Κατά τη διάρκεια του lockdown εξαιτίας της πρωτοφανούς πανδημίας τού SARS-CoV-2, η Ngallery της –συνθέτριας σύγχρονης μουσικής και ερευνήτριας του ήχου– Νικολέτας Χατζοπούλου απηύθυνε ανοιχτό κάλεσμα για συμμετοχή σε ένα καλλιτεχνικό project με μοναδική προϋπόθεση τη συνδημιουργία εξ αποστάσεως. Συνθέτες, μουσικοί, εικαστικοί, performers, σκηνοθέτες, συγγραφείς, επιστήμονες και διανοούμενοι από όλο τον κόσμο προ(σ)κλήθηκαν να δημιουργήσουν συνεργατικά έργα, ξεπερνώντας το εμπόδιο της αδυναμίας κοινής παρουσίας στον ίδιο χώρο.

Σε μια εποχή πανδημίας και φυσικών περιορισμών με αβέβαιη έκβαση, ο σκοπός τού project The New Together είναι να γεφυρώσει την απόσταση ανάμεσα σε καλλιτέχνες, διανοούμενους και επιστήμονες, ώστε να διερευνήσει και να ορίσει τις νέες συνθήκες δημιουργίας, τις νέες ανάγκες επαφής των δημιουργικών ανθρώπων αλλά και τις νέες δυνατότητες για την παρουσίαση και την επικοινωνία του καλλιτεχνικού έργου.

Το ανοιχτό κάλεσμα της Ngallery γνώρισε πολύ μεγάλη απήχηση και οδήγησε στη δημιουργία 12 συνεργατικών έργων, τα οποία θα παρουσιαστούν τμηματικά σε διαφορετικές εκθέσεις. Στην πρώτη έκδοση τού The New Together παρουσιάζονται τα ακόλουθα έργα:

Γιώργος Κοκκινάρης x Άννα Μουζάκη
«Lock OUT_BLACK down»

Το έργο «Blackout» του Νάνι Μπαλεστρίνι είναι ένα ποίημα για το φως και το σκοτάδι. Σε αυτό ξεδιπλώνονται τα πολιτικά και ιστορικά γεγονότα της μεταπολεμικής Ιταλίας, το blackout του 1977 στη Νέα Υόρκη και η προσωπική ζωή του ίδιου του ποιητή. Η συγγραφική μεθοδολογία με την οποία ο Ιταλός φορμαλιστής ποιητής ανασυνθέτει θραύσματα δημόσιου λόγου, προτρέπει τους αναγνώστες-μουσικούς Γιώργο Κοκκινάρη (κοντραμπάσσο, σύνθεση, αφήγηση) και Άννα Μουζάκη (φωνή, σύνθεση και επεξεργασία ήχου) να αποκρυπτογραφήσουν και να ανασυνθέσουν μία mini opera aperta για γυναικεία φωνή, αφηγητή, κοντραμπάσσο και ηλεκτρονικά.

Zan Berry x Ιάσονας Μαρούλης
«Διά Δύο (/2)»

Σε μια μουσική σύνθεση του Ιάσονα Μαρούλη, ο τσελίστας Zan Berry καλείται να μοιραστεί σε δύο όργανα, τη φωνή και το τσέλο. Οι δύο αυτές γραμμές δουλεύουν μαζί επιχειρώντας να δημιουργήσουν ένα αμάλγαμα μέσα από το συνδυασμό όμοιων ήχων, εμπλουτίζοντας και δίνοντας νέο χαρακτήρα στον ήχο καθενός.

Χρυσάνθη Κουρή x Mislav Režić
«This Is How I Remember It»

Το έργο με βίντεο σκηνοθετημένο από τη Χρυσάνθη Κουρή και μουσική του Mislav Režić διερευνά τη δομή της μνήμης και της αναπόλησης. Αποκρινόμενο σε ένα μουσικό κομμάτι σε λούπα, που οδηγείται με αργό ρυθμό σε κορύφωση, το οπτικό στοιχείο αναπτύσσεται μέσα από επίπεδα φυσικών στοιχείων τα οποία αντιπροσωπεύουν σκέψεις και εικόνες που αντικατοπτρίζουν τις αναπολήσεις καθώς οι μνήμες μας ακολουθούν η μία την άλλη σε μία αλυσίδα ελεύθερου συνειρμού.

Tim Tsang x Noisebringers
«Don’t touch my strings»

Σε τέσσερα βίντεο εκτυλίσσεται μία παράσταση κουκλοθεάτρου με φόντο μια ταπετσαρία με ομπρέλες. Τα υποκείμενα και τα αντικείμενα εμπλέκονται σε έναν συνδυασμό παραστατικών λογικών που αναπτύσσεται ως ένα δίλημμα συνύπαρξης, όχι απαραίτητα σε ταυτόσημη συμφωνία.

Patrick Behnke x Lina Andonovska
«Interweaving» (με την υποστήριξη του Goethe-Institut)

Αυτή η μουσική σύνθεση δημιουργήθηκε ως μία κοινή δραστηριότητα, ανεξάρτητα από τους περιορισμούς του χρόνου και της απόστασης. Ο Patrick Behnke (βιόλα) και η Lina Andonovska (φλάουτο) ηχογράφησαν πολλές δοκιμαστικές εκδοχές της παρτιτούρας μέσω webcam και email στο Λος Άντζελες και στη Φρανκφούρτη αντίστοιχα από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο του 2020. Αυτή η δραστηριότητα, που περιλαμβάνει την παρτιτούρα, τους μουσικούς και τις εκούσιες ή ακούσιες σχέσεις τους, είναι μία προσπάθεια να ερευνήσουν δομές προσαρμογής στο χρόνο, στο χώρο και ανάμεσα στους ανθρώπους, καθώς και τις σχέσεις ανάμεσα σε διαφορετικές δυνατότητες κίνησης και αμφίδρομης ακρόασης. Η συνεργατική διάσταση είναι αναγκαία στη διαδικασία, ενώ ο κόσμος και ο χρόνος των δύο καλλιτεχνών εφάπτονται σε αυτό το μοναδικό project. Στις ηχογραφήσεις τους ακούγονται ήχοι από το εσωτερικό και εξωτερικό περιβάλλον, όπως σειρήνες ασθενοφόρων, τριγμοί στο δάπεδο, ο άνεμος και άλλοι ήχοι από τη γειτονιά.

Η έκθεση «The New Together Vol. I» θα λειτουργεί για επίσκεψη με ραντεβού από το Σάββατο 3 μέχρι το Σάββατο 24 Οκτωβρίου, με ελεύθερη είσοδο. Για ραντεβού παρακαλούμε επικοινωνήστε με email στο [email protected] Για να παρακολουθήσετε όλα τα έργα, η προτεινόμενη διάρκεια επίσκεψης είναι μία ώρα. Στο χώρο θα τηρούνται αυστηρά όλες οι τρέχουσες υγειονομικές οδηγίες.

Το έργο «Don’t touch my strings» θα παρουσιαστεί σε live streaming το Σάββατο 24 Οκτωβρίου, ενώ όλα τα έργα θα αναρτηθούν μετά το πέρας της έκθεσης στην ιστοσελίδα της Ngallery.