Για την εκτέλεση του έργου η Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού της Χάρη Ηλιάδη συμπράττει με τη χορωδία του Ι.Ν. Κυρίλλου και Μεθοδίου σε μουσική διδασκαλία της Μαρίας Εμμα Μελιγκοπούλου.

Ο Περγκολέζι συνέθεσε το έργο τις τελευταίες δύο εβδομάδες της ζωής του, κλεισμένος σε μοναστήρι της Νάπολη, όπου υπέκυψε νικημένος από τη φυματίωση σε ηλικία μόλις 26 ετών. Στη σύντομη ζωή του πρόλαβε να συνθέσει έξι όπερες και δύο κονσέρτα για φλάουτο και έγχορδα.

Το αριστούργημά του, STABAT MATER, που περιγράφει τα Πάθη του Χριστού μέσα από τα μάτια της μητέρας του, βασίζεται σε ένα εκκλησιαστικό ποίημα του 13ου αιώνα και υμνεί την Παναγία όταν θρηνεί τον Ιησού κάτω από τον Σταυρό. Ο τίτλος προέρχεται από τον πρώτο στίχο του ποιήματος (“Stabat Mater Dolorosa…” – “Ίστατο η Μήτηρ τεθλιμμένη…”).

Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο που ξεχωρίζει για την απλότητα και την αμεσότητα του συναισθήματος. Χαρακτηριστικό του έργου του Περγκολέζι είναι ο συνδυασμός της τρυφερότητας της έκφρασης και της τελειότητας της μελωδικής γραμμής που μας εισάγει με τον πιο κατανυκτικό τρόπο στο κλίμα του Θείου Πάθους της Μεγάλης Εβδομάδας.

Kεντρική φωτογραφία θέματος: Mary beneath the cross is the principal trope of a Stabat mater setting. (Michelangelo. Wikimedia Commons), ABC