Εγκαινιάζοντας την εκθεσιακή δραστηριότητα του καλλιτέχνη στην Ελλάδα, η σειρά έργων του παρουσιάζεται έχει ως κύριο άξονά της τον προβληματισμό του για το μέλλον του ανθρώπου, το οποίο καθορίζεται από τη ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας και το machine learning. Πέραν, όμως, του διπόλου Νέες Τεχνολογίες – Άνθρωπος, σημαντική θέση στη δουλειά του Nikolas έχουν οι πνευματικές ανησυχίες∙ ενδεχομένως το μόνο πράγμα που δεν μπορεί ακόμη να χαρτογραφηθεί τεχνολογικά, καθώς είναι μοναδικές για κάθε άνθρωπο. Τα γλυπτά αυτά ξεδιπλώνουν το εύρος των αναφορών του, οι οποίες προέρχονται από τις χώρες σε τέσσερις ηπείρους του πλανήτη όπου έχει ζήσει και ταξιδέψει: κινούμενος στα πλαίσια του πριμιτιβισμού, ασπάζεται τόσο τη μινιμαλιστική αισθητική των πρωτοκυκλαδικών ειδωλίων και τη δυναμική κίνηση της μινωικής γλυπτικής, όσο και την τέχνη των ιθαγενών και των αρχαίων πολιτισμών της Μέσης Ανατολής.

Όπως σημειώνουν, μεταξύ άλλων, οι επιμελήτριες Αννίτα Αποστολάκη και Αναστασία Μανιουδάκη στο κείμενο της έκθεσης: «Κουβαλώντας μέσα του την εμπειρία της Σαουδικής Αραβίας, ο Nikolas οδηγείται σε μία φιλοσοφική θεώρηση του αντίκτυπου που θα έχουν οι νέες δυνατότητες στη ζωή μας, στα βήματα του Bernard Marx (σ.σ. πρωταγωνιστής του μυθιστορήματος Brave New World του Aldous Huxley). Οι προοπτικές που ανοίγονται είναι απεριόριστες, αλλά πέρα από την έκσταση που νιώθει ο καλλιτέχνης για αυτές, το επίμονο ερώτημα που διατρέχει το έργο του είναι: πόση ελευθερία, εν τέλει, θα έχει το ανθρώπινο είδος όταν τα πάντα, ακόμη και τα συναισθήματά του, θα μπορούν να προβλέπονται από μηχανήματα;»

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

O Nikolas (γ. 1961, Αθήνα) ζει και εργάζεται στην Τζέντα (Σαουδική Αραβία). Με σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Maryland και τη Σχολή Κινηματογράφου – Τηλεόρασης Λυκούργου Σταυράκου, κάνει γλυπτική σε μπρούντζο και, πιο πρόσφατα, σε ξύλο. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε τρεις ομαδικές εκθέσεις στη Σαουδική Αραβία (NWA Art Gallery, 2019, Artists of KAUST, King Abdullah University of Science & Technology, Τζέντα 2019 & 2020) και έχει επιλεγεί για να συμμετάσχει στη 13η Μπιενάλε της Φλωρεντίας (2021) στην Ιταλία. Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΚΣΣ

H Αναργύρειος και Κοργιαλένειος Σχολή Σπετσών (ΑΚΣΣ) ιδρύθηκε το 1927 και υπήρξε ένα από τα καλύτερα πρότυπα κολλέγια της χώρας, αν όχι των Βαλκανίων. Έμπνευση του Ελευθέριου Βενιζέλου και δημιούργημα του προσωπικού του φίλου και εθνικού ευεργέτη Σωτήριου Ανάργυρου, η ΑΚΣΣ διαπαιδαγώγησε πλήθος λογίων, καλλιτεχνών, επιστημόνων και πολιτικών μέχρι το 1983 που λειτούργησε, όχι μόνο με Έλληνες αλλά και με αλλοδαπούς μαθητές. Συνεχίζοντας την 80χρονη πρωτοποριακή παρουσία της στον ελληνικό πνευματικό βίο, η ΑΚΣΣ σήμερα καταθέτει τη συμβολή της στην προετοιμασία του ευρωπαίου πολίτη για τη νέα εποχή, προωθώντας και εφαρμόζοντας εκπαιδευτικά-ερευνητικά προγράμματα ισχυρής παρεμβατικότητας. Ακόμη, το Ίδρυμα διαθέτει βιβλιοθήκη με 5.000 περίπου βιβλία ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος και αξίας στην ελληνική, γαλλική, αγγλική γλώσσα.