Στις 10 Δεκεμβρίου του 1948 ψηφίστηκε η διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων… Σήμερα, εξήντα χρόνια μετά, ο κινηματογράφος Τριανόν πρόκειται να φιλοξενήσει ένα μεγάλο αφιέρωμα, προβάλλοντας βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους, με θέμα τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Οι ταινίες που θα παρουσιαστούν επιλέχτηκαν από το διεθνή διαγωνισμό ταινιών μικρού μήκους, που πραγματοποίησε το Γερμανικό Ίδρυμα Erinnerung, Verantwortung und Zukunft/Μνήμη, Ευθύνη και Μέλλον, σε συνεργασία με το Goethe-Institut.

Στο διαγωνισμό συμμετείχαν φοιτητές Ανώτατων Σχολών Κινηματογράφου και Καλών Τεχνών από τη Γερμανία, την Εσθονία, το Ισραήλ, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Πολωνία, τη Ρωσία, την Τσεχία, την Ουκρανία και τις Η.Π.Α., οι οποίοι κλήθηκαν να δουν με κριτικό βλέμμα την ερμηνεία και την εφαρμογή των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Συνολικά κατατέθηκαν 292 προτάσεις και οι επιτροπές των χωρών επέλεξαν 47 συμμετοχές, από τις οποίες οι 43 έγιναν ταινίες, βραβεύοντας τις 26 από αυτές, οι οποίες θα προβληθούν στο αφιέρωμα.

Το αφιέρωμα έχει τίτλο Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι…, παρμένο από το 1ο άρθρο της Διακήρυξης, και πραγματοποιείται από το Goethe-Institut και το Φεστιβάλ της Δράμας.

Οι 26 βραβευμένες παραγωγές θα προβληθούν μαζί με τα Best of του Φεστιβάλ της Δράμας και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Πληροφορίες για το διαγωνισμό και την παρουσίαση του προγράμματος: Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι … στο διεθνή χώρο: www.goethe.de/menschenrechte