Οι Tango with Lions είναι μια μουσική κολεκτίβα που σχηματίστηκε το 2007 από την Κat (Κατερίνα Παπαχρήστου), μια νέα μουσικό η οποία ως μπασίστρια και τραγουδίστρια έχει συνεργαστεί με πολλά συγκροτήματα της αγγλόφωνης indie/alternative σκηνής. Με αφορμή την εμφάνισή τους στο Blender Festival η Κατερίνα μας λέει λίγα λόγια για τους Tango With Lions.

Συνέντευξη στην Μαρία Κωφίδου

CultureNow: Λένε πως το τάνγκο είναι ένας χορός για δύο. Στην περίπτωση όμως των Tango with Lions διαφέρουν τα πράγματα.

Κατερίνα: Για δύο είναι αυτός ο χορός, ακόμα και για τους Τango with Lions. Είναι ένας χορός για τις δύο ή, και περισσότερες, πλευρές που μπορεί να κρύβει κανείς μέσα του.

C. N.: Το γεγονός ότι υπάρχει μια συνεχής κίνηση γύρω από ένα σταθερό πυρήνα – εσένα- είναι ένα στοιχείο αναζωογόνησης για τη μουσική αυτή κολεκτίβα και επιδίωξή σου;

Κατερίνα: Σε μια μπάντα πάντα χρειάζεται μια κεντρική ιδέα για να ξεκινήσει να επεξεργάζεται ένα κομμάτι. Η διαφορά που υπάρχει στους σημερινούς Tango with Lions σε σχέση με το ντεμπούτο άλμπουμ, είναι ότι πλέον το γκρουπ έχει συγκεκριμένη σύνθεση, και μάλιστα την ιδανική, ώστε να μπορούμε να δουλεύουμε όλοι μαζί τις νέες ιδέες που παρουσιάζονται. Αυτό είναι πραγματικά αναζωογόνηση.

C. N.: Υπάρχει μία τάση, ίσως θα μπορούσε να τη χαρακτηρίσει κάποιος και εξέλιξη, στη νέα γενιά  μουσικών, οι οποίοι επιλέγουν όλο και περισσότεροι τον αγγλόφωνο στίχο. Ποια είναι η γνώμη σου; 

Κατερίνα: Είναι όντως εξέλιξη, αν και πάντα υπήρχαν αγγλόφωνα γκρουπ. Αντιλαμβανόμαστε ότι μπορούμε να απευθυνθούμε και στον υπόλοιπο κόσμο και όχι μόνο στο ελληνικό κοινό. Διαθέτουμε όλα τα τεχνολογικά μέσα για να το καταφέρουμε και αυτό δίνει στον μουσικό μεγάλη χαρά και έμπνευση, το γεγονός δηλαδή ότι μπορεί να επικοινωνήσει τις ιδέες του και εκτός συνόρων. Νομίζω όμως πως ο κόσμος δίνει υπερβολικά μεγάλη σημασία στην ερώτηση “γιατί αγγλικό στίχο;”. Είναι κάτι πολύ φυσικό, μαθαίνουμε τα αγγλικά από μικρά παιδιά, η γλώσσα αυτή βρίσκεται παντού, ακόμα και στην αργκό μας και, για εκείνους που μεγάλωσαν ακούγοντας αγγλόφωνη μουσική, είναι ένα ζήτημα μουσικών επιρροών, αισθητικής και επικοινωνίας με τον υπόλοιπο κόσμο. Ειδικά η επικοινωνία, είναι μεγάλη ανάγκη των νέων.

C. N.: Μετράς ιδιαίτερες και σημαντικές συνεργασίες στην προσωπική σου πορεία, αλλά δίνεις την αίσθηση πως οι Tango with Lions είναι η προσωπική και μουσική σου αξίωση. Κάτι που αποτελούσε όνειρο ή αυτοσκοπό. 

Κατερίνα: Για να είμαι ειλικρινής, δεν θα χαρακτήριζα τους Tango with Lions αξίωση, ούτε και αυτοσκοπό. Είναι περισσότερο μια ανάγκη και μια πιο εσωστρεφής διαδικασία έκφρασης σε σχέση με τον ρόλο του μπάσσου σε ένα συγκρότημα.

C. N.: Μουσικός από τύχη ή από πεποίθηση; 

Κατερίνα: Από μικρή. Οι κλίσεις που έχουμε είναι συνήθως ανεξήγητες και δεν πιστεύω ότι είναι τυχαίες τέτοιες επιλογές, ούτε καν των μικρών παιδιών, πάντως δεν σχετίζονται με τις πεποιθήσεις μας. Εξάλλου το να είναι κανείς μουσικός δεν αποτελεί στάση ζωής, αλλά τρόπο αντίληψης και μέσο καλλιτεχνικής έκφρασης.

C. N.: Μετά το πρώτο album “It’s Verba Time”, που κυκλοφόρησε πριν ένα χρόνο, έχει έρθει ο καιρός για κάτι καινούριo.

Κατερίνα: To album λέγεται “Verba Time” και κυκλοφόρησε τον περασμένο Ιούνιο από την InnerEar Records. Έχει περάσει ένας χρόνος από την κυκλοφορία του και σύντομα πρόκειται να ξεκινήσουμε ηχογραφήσεις για τον επόμενο δίσκο. Έχουμε ήδη αρχίσει να δουλεύουμε καινούργια κομμάτια και να τα παρουσιάζουμε στο κοινό και στην συναυλία μας στο Blender Festival στις 9 Ιουνίου θα παίξουμε, μαζί με το Verba Time, και αρκετό νέο υλικό που δεν έχουμε ξαναπαρασιάσει live.

Διαβάστε επίσης: https://www.culturenow.gr/festivals/Blender_Festival_2011_στο_Ίδρυμα_Μιχάλης_Κακογιάννης_.html