Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η Mastercard απένειμε ένα ξεχωριστό βραβείο με χρηματικό έπαθλο, στην παράσταση του grape που συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία βάσει ψηφοφορίας του κοινού, με σκοπό να βοηθήσει τη συμμετοχή της σε φεστιβάλ του εξωτερικού. Το βραβείο απονεμήθηκε στην παράσταση H Δημοκρατία του Μπακλαβά του Ανέστη Αζά.  

Λουκία Χωραφά, Ανέστης Αζάς, Κατερίνα Ευαγγελάτου

Αποκλειστικός χορηγός της σημαντικής αυτής πρωτοβουλίας του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου που υλοποιήθηκε φέτος για πρώτη φορά ήταν η Mastercard, που στηρίζει το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου για 5η συνεχόμενη χρονιά, επιβεβαιώνοντας το ενδιαφέρον της εταιρείας για την ενίσχυση του Θεάτρου και των Τεχνών. 

Το grape αποτελεί νέο εγχείρημα του φεστιβάλ και έχει ως στόχο την προβολή παραστάσεων από σύγχρονους Έλληνες καλλιτέχνες, στην παγκόσμια πολιτιστική σκηνή παραστατικών τεχνών. 

Το grape άλλωστε, πέρα από το διονυσιακό σταφύλι, προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων GREEK AGORA OF PERFORMANCE (Ελληνική Αγορά Παραστατικών Τεχνών) και σηματοδοτεί αυτό ακριβώς, τη λειτουργία μιας αγοράς που τείνει προς την αρχαία ελληνική έννοια δημιουργώντας ένα νέο πλαίσιο διαλόγου και ιδεών.

Grape: Δίνοντας ώθηση στους Έλληνες Καλλιτέχνες

Ως μια ξεχωριστή καινοτομία, το grape κέρδισε τις εντυπώσεις τόσο ως προς τη διοργάνωση όσο και τον σκοπό για τον οποίο γεννήθηκε, καθώς στόχος ήταν να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα εξωστρέφειας των καλλιτεχνών του Θεάτρου και του Χορού της χώρας μας που θα συμβάλει στην προώθηση και την εξαγωγή ελληνικών έργων στο εξωτερικό και τη δημιουργία προϋποθέσεων για την ένταξη τους σε διεθνή φεστιβάλ.

Συνολικά, πρεμιέρα στο grape έκαναν 14 επιλεγμένες νέες ελληνικές παραστάσεις, οι οποίες αποτελούν μέρος του συνολικού καλλιτεχνικού προγράμματος του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια δύο περιόδων (3 έως 8 Ιουλίου και 18 έως 22 Ιουλίου) πραγματοποιήθηκε ένα showcase με τα 14 έργα, τα οποία παρακολούθησαν, πέραν από το ευρύ κοινό, εκπρόσωποι διεθνών Φεστιβάλ, curators, καλλιτεχνικοί διευθυντές και υπεύθυνοι προγραμματισμού διεθνών πολιτιστικών φορέων. Οι συντελεστές βρέθηκαν στην Ελλάδα, κατόπιν πρόσκλησης από το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, ενώ γνώρισαν τους δημιουργούς των έργων, στο πλαίσιο παράλληλων συναντήσεων, υποστηρικτικών εκδηλώσεων και ενεργειών δικτύωσης. 

Αναλυτικά, οι παραστάσεις που προβλήθηκαν στο πλαίσιο του grape ήταν: 

 • Παντελής Δεντάκης: Το ρόδο είναι ρόδο
 • Ανδρονίκη Μαραθάκη & Cloudsdonthaveshape: επώδυνα εύκολο
 • Rootlessroot: Σιωπή
 • Έλλη Παπακωνσταντίνου: Βάκχες
 • Δημήτρης Μυτιληναίος: Repair
 • Θανάσης Ζερίτης – Χάρης Κρεμμύδας / 4FRONTAL: Σπυριδούλες
 • Γιάννης Σκουρλέτης – Bijoux de Kant: Τραγούδια του ελληνικού λαού
 • Ζωή Χατζηαντωνίου: Ρέκβιεμ για τη Φάνι Γκόλντμαν
 • Λενιώ Κακλέα: Αγρίμι / Fauve
 • Δημήτρης Μπαμπίλης: Καταστροφή
 • Ανέστης Αζάς: Η Δημοκρατία του Μπακλαβά
 • Γιώργος Βαλαής: Run – Ένα σκηνικό δοκίμιο για την έλλειψη χρόνου
 • Mario Banushi: Taverna Miresia – Mario, Bella, Anastasia
 • Παντελής Φλατσούσης: Θήβα: A Global Civil War

Η Mastercard στηρίζει τον πολιτισμό

Ως οργανισμός, η Mastercard υποστηρίζει διαχρονικά τον Πολιτισμό, τις Τέχνες και ειδικά το θέατρο. Ο προσανατολισμός της άλλωστε είναι να ενισχύει ποικιλοτρόπως τις κοινότητες στις οποίες δραστηριοποιείται, με έμφαση στα ανθρώπινα δικαιώματα και τη συμπερίληψη, καθώς η εταιρεία τοποθετείται σταθερά υπέρ της προάσπισης της ισότητας, της διαφορετικότητας, της συμπερίληψης, της χειραφέτησης των γυναικών και της προστασίας του περιβάλλοντος, έννοιες που υποστηρίζονται από τα μηνύματα των παραστάσεων που επιλέχθηκαν να συμμετάσχουν στο grape.

Ως εκ τούτου, η Mastercard πέρα από τη χορηγία του Φεστιβάλ και του grape, έδωσε την ευκαιρία στους κάτοχους καρτών Mastercard να συμμετέχουν σε έναν μεγάλο πολιτιστικό διαγωνισμό, με 120 τυχερούς συμμετέχοντες να κερδίζουν δωρεάν προσκλήσεις για επόμενες παραστάσεις του Φεστιβάλ. 

H συνεργασία της Mastercard και του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου αποτελεί φωτεινό παράδειγμα του πώς η υποστήριξη σημαντικών πρωτοβουλιών μπορεί να δώσει νέα ζωή σε πολιτιστικές εκδηλώσεις ιστορικής σημασίας και να ενισχύσει τον πολιτισμό και την τέχνη.