Η πέμπτη ατομική έκθεση του Χρήστου Κάλφα εγκαινιάζεται στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών την Τρίτη 25 Νοεμβρίου, όπου ο ζωγράφος θα παρουσιάσει έργα – σύμβολα, με το νερό να είναι το κύριο στοιχείο που περιβάλλει τα θέματα του.

Ο Ιστορικός Τέχνης και καθηγητής Φιλοσοφίας στο πανεπιστήμιο Saint Etienne, Bruno Duborgel, αναφέρει στο κείμενο που συνοδεύει την έκθεση: Ένας πίνακας του Χρήστου Κάλφα μας προσφέρεται, μονομιάς, σαν ένα ενυδρείο εικόνων. Ο χώρος του κυβικού κουτιού έχει ρευστοποιηθεί. Απομένει η ανάσα του χρώματος, η ευλυγισία του έγχρωμου περίγυρου, ένας κινούμενος βυθός, όλο στρώσεις, νοερός και τόσο καλά επωασμένος απ’ όπου αναδύονται εικόνες…

Ο Χρήστος Κάλφας αποκαλύπτει ένα θέατρο με μαριονέτες – με τους αμνημόνφυτους κωμικοτραγικούς σωσίες μας – βάζοντας μας να κινήσουμε μαζί του τους σφιχτοηλεγμένους σπάγγγους του συμβόλου και του διαβόλου.

Ο ζωγράφος Χρήστος Κάλφας ανήκει στους καλλιτέχνες της διασποράς. Ζει και εργάζεται στη Γαλλία από τη δεκαετία του 1970 και έργα του έχουν παρουσιαστεί σε πολλές γκαλερί και Μουσεία της Ευρώπης, όπως οι Galerie Patrice Trigano – Paris, Pascal Polar – Bruxelles και Musse Picasso – Antibes.

Το 1994 η Gallery Patrice Trigano με την οποία είχε μόνιμη συνεργασία τον παρουσίασε στην FIAC. Για το έργο του έχουν γράψει μεταξύ άλλων και η Ιστορικός Τέχνης Sydney Picasso.