Την Κυριακή (12/05) βρέθηκα στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για να παρακολουθήσω την εμφάνιση του σχήματος The 3rd Man Element στο πλαίσιο του κύκλου συναυλιών «Jazz Chronicles». Λαμβάνοντας υπόψιν την μουσική προσέγγιση του σχήματος αναμενόταν μια  βραδιά ελεύθερου αυτοσχεδιασμού η οποία προσέλκυσε πολύ κόσμο που κατέκλυσε το χώρο του Φάρου.

Τα δύο βασικά μέλη των The 3rd Man Element, ο Χρήστος Αλεξόπουλος (πιάνο, πλήκτρα) και ο Βασίλης Ποδαράς/Billy Pod (τύμπανα), συνοδεύονταν από τον David Lynch (τενόρο & σοπράνο σαξόφωνο, φλάουτο) στο πρώτο μουσικό μέρος και τον Τάκη Πατερέλη (τενόρο σαξόφωνο) κατά το δεύτερο, με τους δύο σαξοφωνίστες να αποτελούν το «τρίτο στοιχείο» που ολοκληρώνει το σχήμα σε μια μοναδική συνάντηση επί σκηνής η οποία δεν θα επαναληφθεί.

Λίγα μόλις λεπτά μετά τις 9, το μουσικό ταξίδι ξεκίνησε με τον Billy Pod να κάνει την αρχή και όλοι μαζί να ξετυλίγουν σταδιακά μπροστά στο κοινό τις μουσικές τους σκέψεις. Κατά τα πρώτα κομμάτια, απολαύσαμε όμορφες μελωδικές γραμμές στο πιάνο και το σαξόφωνο και πολύπλοκους ρυθμούς, με την ένταση να αυξομειώνεται και τους μουσικούς να εξερευνούν συνεχώς διαφορετικά μονοπάτια ανακαλύπτοντας νέους τρόπους έκφρασης.

Σε μια από τις πιο ωραίες, κατά τη γνώμη μου, στιγμές της βραδιάς, συγκαταλέγεται το κομμάτι που ξεκίνησε με φωνητικά από τον Lynch που στη συνέχεια εξελίχθηκαν σε μικρές φράσεις που συμπληρώνονταν από το φλάουτο και οι οποίες συνδυάστηκαν ιδανικά με τα πλήκτρα και τα ηλεκτρονικά στοιχεία στο background, καθώς και τον εξαιρετικό ρυθμό στα ντραμς. Το κομμάτι αυτό αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που αναδεικνύει τη δημιουργική διαδικασία της ζωντανής σύνθεσης και τη διαφορετική μορφή που μπορεί να λάβει μια μουσική ιδέα έπειτα από την σύμπραξη περισσότερων μελών.

Λίγο πριν την παραχώρηση της θέσης του στον Πατερέλη, ο Lynch παρέμεινε στην σκηνή για ένα ακόμα κομμάτι όπου το σχήμα έπαιξε ως κουαρτέτο και το οποίο ξεκίνησε με ένα διάλογο μεταξύ των δύο σαξοφώνων. Ακολούθησαν κάποια λεπτά πειραματικής jazz από τους τρεις μουσικούς, με όμορφα solo στο πιάνο και το σαξόφωνο, ωραίο ρυθμό και επαναλαμβανόμενα μοτίβα ηλεκτρονικής μουσικής. Παρότι σε κάποια σημεία ίσως ήταν αρκετά δύσκολο και μη γνώριμο άκουσμα για τα αυτιά των λιγότερο εξοικειωμένων, χειροκροτήθηκε θερμά από το κοινό το οποίο έδειξε να «αγκαλιάζει» το μουσικό αυτό project.

Συνολικά, η εμφάνιση του σχήματος The 3rd Man Element που διήρκησε περίπου 75 μουσικά λεπτά, χαρακτηρίστηκε από γρήγορες εναλλαγές ρυθμού και στυλ, με τους μουσικούς να εξερευνούν στο έπακρο τις δυνατότητες των μουσικών τους οργάνων και να αυτοσχεδιάζουν ζωντανά και ελεύθερα, χωρίς να έχουν κάποιο προκαθορισμένο υλικό ως βάση. Η γνήσια και αυθόρμητη καλλιτεχνική δημιουργία και έκφραση, όπως είναι βέβαια αναμενόμενο, προκαλεί ιδιαίτερη χαρά και ενθουσιασμό στους μουσικούς, συναισθήματα που ήταν εμφανή το βράδυ της Κυριακής και τα οποία το μουσικόφιλο κοινό φάνηκε να αναγνωρίζει και να εκτιμά.


Photo credit: Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος – Ευτυχία Βλάχου