Με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, τo Ίδρυμα Αντώνιος Ε. Κομνηνός παρουσιάζει στη Σύρο έργα από την Φιλελληνική συλλογή του.

Η έκθεση “1821 – 2021” περιλαμβάνει χαρακτηριστικά δείγματα φιλελληνικής ζωγραφικής του 19ου αιώνα, φιλοτεχνημένα από ξένους καλλιτέχνες που βρέθηκαν στη χώρα μετά την απελευθέρωση. Ανάμεσα στα αθηναϊκά τοπία, τις σκηνές με Παλικάρια, τα φιλελληνικά αντικείμενα και τα πορτραίτα, ξεχωρίζουν οι σημαντικές δημιουργίες του Θεόδωρου Βρυζάκη και οι 21 προσωπογραφίες Ελλήνων αγωνιστών και Φιλελλήνων από το αυθεντικό λεύκωμα που εξέδωσε ο Βαυαρός στρατιωτικός Karl Krazeisen το διάστημα 1828-1831.

Παράλληλα, παρουσιάζονται έργα του εικαστικού δημιουργού Yassonas (Cacao Rocks), ο οποίος ακολουθώντας τη χρωματική τροχιά της επιτυχημένης του πορείας μεταγράφει κομμάτια της ιστορίας στο δικό του σημερινό αφήγημα. Την έκθεση ολοκληρώνει μία πρόγευση από τις “χειροποίητες” φωτογραφικές δημιουργίες των Βαγγέλη Κύρη και Anatoli Georgiev, μέρος ενός πρωτότυπου project το οποίο στο σύνολό του θα παρουσιαστεί το 2022.

Επιμέλεια: Δρ. Φανή Μαρία Τσιγκάκου, Ιφιγένεια Μποτζάκη

Ημερομηνίες λειτουργίας έκθεσης : 19 Ιουνίου έως 31 Ιουλίου 2021

Ώρες λειτουργίας έκθεσης :

Τρίτη – Κυριακή 11.00 – 13.00 & 18.30 – 22.00

Τετάρτη 18.30 – 20.00

Νεότερες Επαναστατικές Αφηγήσεις – Μεταβάσεις ενός Ιδανικού Έθνους

Αν και έχουν περάσει 200 χρόνια από την έναρξη της πολύχρονης επανάστασης ενάντια στον Οθωμανό κατακτητή, οι ιδέες και οι ερμηνείες της συνεχίζουν να δίνουν τροφή για προβληματισμό, σκέψεις και συμπεράσματα.

Η επανάσταση ως ερμηνεία, δεν καθορίζεται απόλυτα έχοντας τη μορφή της βίας και περισσότερο της ένοπλης βίας. Επανάσταση καλείται κάθε προοδευτική κίνηση ενάντια στη βαλτωμένη και οπισθοδρομική πραγματικότητα που έχει συντελέσει στην αναταραχή και κατρακύλα της κοινωνίας, της πολιτικής πραγματικότητας, της πολιτιστικής ή επιστημονικής εξέλιξης.

Είναι μια θαυμαστή χοάνη, αρκετές φορές από ετερόκλητα πληθυσμιακά στοιχεία, καθοδηγούμενοι όμως από κοινές ιδέες, επιδιώξεις, σκοπούς. Που αφήνουν επίσης μια κληρονομιά που πρέπει οι νεότεροι να διαχειριστούν μακριά από τις αγκυλώσεις της εγχώριας πολιτιστικής πραγματικότητας και πάνω απ’ όλα να δεχτούν το ερέθισμα για γόνιμο στοχασμό.

Η εσωστρέφεια πρέπει να πάψει να κατατρέχει την πρόοδο και η ελληνοκεντρική αντίληψη της δημιουργίας να μην είναι αποκομμένη από τα οφέλη της διεθνοποίησης. Η εξωστρέφεια, η σύμπλευση και ο σεβασμός στη διαφορετικότητα να γίνουν οι φάροι της νεωτερικότητας που θα οδηγήσουν στην εξέλιξη, τη δημιουργία και την διεθνή αναγνώριση. Οι Αλέξανδρος Βασμουλάκης, Ηλίας Καφούρος, Ραλλού Παναγιώτου και Πάνος Τσαγκάρης, σύγχρονοι έλληνες εικαστικοί, προσαρμοσμένοι στις διεθνείς τάσεις με διαφορετικές όμως προσεγγίσεις, μεταφέρουν την έννοια της Επανάστασης δυναμικά στο παρόν, σε μια κρίσιμη περίοδο μετάβασης, κρίσης και αναμονής, αμφισβήτησης και έκπτωσης των κοινωνικών ιδεολογιών.

Αίθουσα Τέχνης Γ. & Ε. Βάτη – Ερμούπολη Σύρος

20 Ιουνίου – 25 Ιουλίου 2021

Εγκαίνια: Σάββατο 24 Ιουνίου στις 20:00

Ωράριο λειτουργίας:
Τρίτη – Κυριακή: 11.00 – 13.00 και 19.00-22.00
Τετάρτη πρωΐ κλειστά

Επιμέλεια Έκθεσης Γιώργος Αλτουβάς

Μπορείτε να δείτε περισσότερα, εδώ.