Τα νέα βιβλία από τις Εκδόσεις Διόπτρα θα είναι:

Ελληνική Πεζογραφία

Ο Νίκος Καζαντζάκης στις μέρες μας θεωρείται διεθνώς ένας οικουμενικός συγγραφέας και στοχαστής, ένας κλασικός και κατά πολλούς μάλιστα ο μεγαλύτερος Έλληνας λογοτέχνης των νεότερων χρόνων. Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, ενώ η ποιητικότητα και η ιδιαιτερότητα της γλώσσας του, με τη σημασιολογική της διαφάνεια και τον εκφραστικό πλούτο, κάνουν επιτακτική την ανάγνωση των βιβλίων του από όλες τις γενιές.

Οι εκδόσεις Διόπτρα λοιπόν θέτουν σε εφαρμογή το πρότζεκτ «Ο Καζαντζάκης στον 21ο αιώνα». Πιο συγκεκριμένα, τον Φεβρουάριο θα κυκλοφορήσουν τα εξής έργα του: Ο Χριστός ξανασταυρώνεται, Ο τελευταίος πειρασμός, Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά, Ασκητική και Αναφορά στον Γκρέκο, ενώ τον Απρίλιο αναμένεται να κυκλοφορήσει Ο ασυμβίβαστος της Ελένης Ν. Καζαντζάκη. Με οδηγό την έκδοση του Ανήφορου, δηλαδή με νέα αισθητική και νέα γραμματοσειρά, στόχος μας είναι να γίνουν γνωστά τα έργα του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και ιδιαίτερα στους νέους.

Σύγχρονη ελληνική πεζογραφία

Αλκυόνη Παπαδάκη

Το πρώτο εξάμηνο του 2023 συνεχίζεται η επανέκδοση των τίτλων της αγαπημένης των αναγνωστών Αλκυόνης Παπαδάκη. Στις 25 Ιανουαρίου αναμένονται οι τίτλοι: Το ταξίδι που λέγαμε, Το κόκκινο σπίτι, Μια ατέλειωτη φυγή και Αμάν… αμάν!.

Το ποτάμι των χιλίων τυφλών – Πάνος Δημάκης

Ο Πάνος Δημάκης, γνωστός στο ευρύ κοινό από την παρουσία του σε παιχνίδι γνώσεων στην ελληνική τηλεόραση, είναι μια νέα δυνατή φωνή στην ελληνική πεζογραφία. Το δεύτερό του μυθιστόρημα, Το ποτάμι των χιλίων τυφλών, κυκλοφορεί στις 22 Φεβρουαρίου και περιγράφει τη διαφθορά της εξουσίας, τους έρωτες, τα μίση και τα πάθη που κυριαρχούν σε ανθρώπους και κοινωνίες. Με λογοτεχνική δεινότητα και διεισδυτική ματιά μάς δείχνει ότι η ανθρώπινη φύση πάντα επιβεβαιώνει τις υψηλότερες και τραγικότερες προσδοκίες…

Άνθρωποι από χώμα – Δημήτρης Αλεξίου

Ο Δημήτρης Αλεξίου επιστρέφει με το Άνθρωποι από χώμα, ένα έργο που μιλάει για τη δικαιοσύνη, την αξιοπρέπεια, την αγάπη και την απώλεια. Με λιτή, δυνατή γλώσσα, αποτυπώνει με ακρίβεια χαρακτήρες και καταστάσεις της ελληνικής κοινωνίας και αφήνει σημαντικό ίχνος στη σύγχρονη ελληνική πεζογραφία.

Το υπόγειο στην οδό Ήρας 12 – Πασχαλία Τραυλού

Ένα συνταρακτικό μυθιστόρημα από την Πασχαλία Τραυλού για τα διλήμματα, τον στιγματισμό και την κοινωνική κατακραυγή που συνόδευαν τις αποφάσεις μιας γυναίκας γύρω από τη μητρότητα στην ελληνική κοινωνία του ’50. Το Υπόγειο στην οδό Ήρας 12 κυκλοφορεί στις 4 Μαΐου και μιλάει με το μοναδικό ύφος της συγγραφέως για το δικαίωμα της γυναίκας στην αυτοδιάθεση και για τη μάχη με το πατριαρχικό κατεστημένο.

