Το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου τα SNFCC Sessions, η σειρά μουσικών συναντήσεων του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), παρουσιάζουν τον Alex Kapranos, ηγέτη και frontman των Franz Ferdinand.

Η εκδήλωση, που πραγματοποιείται με ελεύθερη είσοδο χάρη στην αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), θα ξεκινήσει στις 19.30 με μια ανοιχτή συζήτηση με τον Alex Kapranos στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ που θα συντονίσει ο δημοσιογράφος και ραδιοφωνικός παραγωγός Παναγιώτης Μένεγος. Στις 21.00 θα ακολουθήσει DJ set που θα ισορροπεί ανάμεσα στις κιθάρες και τα electronics.

Με Έλληνα πατέρα και Βρετανίδα μητέρα, ο Alex Kapranos γεννήθηκε σε αγγλικό έδαφος και μετακόμισε στη Σκωτία στην ηλικία των 7. Στις αρχές του 2000 είχε μάλλον πειστεί ότι δεν θα γινόταν διάσημος μέσω της μουσικής βιομηχανίας. Είχε ιδρύσει ή υπάρξει μέλος μιας σειράς από σκωτσέζικα συγκροτήματα που δεν είχαν καταφέρει να γνωρίσουν επιτυχία πέρα από τα όρια της Μεγάλης Βρετανίας.

Σχημάτισε τους Franz Ferdinand, που πήραν το όνομά τους από τον ευγενή του Α’ Παγκοσμίου Πόλεμου, ως μια τελευταία απόπειρα το 2001. Τα δύο πρώτα singles της μπάντας (το “Darts of Pleasure” και το κλασικό πια “Take Me Out“) έφτασαν μέχρι το βρετανικό top-50, δημιουργώντας θόρυβο και προσμονή για το ντεμπούτο άλμπουμ. Ο ομώνυμος δίσκος κυκλοφόρησε, τελικά, στις αρχές του 2004, εκτοξεύοντας τους Franz Ferdinand στην στρατόσφαιρα, γνωρίζοντας επιτυχία σε όλον τον πλανήτη, κερδίζοντας το Mercury Prize εκείνης της χρονιάς, δύο Brit Awards την επόμενη και υποψηφιότητα για ένα Grammy.

Το ντεμπούτο των Franz Ferdinand έγινε έμβλημα του post punk revival της εποχής και ο ίδιος ο Kapranos ανανέωσε το πρότυπο του «δανδή» στη μουσική βιομηχανία, ενώ αναδεικνυόταν παράλληλα και σε στυλιστικό πρότυπο. Έγινε περιζήτητος (σχεδόν) σε μια νύχτα.

Το δεύτερο άλμπουμ σημείωσε ανάλογη επιτυχία. Έκτοτε, οι FranzFerdinand παραμένουν στην κορυφογραμμή, έχοντας κυκλοφορήσει πια πέντε άλμπουμ, ενώ το 2015 σχημάτισαν και το one-off super group FFS με τους Αμερικανούς Sparks, εφηβικούς ήρωες του Kapranos.

Ο ίδιος ο Alex παραμένει δημιουργικά ανήσυχος: έχει τραγουδήσει σε projects άλλων (It’s A Fine Line, BNQT), έχει κάνει παραγωγή για άλλα συγκροτήματα (the Cribs, Citizens!), έχει δανείσει τη χαρακτηριστική φωνή του σε ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ, έχει τελειοποιήσει τη δεξιοτεχνία του ως μαραγκός(!), ενώ υπήρξε και εκ των πρωταγωνιστών του κινηματογραφικού ντοκιμαντέρ Lost In France με τις περιπέτειες σκωτσέζικων συγκροτημάτων σε περιοδεία στην Γαλλία. Το 2015, μάλιστα, τραγούδησε Βαμβακάρη στο Barbican Centre στο Λονδίνο.