Οι τελευταίες παραστάσεις που θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι φίλοι του χορού στα πλαίσια του 23ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, είναι οι εξής:

Οne One One – ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΤΑΦΟΥΝΗΣ & AOIFE McATAMNEY

23.07.2017,  Παραλία Καλαμάτας (Θέση Πανελλήνιο) | 11:00 | Ελεύθερη είσοδος

Στο διαδραστικό έργο One One One ο χορογράφος Γιάννης Μανταφούνης μάς προσκαλεί να μοιραστούμε μαζί του το χρόνο, σε έναν κοινό χώρο, με τον πιο απλό και άμεσο τρόπο. Σε ένα απλό «σκηνικό» με δύο παράλληλες γραμμές στο έδαφος και δύο καρέκλες, μία σε κάθε γραμμή, οι δύο καλλιτέχνες εισβάλλουν στον δημόσιο χώρο και μας οδηγούν σε απρόσμενες περιπέτειες.

Καθίστε στην καρέκλα, μείνετε εκεί όση ώρα θέλετε, και κοιταχτείτε στα μάτια με τον χορευτή – έτσι θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για έναν προσωπικό χώρο.

Γιάννης Μανταφούνης Σπούδασε χορό στην ΚΣΟΤ και στο Κονσερβατουάρ του Παρισιού. Yπήρξε μέλος του Μπαλέτου της Όπερας του Γαιτεμπόργ της Σουηδίας, του Nederlands Dans Theater II και της Ομάδας Φόρσαϊθ. Ως χορογράφος έχει συνεργαστεί με χορευτές και μουσικούς. Δημιούργησε την ομάδα MAMAZA με τους Φαμπρίς Μαζλιά και Μέυ Ζάρυ και χορογράφησαν μαζί έργα που παρουσιάστηκαν στην Ευρώπη και την Ασία. Υπήρξε συνεργαζόμενος καλλιτέχνης του θεάτρου deSingel στην Αμβέρσα με το τρίο MAMAZA. Έχει συνεργαστεί με την Έλενα Τζαννόττι στο ApersonA, με την Ίφα Μακατάμνυ και με τον Λωράν Σετουάν. Με τον Μπρους Μάγερς, την Έλενα Τζαννόττι και τη Ρομπέρτα Μόσκα, δημιούργησε το Ossip Mandelstam. A Performance (2016). Το 2015 βραβεύτηκε ως «εξαιρετικός χορευτής» (Danseur exceptionnel) στα Ελβετικά Βραβεία Χορού. Διδάσκει αυτοσχεδιασμό και χορογραφία με βάση την ιαπωνική πολεμική τέχνη μπούντο, και χορογραφεί για ακαδημίες και ευρωπαϊκές ομάδες χορού.

Aoife McAtamney Η Ίφα Μακατάμνυ, ανεξάρτητη χορογράφος, ζει στο Δουβλίνο. Σπούδασε χορό στη Σχολή Σύγχρονου Χορού στο Λονδίνο παρακολούθησε το πρόγραμμα D.A.N.C.E II. Χορογραφεί από το 2009. Το πρώτο της έργο, Sweetheart that’s the interesting part… έκανε πρεμιέρα στο Pavillon Noir της Αιξ-αν-Προβάνς. Η πρώτη της σόλο χορογραφία, Softer Swells, υπήρξε επιλογή του φεστιβάλ Aerowaves 2014. Το 2012 δημιούργησε την ομάδα DISH Dance. Άλλες συνεργασίες της: Egg Charade με τη χορογράφο Νίνα Βαλλόν από το Εnvy&P., A Room For All Our Tomorrows με τους Ίγκορ και Μορένο, και το ντουέτο One One One με τον Γιάννη Μανταφούνη.

Σύλληψη Γιάννης Μανταφούνης
Χορογραφία Γιάννης Μανταφούνης & Aoife McAtamney
Διεύθυνση παραγωγής Mélanie Fréguin
Παραγωγή Cie Ioannis Mandafounis

Συμπαραγωγή: Prairie – Migros Pour-cent culturel, Festival de Danse 2015
Με την υποστήριξη της Πόλης της Γενεύης, του Καντονιού της Γενεύης, του Ελβετικού Συμβουλίου Τεχνών Pro Helvetia, του Culture Ireland, του Κέντρου Χορογραφικής Δημιουργίας του Λουξεμβούργου (Trois-CL), του Υπουργείου Πολιτισμού του Λουξεμβούργου, της Ελβετικής Εταιρείας Συγγραφέων (SSA)