Κι ως την άλλη μου ζωή θα σε λατρεύω – Κώστας Κρομμύδας

Στο νέο μυθιστόρημα του Κώστα Κρομμύδα Κι ως την άλλη μου ζωή θα σε λατρεύω, με τη μουσική υπόκρουση των ρεμπέτικων και την ατμόσφαιρα του ‘60 και του ’70, θίγονται βασικά θέματα που δυστυχώς είναι ακόμη άλυτα και επίκαιρα. Κακοποίηση, εξαναγκασμός, βιασμός, και κυρίως ο αγώνας μιας γυναίκας να σταθεί όρθια και να αποτινάξει τον ρόλο του θύματος.

Βεντέτα στον Βόσπορο – Γιώτα Γουβέλη

Βεντέτα στον Βόσπορο είναι ο τίτλος του νέου ιστορικού μυθιστορήματος της Γιώτας Γουβέλη. Στην Κωνσταντινούπολη του1955 δύο οικογένειες Ρωμιών που τους χωρίζει σκληρή βεντέτα βρίσκονται στη δίνη του φοβερού πογκρόμ της 6ης Σεπτεμβρίου.

Δώδεκα ημέρες θύελλας – Ελένη Γαληνού

H Ελένη Γαληνού στο νέο της μυθιστόρημα, που κυκλοφορεί τον Μάρτιο, μας χαρίζει μια ερωτική περιπέτεια γεμάτη μυστήριο, πάθος και ανατροπές.

Ξένη Πεζογραφία

Το πρώτο εξάμηνο του 2023 συνεχίζεται η έκδοση των έργων δύο από τους σημαντικότερους συγγραφείς του 20ού αιώνα, της Αμερικανίδας Carson McCullers και του Βρετανού νομπελίστα William Golding.

Ρολόι χωρίς δείκτες – Carson McCullers

Στο Ρολόι χωρίς δείκτες (μετάφραση Μιχάλης Μακρόπουλος) η Carson McCullers απεικονίζει τον αμερικανικό Νότο του 1950, όπου ο ρατσισμός αλλά και οι πολιτικές και σεξουαλικές προκαταλήψεις στερούν από τους ήρωες την ευτυχία.

Σε απόσταση αναπνοής – William Golding

Ο ήρωας του William Golding, στο δεύτερο μέρος της τριλογίας «Στα πέρατα της γης» με τίτλο Σε απόσταση αναπνοής (μετάφραση Μιχάλης Μακρόπουλος), συνεχίζει ένα ταξίδι μύησης και ενηλικίωσης από τη Βρετανία προς την Αυστραλία.

Αλήτες! – Eloghosa Osunde

Στο πρώτο εξάμηνο του 2023 οι εκδόσεις Διόπτρα συστήνουν στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό μια σειρά από νέους συγγραφείς, ξεκινώντας με τη Νιγηριανή συγγραφέα Eloghosa Osunde. Το βιβλίο της Αλήτες! (μετάφραση Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης), που ακολουθεί τη ζωή των περιθωριακών ηρώων στις φτωχογειτονιές του Λάγος αναμειγνύοντας σκληρό ρεαλισμό, μύθο και φαντασία, χαρακτηρίστηκε από το New Yorker ένα από τα καλύτερα βιβλία του 2022.

Το φοβερό βιβλίο – Jason Mott

Στα καλύτερα μυθιστορήματα των τελευταίων ετών συγκαταλέγεται επίσης το Φοβερό βιβλίο του Jason Mott (μετάφραση Δέσποινα Κανελλοπούλου). Εδώ απεικονίζεται συγκλονιστικά η Αμερική της αστυνομικής βίας και του Black lives matter, αλλά γίνεται επίσης λόγος για τη δημιουργία και τον άνθρωπο. Το βιβλίο απέσπασε το 2021 το National Book Award, ενώ ήταν υποψήφιο για πολλά ακόμη βραβεία.

