Πρόκειται για μια έκθεση στην οποία περιλαμβάνονται στοιχεία καταγραφής και τεκμηρίωσης από το έργο Πάνω στη Γη Κάτω από τα Σύννεφα, που παρουσιάζεται αυτή την περίοδο στο Παλαιό Ελαιουργείο, σε ανοιχτό διάλογο με παλαιότερα έργα της, τα οποία επικεντρώνονται σε στοιχεία του φυσικού και του ανθρώπινου περιβάλλοντος.

Κοινός τόπος όλων των βιντεοεγκαταστάσεων που θα παρουσιαστούν είναι τα στοιχεία της Φύσης και η κατοίκηση του ανθρώπου πάνω στη Γη, μοτίβα τα οποία επανέρχονται στο έργο της Δανάης Στράτου. Με τρόπο έντονα αντιληπτό, χάρη στην αμεσότητα της εικόνας και του ήχου, σε ορισμένες περιπτώσεις τα έργα συνυπάρχουν με την καταγραφή της διαδικασίας, ως αναπόσπαστο στοιχείο τους. Επίσης θα προβληθεί για πρώτη φορά σε έκθεση το βίντεο καταγραφής του Desert Breath, ενός από τα μεγαλύτερα έργα Land Art στον κόσμο, που δημιουργήθηκε από την ομάδα D.A.ST. (Δ. Στράτου, Σ. Κωνσταντινίδη, Α. Στράτου) το 1997 στην έρημο της Αιγύπτου.

Στόχος της έκθεσης είναι η πληρέστερη κατανόηση και διερεύνηση των πολλαπλών πτυχών ενός εικαστικού έργου αλλά και των ιδιαιτεροτήτων της site specific καλλιτεχνικής δημιουργίας, με αφορμή το έργο της Δανάης Στράτου, Πάνω στη Γη Κάτω από τα Σύννεφα, ενός από τα πρώτα έργα που παράγει η Ελευσίνα στην πορεία της ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Σε αυτή τη λογική εντάσσεται και το σύντομο βίντεο στο οποίο καταγράφεται όλη η διαδικασία παραγωγής του Πάνω στη Γη Κάτω από τα Σύννεφα, από την κατασκευή των κεραμικών αγγείων στο κεραμοποιείο της Κρήτης μέχρι την περίοδο εγκατάστασης του έργου και την ολοκλήρωση του. Σχέδια και φωτογραφίες από την κατασκευή, τους ανθρώπους που εργάστηκαν γι’ αυτό, αλλά και από την εγκατάσταση στην τελική της μορφή, θα δώσουν -ως σύνολο- μια κατά το δυνατόν ολοκληρωμένη εικόνα της πορείας σκέψης, της επεξεργασίας της ιδέας, αλλά και της υλοποίησης ενός έργου πολύπλοκου, με τρόπο που δεν το μιμείται, αλλά δίνει μια διαφορετική οπτική και λειτουργεί συμπληρωματικά με αυτό.

Η εμβάθυνση στο καλλιτεχνικό έργο και η δημιουργία ευκαιριών διάδρασης με αυτό εκτός του πλαισίου έκθεσής του θα συνεχιστεί μέσα από σειρά δράσεων διάχυσης και εκπαίδευσης που θα διοργανώσει τους επόμενους μήνες η Ελευσίνα 2021 και θα ανακοινωθούν σύντομα.

Την ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης θα ανοίξει και πάλι πλήρως για το κοινό το έργο Πάνω στη Γη Κάτω από τα Σύννεφα στο Παλαιό Ελαιουργείο, του οποίου η λειτουργία έχει παραταθεί έως τα τέλη Νοεμβρίου. Το έργο θα είναι ανοικτό από τις 18:00 έως τις 23:00.

Φωτογραφία θέματος: Δανάη Στράτου, Vital Space: Humanity — Athens, 2016
Βιντεοπροβολή, © Δανάη Στράτου 


Διαβάστε επίσης:

Αισχύλεια 2017: Πλούσιο και με ευρωπαϊκό χαρακτήρα το φετινό φεστιβάλ