It’s Always Here – ADI BOUTROUS

23.07.2017, Μέγαρο χορού Καλαμάτας – Στούντιο | 19:00 | Τιμή εισιτηρίου: 12€ 

«Το σώμα φέρει την ταυτότητά μας»: στην άδεια σκηνή, οι δύο χορευτές άλλοτε κινούνται μαζί, σε πλήρη συγχρονισμό, άλλοτε ορίζουν καθένας το δικό του ευδιάκριτο μονοπάτι. Η χορογραφία έχει στοιχεία αυτοσχεδιασμού contact και χιπ χοπ, ως προς την ένταση των κινήσεων και τη δεξιοτεχνία. […]

Ο Μπούτρους και ο Λατούσα κινούνται προς διαφορετικές κατευθύνσεις, ενώ τα κεφάλια τους εξακολουθούν να εφάπτονται το ένα στο άλλο, σαν να είναι ανίκανοι να χωριστούν· σε άλλο σημείο γέρνουν ο ένας προς τον άλλον, σαν να αγκαλιάζονται είτε σαν ο ένας να προσπαθεί εναγώνια να μην καταρρεύσει υπό το βάρος του άλλου. Χορεύουν ο ένας με τον άλλον, πάνω στον άλλον, κάτω από τον άλλον, διά μέσου του άλλου. Έτσι, το σώμα αποκαλύπτει τον τρόπο που οι δύο τους τρέφονται, αιμορραγούν, αλληλοστηρίζονται, θέτοντας ωστόσο κάποτε σε κίνδυνο την ατομική τους ταυτότητα. IDIT SUSLIK

Adi Boutrous Ο Άντι Μπούτρους γεννήθηκε το 1989. Χορογράφος και χορευτής, ζει κι εργάζεται στο Τελ Αβίβ. Ολοκλήρωσε σπουδές χορού στο κιμπούτς Γκα’ατόν στη Σχολή Παραστατικών Τεχνών της Μάττε Ασέρ, και στη συνέχεια στη Σχολή Επαγγελματικού Χορού Maslool στο Τελ Αβίβ.

Avshalom Latucha O Αβεσσαλώμ Λατούσα γεννήθηκε στο 1987 στην Αστόντ του Ισραήλ. Πήρε μαθήματα χορού στο εργαστήρι χορού της Χάιφας. Ανεξάρτητος χορευτής, συναντήθηκε καλλιτεχνικά με τον Άντι Μπούτρους το 2015.

Χορογραφία Adi Boutrous
Καλλιτεχνική σύμβουλος, Υπεύθυνη δοκιμών Anat Vaadia
Φωτισμοί Yoav Barel
Μουσική Francisco Lopez, Prince Conley, Entrance
Μουσική επιμέλεια Adi Boutrous

Ερμηνεύουν Avshalom Latucha, Adi Boutrous

Διάρκεια 35΄

Πρεμιέρα: Φεστιβάλ Curtain Up, Iσραήλ 2016, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Hillel Kogan
Με την υποστήριξη της Πρεσβείας του Ισραήλ στην Ελλάδα

SCARABEO Angles and the Void – ANDREA COSTANZO MARTINI

23.07.2017, Μέγαρο Χορού Καλαμάτας – Στούντιο | 19:00 | Τιμή εισιτηρίου: 12€ 

Το στήσιμο μιας παράστασης αποκαλύπτει το τίμημα που πληρώνει ο χορευτής όσο και την ευχαρίστηση που αντλεί καθώς μετατρέπεται σε αντικείμενο – μια μονομαχία πρότυπο.

Μέσα στο αυστηρό πλαίσιο μιας χορογραφίας, ό,τι κρατάει τους χορευτές σε ετοιμότητα και τους επιτρέπει να μεταμορφώνονται κάθε φορά είναι η επίπονη, κοπιώδης προσπάθεια της σάρκας, του δέρματος, των αρθρώσεων, και το βλέμμα του κοινού.

ANDREA COSTANZO MARTINI

Andrea Costanzo Martini Ο Αντρέα Κοστάντσο Μαρτίνι γεννήθηκε στην Ιταλία. Σπούδασε σύγχρονο χορό και μπαλέτο. Το 2004 έγινε μέλος του Μπαλέτου του Κρατικού Θεάτρου Άαλτο του Έσσεν. Το 2006 μπήκε στην Ομάδα Μπατσέβα, άρχισε να δραστηριοποιείται ως δάσκαλος γκάγκα και χορογράφος, και εν συνεχεία μπήκε στο δυναμικό του Μπαλέτου Κούλμπεργκ της Στοκχόλμης. Το 2012 επέστρεψε στο Ισραήλ και εντάχθηκε στην ομάδα χορού της Ίνμπαλ Πίντο. Διδάσκει και χορογραφεί (Sadna Ga’aton, Dafna Szilberg Theater κ.ά.).