Το μερίδιο της γης – Daniel Wiles

Δύο βιβλία εγκαινιάζουν μια νέα σειρά των εκδόσεων Διόπτρα που θα φιλοξενεί νέες, ξεχωριστές φωνές που συλλαμβάνουν με πρωτοτυπία και ενάργεια την ανθρώπινη κατάσταση. Το πρώτο βιβλίο της σειράς, το Μερίδιο της γης (μετάφραση Έφη Τσιρώνη), είναι ένα λιτό, σκληρό μυθιστόρημα για τη ζωή των ανθρακωρύχων στα χρόνια της Βιομηχανικής Επανάστασης. Πρόκειται για το πρώτο βιβλίο του Daniel Wiles, ο οποίος χαρακτηρίστηκε από τον Guardian ως ένας από τους 10 καλύτερους πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς της Βρετανίας το 2022.

Ο συνταγματάρχης δεν κοιμάται – Emilienne Malfatto

Το δεύτερο βιβλίο της σειράς Ο συνταγματάρχης δεν κοιμάται (μετάφραση Γιάννης Στρίγκος) είναι μια ποιητική, αλληγορική ιστορία για τον τρόπο που ο πόλεμος αποσαθρώνει θύτες και θύματα. Πρόκειται για το νέο βιβλίο της Emilienne Malfatto, δημοσιογράφου, φωτογράφου και συγγραφέως, που έχει ήδη τιμηθεί με το βραβείο Goncourt για το πρώτο της μυθιστόρημα.

Η αποικία – Audrey Magee

Στη μακρά λίστα για το βραβείο Booker και στη βραχεία λίστα για το βραβείο πολιτικού μυθιστορήματος Orwell ήταν τη χρονιά που πέρασε το βιβλίο της Audrey Magee Η αποικία (μετάφραση Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης). Ένας Άγγλος ζωγράφος αναζητά έμπνευση σ’ ένα απομονωμένο ιρλανδικό νησάκι, ενώ οι ταραχές κορυφώνονται στη Βόρεια Ιρλανδία… Ένα βιβλίο για την τέχνη και τη γλώσσα, για τα κατάλοιπα της αποικιοκρατίας και τις προκατασκευασμένες ιδέες. Ένα μυθιστόρημα για το οποίο οι Times έγραψαν: «Τι ανακούφιση! Ένα βιβλίο που μεταχειρίζεται τον αναγνώστη ως ενήλικα».

Το ορφανοτροφείο – Serhij Zhadan

Σε μια άλλη μακροχρόνια σύγκρουση, που σήμερα κορυφώνεται συγκλονίζοντας όλο τον πλανήτη, αναφέρεται το επόμενο βιβλίο, το Ορφανοτροφείο (μετάφραση Δημήτρης Τριανταφυλλίδης) του Ουκρανού Serhij Zhadan. Στα χρόνια της πρώτης κρίσης στην ανατολική Ουκρανία ένας άντρας πηγαίνει στη διπλανή πόλη, την οποία έχουν καταλάβει οι αντίπαλοι, για να πάρει τον ανιψιό του από το ορφανοτροφείο. Ένα ταξίδι στη βία, στον θάνατο, στον παραλογισμό. Ένα βιβλίο που στον ζόφο του πολέμου απαντά με την αισιοδοξία της μάχης για ζωή. Ένα βιβλίο που μέσα από την καταστροφή θέλει να διεκδικήσει την ομορφιά. Ο Serhij Zhadan, ποιητής, μουσικός, συγγραφέας και ακτιβιστής, παραμένει στο Χάρκοβο και βοηθά τους συμπολίτες του να αντεπεξέλθουν κατά τη διάρκεια του πολέμου. Θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς συγγραφείς της Ουκρανίας και της Ευρώπης σήμερα και το 2022 τιμήθηκε με το Βραβείο Ειρήνης που απονέμει η Ένωση Εκδοτών και Βιβλιοπωλών Γερμανίας στην Έκθεση της Φρανκφούρτης.

Αρκτικό καλοκαίρι – Damon Galgut

Την άνοιξη οι Έλληνες αναγνώστες που αγάπησαν την Υπόσχεση, το βραβευμένο με Booker μυθιστόρημα του Damon Galgut, θα απολαύσουν ένα ακόμη μυθιστόρημά του, το Αρκτικό καλοκαίρι (μετάφραση Κλαίρη Παπαμιχαήλ). Μια ιστορία που, παρακολουθώντας τη ζωή του E. M. Forster, ενός από τους σημαντικότερους Βρετανούς συγγραφείς, μιλά για την έμπνευση, τη σεξουαλικότητα και τη δημιουργία ως ταξίδι προς την αυτογνωσία.

