Η Σοφία Βάρη (πραγματικό όνομα, Σοφία Κανελλοπούλου) γεννήθηκε στη Βάρη Αττικής το 1940 από μητέρα ουγγαρέζα και πατέρα έλληνα. Τα πρώτα χρόνια της ζωής της τα πέρασε μεταξύ Ελβετίας, Λονδίνου και Ελλάδας. Σπούδασε στην École des Beaux-Arts στο Παρίσι.

Το 1968 κάνει την πρώτη της έκθεση ζωγραφικής στη Woodstock Gallery στο Λονδίνο.

Το 1977 αποκτά εργαστήριο στη συνοικία Montparnasse του Παρισιού, και αρχίζει να ασχολείται με τη γλυπτική η οποία γρήγορα θα αποτελέσει κύριο μέλημά της.

Γνώρισε το 1978 τον γνωστό Κολομβιανό καλλιτέχνη Φερνάντο Μποτέρο με τον οποίο μοιράστηκε την ζωή της.

Το 1978 αρχίζει τη γλυπτική και συγχρόνως διδάσκει ζωγραφική στο στούντιό της. Την ίδια χρονιά συνεργάζεται με τον Αλέξανδρο Ιόλα για μια έκθεση στην Γκαλερί Δεσμός.

Το 1985 παρουσιάζει έργα της στην Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου.

Το 1990 ξεκινάει τη δημιουργία γλυπτών μνημειακών διαστάσεων. Το 2000 το Hilton της Νέας Υόρκης αγοράζει και τοποθετεί ένα γλυπτό της στην είσοδό του. Επίσης στην Αθήνα, στη πλατεία Κοτζιά, τοποθετείται και παραμένει μέχρι σήμερα το γλυπτό Θησέας. Εκθέτει στο Palazzo de Bricherasio στο Τορίνο και το Ludwig Museum στο Κόμπλεντς.

Το 2002 συνεχίζει με εκθέσεις στο Palazzo Vecchio και την Piazza della Signoria στη Φλωρεντία. Το 2004 κάνει αναδρομική έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη, στην Piazza Esedra στη Ρώμη και στην Κουάλα Λουμπούρ. Το 2005 την καλεί ο Δήμος του Παρισιού και παρουσιάζει στο Saint-Germain-des-Prés μνημειώδη γλυπτά της. Το 2008, με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο, εκθέτει στο Confucius Temple και στους κήπους του Μόντε Κάρλο στο Μονακό. Το 2011 εκθέτει τα μνημειώδη γλυπτά της στη Μαδρίτη στο Paseo de la Castellana.

Το 2013 εκθέτει στο Pera Museum στην Κωνσταντινούπολη και το 2014 το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή παρουσίασε στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στην Άνδρο, ένα αφιέρωμα στο έργο της.

Το φθινόπωρο του 2018, δεκαέξι ασπρόμαυρα γλυπτά της, μνημειακών διαστάσεων, παρουσιάστηκαν στην Αγορά του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο πλαίσιο της έκθεσης «Σοφία Βάρη: Φόρμες & Αντιθέσεις», σε διάλογο με το κτίριο και το ελληνικό φως.

Photo Credit: Facebook, Sophia Vari

Διαβάστε επίσης:

Σοφία Βάρη: Θέλω η Ελλάδα να εκφράζεται μέσα στα έργα μου