Οι εκδηλώσεις της δράσης “Σύγχρονη Τέχνη και Ελεύθερος Δημόσιος Χώρος” πραγματοποιούνται έως 19 Δεκεμβρίου στο χώρο όπου εργάστηκε ο γλύπτης Θόδωρος τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα, ο οποίος ανοίγει για πρώτη φορά για το κοινό.

Η έκθεση ΘΟΔΩΡΟΣ, γλύπτης – Αναζητήσεις για το Δημόσιο Χώρο παρουσιάζει γλυπτά που είχαν προορισμό ή ιδιαίτερη αναφορά στον δημόσιο χώρο και αρχιτεκτονικές μελέτες και έρευνες που εκπονήθηκαν από τον γλύπτη Θόδωρο και τους συνεργάτες του στο Εργαστήρι Αστικού Τοπίου.

Ο γλύπτης Θόδωρος προβληματίστηκε εκτενώς σχετικά με το ρόλο της τέχνης στο αστικό περιβάλλον και εργάστηκε συστηματικά πάνω στο αντικείμενο αυτό. Για πρώτη φορά παρουσιάζονται γλυπτά, φωτογραφίες, μακέτες έργων, μελέτες και ερευνητικό έργο με σκοπό να σκιαγραφήσουν την εξέλιξη της σκέψης και την πορεία του έργου του από τη δεκαετία του 1960, όπου ζούσε και εργάζονταν στο Παρίσι, μέχρι τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα.

Στο πλαίσιο της δράσης θα πραγματοποιηθεί επίσης σειρά έξι διαλέξεων, λειτουργώντας ως έναυσμα για περαιτέρω συζήτηση πάνω στη θεματική Σύγχρονη Τέχνη και Ελεύθερος Δημόσιος Χώρος. Οι ομιλίες θα πραγματοποιηθούν δια ζώσης στον χώρο του εργαστηρίου κατά τη διάρκεια της έκθεσης κάθε Δευτέρα 18:00-20:00 μ.μ. τηρώντας τα ισχύοντα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του ιού SARS-CoV-2.

Πρόγραμμα Διαλέξεων:

8 Νοεμβρίου – Άρσις Αρχιτέκτονες, Κώστας Μωραΐτης και Κατερίνα Χελιδώνη
15 Νοεμβρίου – Point Supreme Architects, Μαριάννα Ρέντζου και Κωνσταντίνος Πανταζής.
22 Νοεμβρίου – Χάρις Κανελλοπούλου, Δρ. ιστορικός τέχνης, επιστημονική υπεύθυνη-επιμελήτρια της Συλλογής έργων τέχνης της Τράπεζας της Ελλάδος.
29 Νοεμβρίου – Σταμάτης Σχιζάκης, ιστορικός τέχνης, επιμελητής φωτογραφίας & νέων μέσων ΕΜΣΤ.
6 Δεκεμβρίου – Μαρία Παπαδημητρίου, εικαστικός, καθηγήτρια Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
13 Δεκεμβρίου – Ανδρέας Λαμπρόπουλος, αρχιτέκτων δρ ΕΜΠ, CiBA.

Για την συμμετοχή στις διαλέξεις είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης.

Οι ομιλίες θα είναι επίσης διαθέσιμες μέσω livestreaming στο κανάλι της CiBA στο YouTube.

Η δράση διοργανώνεται από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρία CiBA Cities in Balance, η οποία στοχεύει στην ανανέωση των προβληματισμών του γλύπτη Θόδωρου στα συνεχώς εξελισσόμενα αστικά, τεχνολογικά, περιβαλλοντικά και άλλα δεδομένα, σε συνεργασία με το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το οποίο παραχώρησε δύο έργα για την έκθεση, και την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Φωτογραφικό υλικό για την έκθεση παραχωρήθηκε από το ΕΛΙΑ ΜΙΕΤ όπου συντηρείται το φωτογραφικό αρχείο του γλύπτη Θόδωρου.

* Οι διαλέξεις και η έκθεση θα λειτουργήσουν τηρώντας τα ισχύοντα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του ιού SARS-CoV-2.

Κεντρική φωτογραφία θέματος: Έντομο Κρεμασμένο Σε Ρόδα Ποδηλάτου (1963)