Αστυνομική Λογοτεχνία

Η νύχτα θα είναι μεγάλη – Santiago Gamboa

Στην αστυνομική λογοτεχνία οι εκδόσεις Διόπτρα καλωσορίζουν φέτος στη λίστα τους καταξιωμένους συγγραφείς από όλο τον κόσμο, κάνοντας την αρχή με τον Santiago Gamboa, «τον σημαντικότερο Κολομβιανό συγγραφέα μαζί με τον Gabriel García Márquez», κατά τον Manuel Vásquez Montalbán. Tο μυθιστόρημά του Η νύχτα θα είναι μεγάλη (μετάφραση Δήμητρα Σταυρίδου) είναι ένα τραχύ και αιφνιδιαστικό θρίλερ, που αποτυπώνει με ακρίβεια μια χώρα όπου η βία, η διαφθορά και η απελπισία παίρνουν κάθε μέρα νέα, όλο και πιο απροσδόκητη μορφή.

Οι φόνοι της οδού Μοργκ και άλλα διηγήματα – Edgar Allan Poe

Στο πρώτο εξάμηνο του 2023 θα εγκαινιαστεί επίσης μια νέα σειρά κλασικής αστυνομικής λογοτεχνίας, που θα περιλαμβάνει έργα-σταθμούς στο είδος. Η αρχή θα γίνει με το Οι φόνοι της οδού Μοργκ και άλλα διηγήματα (μετάφραση Βιολέττα Ζεύκη) του Edgar Allan Poe, που θεωρείται η πρώτη σύγχρονη αστυνομική ιστορία και ο ντετέκτιβ Αύγουστος Ντιπέν το αρχέτυπο όλων των κατοπινών, όπως ο Σέρλοκ Χολμς και ο Ηρακλής Πουαρό.

Τα ρόδα δεν πεθαίνουν ποτέ – Gunnar Staalesen

Το δεύτερο βιβλίο της σειράς θα είναι το Τα ρόδα δεν πεθαίνουν ποτέ (μετάφραση Βαγγέλης Γιαννίσης) του Gunnar Staalesen, ο οποίος θεωρείται ένας από τους πρωτεργάτες του scandi crime.

Το τελεσίγραφο – Sebastian Fitzek

Ο ταχυδακτυλουργός των ψυχολογικών θρίλερ Σεμπάστιαν Φίτζεκ επιστρέφει με το Τελεσίγραφο, θέτοντας στους πρωταγωνιστές του αδιανόητα διλήμματα επιβίωσης. Σημειώνουμε ότι το φθινόπωρο θα κυκλοφορήσει σε μεγάλη διεθνή τηλεοπτική παραγωγή η μεταφορά του πρώτου, θρυλικού βιβλίου του Η θεραπεία.

Ο άλλος αδελφός – Βαγγέλης Γιαννίσης

Ο συγγραφέας και μεταφραστής Βαγγέλης Γιαννίσης αποφασίζει να εξιχνιάσει μια παλιά υπόθεση που είχε συνταράξει την Ελευσίνα πριν από μερικές δεκαετίες και για την οποία νέα στοιχεία ήρθαν στην επιφάνεια πέρσι και φέτος. Δεν θα αποκαλύψουμε περισσότερα για την υπόθεση του βιβλίου μέχρι την ημέρα κυκλοφορίας του.

Η αγγελία – Freida McFadden

Στο εθιστικό θρίλερ της Freida McFadden H αγγελία παρακολουθούμε την ιστορία μιας γυναίκας με βαρύ παρελθόν που αναζητά μια δεύτερη ευκαιρία και την πληρώνει ακριβά. Με ένα συνταρακτικό θέμα, την πιο αναπάντεχη ανατροπή που μπορεί κανείς να συναντήσει, με σπινθηροβόλο χιούμορ και ταλέντο, ένα από τα μεγαλύτερα best sellers κυκλοφορεί στις 8 Μαρτίου.

