Πρόκειται για μια σπουδαία φωτογραφική έκθεση για το έργο των μαρμαροτεχνιτών της Ακρόπολης που πραγματοποίησαν η Επιτροπή και η Υπηρεσία Συντήρησης των Μνημείων της Ακρόπολης και είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Χαράλαμπου Μπούρα, επί σειρά ετών προέδρου της ΕΣΜΑ και μέλους του ΔΣ του Μουσείου Ακρόπολης.

Το Μουσείο Ακρόπολης με το νέο του ξεκίνημα πριν από 10 χρόνια παρουσίασε με ποικίλους τρόπους τη στενή σχέση μεταξύ των περίφημων γλυπτών που εκθέτει και των αρχιτεκτονικών μνημείων από τα οποία προέρχονται. Για αυτό με πολλή χαρά ανέλαβε να εκθέσει στους χώρους του με νέο ύφος τη σπουδαία φωτογραφική έκθεση για το έργο των μαρμαροτεχνιτών της Ακρόπολης που έστησαν η Επιτροπή και η Υπηρεσία Συντήρησης των Μνημείων της Ακρόπολης.

Η έκθεση αυτή στήθηκε απλόχωρα στο Μουσείο Ακρόπολης με ευρεία χρήση φωτογραφιών γιγαντιαίου μεγέθους που κάλυψαν ολόκληρους τοίχους, με αποτέλεσμα ο επισκέπτης να έχει την αίσθηση ότι βρίσκεται πάνω στον βράχο της Ακρόπολης και παρακολουθεί τις εργασίες. Κόβουν την ανάσα οι εικόνες των μαρμαροτεχνιτών που σαν εναέριες μορφές ισορροπούν στις θεόρατες σκαλωσιές και χειρίζονται με ακρίβεια τη μετακίνηση τεράστιων αρχαίων μαρμάρων και υλικών συντήρησης. Εντυπωσιάζουν επίσης άλλες εικόνες οι οποίες δείχνουν τεχνικές που προέρχονται από συμπυκνωμένη εμπειρία αιώνων και άλλες που δείχνουν τη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας αιχμής. Η συντήρηση των μνημείων της Ακρόπολης πραγματοποιήθηκε με ασύγκριτη ακρίβεια και μοναδική ευρηματικότητα.

Το σύνολο του αναστηλωτικού έργου καθοδήγησαν με τη σοφία τους ο αείμνηστος Χαράλαμπος Μπούρας και στη συνέχεια ο Μανόλης Κορρές.

© Μουσείο Ακρόπολης

Οι ενότητες της έκθεσης Μόχθος, Αυταπάρνηση, Συναδέλφωση, Μεράκι, Συνεργασία, Καμάρι μιλούν για τον κόσμο της εργασίας, για κείνους που με το έργο των χεριών και τα ταπεινά εργαλεία τους έφεραν σε πέρας για πολλές δεκαετίες τις εργασίες αναστήλωσης» δηλώνει η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνη Ζορμπά και τονίζει:
​​​
«Το μνημείο της Ακρόπολης που εντάσσεται στη λίστα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς συναντά τη μαρμαροτεχνία, που εντάσσεται στη λίστα της παγκόσμιας άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Τα υλικά, η ανθρώπινη προσπάθεια, οι αφανείς, το όραμα και η μνήμη στον μακρό και τον βραχύ χρόνο, αφηγούνται τις λεπτομέρειες μιας διαρκούς πάλης με τη φθορά. Φωτογραφίες γιγάντιες μας δίνουν την αίσθηση ότι βρισκόμαστε πάνω στον βράχο της Ακρόπολης και παρακολουθούμε από απόσταση ανάσας τις εργασίες στις πιο κρίσιμες στιγμές τους. Θεόρατες σκαλωσιές πάνω στις οποίες οι μαρμαροτεχνίτες και οι εργάτες χειρίζονται με ακρίβεια και υπευθυνότητα τη μετακίνηση τεράστιων αρχαίων μαρμάρων»

Η έκθεση περιλαμβάνεται, μαζί με άλλες εκδηλώσεις, στον εορτασμό των 10 χρόνων του Μουσείου της Ακρόπολης, θα διαρκέσει από τις 11 Ιουνίου έως τις 31 Οκτωβρίου 2019 και παρουσιάζεται στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων στο ισόγειο του Μουσείου της Ακρόπολης με ελεύθερη είσοδο για τους επισκέπτες.


Κεντρική φωτογραφία άρθρου: © Μουσείο Ακρόπολης – Γιώργος Βιτσαρόπουλος