Avidan Ben Giat O Αβιντάν Μπεν Γκιάτ σπούδασε στην Ακαδημία Μουσικής και Χορού και στην Ακαδημία Τεχνών και Σχεδίου Μπετσαλέλ της Ιερουσαλήμ. Έχει χορέψει με το Ensemble της Μπατσέβα και αργότερα με την ομάδα της Ίνμπαλ Πίντο και του Αβεσσαλώμ Πόλλακ. Έχει χορογραφήσει και έχει κάνει παραγωγές έργων στο Ισραήλ και στην Ιαπωνία.

Χορογραφία Andrea Costanzo Martini
Δραματουργία Yael Biegon-Citron
Yπεύθυνη δοκιμών Melanie Barson
Φωτισμοί Yoav Barel
Ήχος Binya Reches
Κοστούμια Nir Benita
Μουσική Julyan, John Cale / B. Eno, Franco Battiato
Καλλιτεχνικός σύμβουλος Hillel Kogan

Ερμηνεύουν Avidan Ben-Giat, Andrea Costanzo Martini

Διάρκεια 35΄


Προβολή ταινίας: Mr. Gaga – Τόμερ Χέυμαν

Κυριακή 23.7.2017, στις 22:00, ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΜΕΓΑΡΟΥ ΧΟΡΟΥ  | Ελεύθερη είσοδος

Πρωταγωνιστής της ταινίας Mr Gaga (Μίστερ Γκάγκα) του Τόμερ Χέυμαν είναι ο Οχάντ Ναχαρίν, από τους κορυφαίους και πιο χαρισματικούς χορογράφους της εποχής μας. Το ντοκιμαντέρ εστιάζει στη ζωή και το έργο του κορυφαίου ισραηλινού χορογράφου, χρησιμοποιώντας αρχειακό υλικό από τις δουλειές του και τις πιο προσωπικές του στιγμές σε συνδυασμό με ένα πλούσιο ανέκδοτο υλικό και χορευτικά αποσπάσματα που κόβουν την ανάσα.

O Τόμερ Χέυμαν σκηνοθέτησε πολλά ντοκιμαντέρ και σειρές, που γυρίστηκαν κατά τη διάρκεια πολλών ετών και αφορούσαν συγκεκριμένα πρόσωπα. Έργα του, μεταξύ των οποίων και η πρώτη του ταινία It Kinda Scares Me, απέσπασαν σημαντικά βραβεία σε διάφορα διεθνή φεστιβάλ. Το φιλμ Paper Dolls τιμήθηκε με τρία βραβεία στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου 2006 και το βραβείο κοινού στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λος Άντζελες. Η ταινία και τηλεοπτική σειρά Bridge over the Wadi, μια συμπαραγωγή με το αμερικάνικο ITVS, πήρε το πρώτο βραβείο στο Διαγωνισμό Ντοκιμαντέρ του Ισραήλ, έλαβε μέρος στο διαγωνισμό του Διεθνούς  Φεστιβάλ  Ντοκιμαντέρ του Άμστερνταμ (IDFA) και έλαβε πολλά βραβεία ανά τον κόσμο. Η νέα του σειρά οκτώ επεισοδίων The Way Home κέρδισε το πρώτο βραβείο στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Ισραήλ το 2009. Η τελευταία του  ταινία, I Shot My Love, κέρδισε το πρώτο βραβείο ταινίας μεσαίου μήκους στο Hotdocs και παίχτηκε σε πολλά διεθνή φεστιβάλ.

Σκηνοθεσία:  Tomer Heymann
Στα αγγλικά και τα εβραϊκά με ελληνικούς υπότιτλους

Με την υποστήριξη της Πρεσβείας του Ισραήλ

[Φωτογραφία θέματος: It’s Always Here, Adi Boutrous © Tamar Lamm]


Διαβάστε επίσης:

23o Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας | 14 έως 23 Ιουλίου 2017

Three Times Rebel, της Μαρίνα Μασκαρέλ στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας | 22 & 23 Ιουλίου – Μέγαρο Χορού Καλαμάτας