμων, ηλικίας 14+