Ο συγγραφέας της «Θείας Κωμωδίας» ήταν κρατικός αξιωματούχος στη γενέτειρά του τη Φλωρεντία έως το 1302 όταν εξορίστηκε από πολιτικούς αντιπάλους. Υποχρεώθηκε να περιπλανηθεί στην ιταλική χερσόνησο, περνώντας από τη Ρώμη, τη Βερόνα και την Μπολόνια πριν καταλήξει στη Ραβένα, όπου και πέθανε από ελονοσία το 1321, ένα χρόνο μετά την ολοκλήρωση του πιο διάσημου έργου του.

Η έκθεση «Le Arti al tempo dell’esilio» σηματοδοτεί και αυτή, όπως όλες εκείνες που προηγήθηκαν και αυτές που θα ακολουθήσουν, τα 700 χρόνια από τον θάνατό του που τιμώνται φέτος. Εξετάζει τα μεγάλα έργα τέχνης τα οποία ενδεχομένως είχε δει ο εξόριστος Δάντης στη διάρκεια της περιπλάνησής του.

Περιλαμβάνει έργα από καλλιτέχνες που, στα χρόνια του Δάντη, έχαιραν θαυμασμού· συμπεριλαμβανομένου του Τσιμαμπούε, ο οποίος είναι παρών στην έκθεση με ένα σημαντικό μωσαϊκό. Πολλά από τα έργα που εκτίθενται είναι δάνεια από άλλα μουσεία. Μεταξύ αυτών, του Λούβρου και του Ουφίτσι· το τελευταίο, έστειλε δύο έργα: το «Stigmata di San Francesco» του Maestro della Croce και το «Polittico (Πολύπτυχο) di Badia» του Giotto di Bondone. Παρόντα είναι επίσης έργα των Arnolfo di Cambio, Nicola και Giovanni Pisano και Giuliano da Rimini.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ | Κεντρική φωτογραφία θέματος: MEMO Grandi Magazzini Culturali