“Οφείλει, άνθρωπος μόνος μέσα σε ένα κόσμο που δεν είναι ο κόσμος των παιδικών χρόνων του, να εμψυχωθεί, να μάθει πως να κάνει κουράγιο μπροστά σε ένα κόσμο σκληρό, φτωχό, κρύο”. -Gaston Bachelard

Μία σειρά κοσμημάτων και αντικειμένων που μοιάζουν με γλυπτά φτιαγμένα για το σώμα και τον χώρο. Ατσάλι και ξύλο, διάρκεια και θνητότητα, δύναμη και ευαισθησία, ακαμψία και πλαστικότητα. Οι αντιθέσεις που ορίζουν τη ζωή μας και τη σχέση μας με το αστικό περιβάλλον δηλώνονται στα υλικά και τις φόρμες αυτής της συλλογής.

Η γεωμετρικότητα της ατσάλινης σύνθεσης, καταπιέζει την οργανικότητα του ξύλου; Ή μήπως υποστηρίζει την αδυναμία του; Το προστατεύει από τον άτακτο εαυτό του ή το οριοθετεί; Συμβίωσις σημαίνει αλληλεξάρτηση. Σύζευξη. Διάδραση. Είναι η προσπάθεια δύο διαφορετικών οργανισμών να επιβιώσουν.

Ποιητικές μεταφορές είναι τα κοσμήματα. Μεταφορές σαν τον Θεό Ιάνο (Janus) στην Ετρουσκική μυθολογία, ο οποίος πρέσβευε τα ζεύγη των αντιθέτων, το γήρας και τη νιότη, τον ήλιο και τη σελήνη, τον πόλεμο και την ειρήνη. Μοιάζουν με χειρονομίες που καθρεφτίζουν σχέσεις σε ένα αλληλοεξαρτώμενο σύστημα. Ένα διαδραστικό σύμπαν γεμάτο συνδέσεις, όπου όλα ενεργοποιούνται όταν συσσωρεύονται οι αντιθέσεις.


Κεντρική φωτογραφία θέματος: Orestis Rovakis