Πώς να σκοτώσεις την οικογένειά σου – Bella Mackie

H Bella Mackie είναι μια αυθεντική, δυνατή φωνή και τα σχόλια από κριτικούς και κοινό είναι διθυραμβικά. Σε ένα πρωτότυπο, μακριά από κλισέ και ευκολίες θρίλερ έχει κατορθώσει να συνδυάσει την περιπέτεια, την κοινωνική κριτική και την εις βάθος ανάλυση των χαρακτήρων με χιούμορ και λογοτεχνική ικανότητα.

Young Adult

Colleen Hoover

Η Colleen Hoover αποτέλεσε για το 2022 τη συγγραφέα-φαινόμενο που αγαπήθηκε από νεαρές αναγνώστριες και νεαρούς αναγνώστες. Η αναμφισβήτητη επίδρασή της στην pop κουλτούρα θα σημαδέψει και φέτος την παγκόσμια εκδοτική βιομηχανία. Στις 22 Φεβρουαρίου κυκλοφορεί ένα από τα πιο πρόσφατα μυθιστορήματά της, το Όσα τον θυμίζουν (Reminders of him) και στις 4 Μαΐου η διλογία Χωρίς ελπίδα.

Ο πρώτος που πεθαίνει στο τέλος – Adam Silvera

To prequel του Στο τέλος πεθαίνουν και οι δύο που έχει εκδοθεί σε 20 χώρες.

Το Δελτίο Θανάτου σάς καλωσορίζει στην πρώτη νύχτα!

Ο Οράιον Πέιγκαν συναντιέται με τον Βαλεντίνο Πρινς στο πάρτι έναρξης του Δελτίου Θανάτου και η έλξη τους είναι αδιαμφισβήτητη. Όταν όμως αρχίζουν οι πρώτες κλήσεις, τα πάντα αλλάζουν• ένα από τα δύο αγόρια θα μάθει ότι πρόκειται να πεθάνει. Ο μελλοθάνατος θα πρέπει να ανακαλύψει μόνος τους πώς θα αλλάξει η ζωή του την τελευταία μέρα…

Το συγκλονιστικό Young Adult μυθιστόρημα που έγινε Νo 1 στη λίστα με τα best sellers των NY Times και Νο 1 YA best seller σε Μ. Βρετανία και Αυστραλία, σε μετάφραση του Βαγγέλη Γιαννίση.

Loveless – Alice Oseman

Η Alice Oseman, όταν πήρε για το Loveless το Βραβείο YA βιβλίου 2021, είπε: «Ξεκίνησα με την επιθυμία να γράψω μια ιστορία για τη δύναμη του πλατωνικού έρωτα. Έχω καταπιαστεί σε όλα τα προηγούμενα μυθιστορήματά μου με αυτή την ιδέα, αλλά ποτέ δεν ήταν το κεντρικό θέμα κάποιου. Ήθελα να δημιουργήσω ένα βιβλίο που θα πραγματευόταν τον έρωτα, αλλά θα ήταν για τη φιλία…»

Η Τζόρτζια δεν έχει ερωτευτεί ποτέ, δεν έχει ποτέ φιλήσει κανέναν, ούτε καν έχει νιώσει να γουστάρει κάποιον. Ξεκινώντας το πανεπιστήμιο, σχεδιάζει να ανακαλύψει τον έρωτα… Όταν όμως οι πράξεις της προκαλούν το χάος μεταξύ των φίλων της, αναρωτιέται γιατί οι ρομαντικές καταστάσεις μοιάζουν να είναι τόσο εύκολες για κάποιους ανθρώπους αλλά όχι για την ίδια. Με νέους όρους να φτάνουν στ’ αφτιά της –asexual, aromantic– η Τζόρτζια είναι πιο αβέβαιη από ποτέ για τα συναισθήματά της…

Μια ιστορία ταυτότητας και αποδοχής του εαυτού γεμάτη σοφία, ζεστασιά και χιούμορ από τη δημιουργό του σύμπαντος του Heartstopper, σε μετάφραση Μυρσίνης Γκανά.

Από τις εκδόσεις Διόπτρα θα κυκλοφορήσουν και τα άλλα πέντε μυθιστορήματα της συγγραφέως.

