Το Codex, το οποίο αποτελεί μέρος του τίτλου του έργου Thamesmead Codex, είναι ένας αρχαίος όρος για ένα χειρόγραφο ή βιβλίο. Ο καλλιτέχνης Bob and Roberta Smith (Πάτρικ Μπριλ), κατέγραψε τις ιστορίες και τις ταυτότητες των ανθρώπων των κοινοτήτων του Thamesmead του Λονδίνου, παρουσιάζοντας μια μοντέρνα εκδοχή του codex.

Οι σκέψεις, οι εμπειρίες, οι αναμνήσεις των ανθρώπων, αλλά και οι ελπίδες τους για ένα μέλλον μετά τον Covid, παρουσιάζονται μαζί με φουτουριστικές σκηνές τοπίων, προσομοιάζοντας τις εικονογραφημένες σελίδες ενός codex.

Για τη δημιουργία του έργου, ο καλλιτέχνης πήρε συνεντεύξεις από τους κατοίκους του Thamesmead, την περίοδο 2019-2020. Το Thamesmead δημιουργήθηκε το 1968 για να καταπολεμήσει το πρόβλημα της έλλειψης κατοικιών που υπήρχε στο Λονδίνο. Ήταν ένα εκ των πολλών μοντερνιστικών πρότζεκτ για την παροχή στέγης, που πραγματοποιήθηκαν στην Ευρώπη μετά το πέρας του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Bob and Roberta Smith μίλησε με αρκετούς κατοίκους, τόσο με κάποιους από τους πρώτους ανθρώπους που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή, όσο και με τους νεότερους που μεγαλώνουν σε αυτήν εν μέσω της πανδημίας. Ύστερα, ζωγράφισε αυτές τις συζητήσεις σε 24 πλακάτ.

Όπως αναφέρει ο ίδιος σχετικά με το έργο: «Νόμιζα ότι δημιουργούσα έναν πίνακα για ένα συγκρότημα κατοικιών, αλλά στην πραγματικότητα ζωγράφιζα για την ανάγκη να ακουστεί κανείς».

Το έργο θα εκτίθεται στην Τέιτ Μόντερν από τις 27 Ιανουαρίου έως τις 2 Οκτωβρίου 2022.

Λίγα λόγια για τον Πάτρικ Μπριλ

Ο Πάτρικ Μπριλ γεννήθηκε το 1963. Είναι Άγγλος σύγχρονος καλλιτέχνης, συγγραφέας και μουσικός, μεταξύ άλλων. Είναι αρκετά γνωστός για τα χρωματιστά σλόγκαν που δημιουργεί. Χρησιμοποιεί το κείμενο ως μορφή τέχνης και δημιουργεί πλακάτ και πανό που αντιτίθενται στον ελιτισμό και υποστηρίζουν τη μεγάλη σημασία της δημιουργικότητας στην πολιτική και την εκπαίδευση.

Υπήρξε επιμελητής του Peace Camp (2006) και δημιουργός του Art Party (2013) για την προώθηση της σύγχρονης τέχνης.

Τα πιο διάσημα έργα του είναι τα Make Art Not War (1997) και Letter to Michael Gove (2011).

Πηγές: Tate | Royal Academy of Arts

Κεντρική φωτογραφία θέματος: Bob and Roberta Smith, “Thamesmead Codex”, 2021. Συλλογή του καλλιτέχνη. © tommophoto.com. Παραχωρήθηκε από τον καλλιτέχνη και την Τέιτ Μόντερν. Λεπτομέρεια του έργου.