Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας εντάσσει στην ειδική θεματική του

την έκθεση του φωτογράφου Τάσου Βρεττού, με τίτλο The Hole Argument, ως μια συνδυαστική διάπλευση στην εκτεταμένη θεματική της Τρύπας.

Στην έκθεση, που θα εγκαινιαστεί την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου, ο Τάσος Βρεττός, πλαισιωμένος από φίλους καλλιτέχνες και συνομιλητές (Νάντια Αργυροπούλου, Βάσια Λύρη, Μαλβίνα Παναγιωτίδη, Γιώργος Τζιρτζιλάκης), τους παραδίδει το φωτογραφικό του υλικό, και επιχειρεί μια σειρά διασταυρούμενων αναγνώσεων αυτού του ασύμμετρου, πληθωρικού υλικού:

o ίδιος τροφοδοτεί την ομάδα με φωτογραφίες, που λειτουργούν ως δείκτες και κείμενα και η ομάδα απαντά με κείμενα που αποκτούν την θέση εικόνων. Ο διάλογος που προκύπτει έτσι, αναπτύσσεται διακεκομμένα και τυχαία, ενώ η τελική αφήγηση διασχίζει λοξές διαδρομές, όχι πάντα ευανάγνωστες, οι οποίες τείνουν να γίνουν ατελής.

Το Ηole Argument εντοπίστηκε από τον Albert Einstein το 1913 ως ένα παράδοξο, στην πορεία της προσπάθειάς του να στοιχειοθετήσει τη θεωρία της σχετικότητας. Το παράδοξο αυτό, απασχολεί τη σύγχρονη αστροφυσική κατά την έρευνα των μαύρων τρυπών, των ουράνιων δηλαδή φαινομένων που καταρρακώνουν την δομή του χωροχρόνου και είναι τόσο ακραία που κανένας δεν ξέρει τελικά τι ακριβώς είναι.

Η θεματική της τρύπας έχει πολλαπλές αναφορές στην υψηλή και τη χαμηλή κουλτούρα, στη ψυχανάλυση και τη λογοτεχνία, στην επιστημονική φαντασία και τη σεξουαλική εμμονή, στον κινηματογράφο και την αρχιτεκτονική, στους συμβολισμούς του εγκλεισμού και τις αλληγορίες του θανάτου, στις εξερευνήσεις του σώματος και στα πεδία της φιλοσοφίας και της ψηφιακής πραγματικότητας.