Εδώ Σαμ – Dustin Thao

Το ντεμπούτο του Βιετναμέζου-Αμερικανού συγγραφέα Dustin Thao

Τι θα έκανες αν είχες μια δεύτερη ευκαιρία για να πεις αντίο;

Η δεκαεπτάχρονη Τζούλι Κλαρκ κάνει σχέδια για το μέλλον της μαζί με το αγόρι της, τον Σαμ. Αλλά ο Σαμ φεύγει από τη ζωή της. Και όλα αλλάζουν. Οι αναμνήσεις καταγράφονται βαθιά στην ψυχή της. Δεν τον έχει αποχαιρετήσει ακόμη… Πληκτρολογεί τον αριθμό του ελπίζοντας ότι θα ακούσει το φωνητικό μήνυμα για τελευταία φορά. Ο Σαμ σηκώνει το τηλέφωνο. Η φωνή του κατακλύζει τον νου της. Όσο η Τζούλι ακούει τα λόγια του Σαμ, τον ερωτεύεται ξανά από την αρχή και έπειτα από κάθε τηλεφώνημα δυσκολεύεται όλο και περισσότερο να τον αφήσει να φύγει…

Ένα βαθιά συγκινητικό μυθιστόρημα για τον έρωτα και την απώλεια, αλλά και για τη σημασία του αποχαιρετισμού, σε μετάφραση Χριστίνας Σωτηροπούλου.

Χτες βράδυ στο κλαμπ Τέλεγκραφ – Malinda Lo

Η δεκαεπτάχρονη Λίλι δεν μπορεί να θυμηθεί πότε ξεκίνησε να νιώθει έτσι – να θέλει να κοιτάξει, να πλησιάσει, να αγγίξει. Όποτε και αν συνέβη όμως, η επιθυμία της άνθησε τη στιγμή που αυτή και η Καθ πέρασαν κάτω από τη νέον ταμπέλα του lesbian friendly κλαμπ Τέλεγκραφ. Ξαφνικά όλα έμοιαζαν δυνατά…

Αλλά η Αμερική του 1954 δεν είναι ασφαλές μέρος για να ερωτευτούν δύο κορίτσια. Η παράνοια του Κόκκινου Τρόμου τούς απειλεί όλους, και τους Κινεζοαμερικανούς όπως είναι η Λίλι. Ενώ ο πατέρας της κινδυνεύει να απελαθεί, αυτή και η Καθ ρισκάρουν τα πάντα για να είναι μαζί. Καθώς η Λίλι ερωτεύεται όλο και πιο βαθιά, πρέπει να ισορροπήσει ανάμεσα στην αναζήτηση της ταυτότητάς της και στις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες της Αμερικής τη δεκαετία του 1950.

Η Malinda Lo χτίζει μια ιστορία στην οποία η επιθυμία και ο σαπφικός ρομαντισμός επισκιάζουν τον φόβο και τη μισαλλοδοξία. Μια ιστορία για τον queer εφηβικό έρωτα, τις θυσίες που πρέπει να κάνουμε για αυτούς που αγαπάμε και τα δύσκολα χρόνια του Μακαρθισμού, σε μετάφραση Μαρίας Φακίνου.

National Book Award 2021 στις HΠΑ

Βραβευμένο επίσης με τα Walter Award, Asian Pacific American Award for Youth Literature, Stonewall Book Award, Printz Honor

Non-Fiction

Ιστορία – Φιλοσοφία – Πολιτισμοί

Η δύναμη της τελετουργίας – Δημήτρης Ξυγαλατάς

Στις 8 Φεβρουαρίου κυκλοφορεί το έργο του ελληνικής καταγωγής καθηγητή Ανθρωπολογίας Δημήτρη Ξυγαλατά με τίτλο Η δύναμη της τελετουργίας, το οποίο έχει αποσπάσει ενθουσιώδη σχόλια από τον Νικόλαo Χρηστάκη και την Jane Goodall. Ο συγγραφέας εξηγεί πώς οι τελετουργίες, που υπάρχουν σε όλες τις κουλτούρες και παραμένουν σχεδόν αναλλοίωτες ανά τους αιώνες, μπορούν να βοηθήσουν να πορευτούμε με νέες προοπτικές στη ζωή μας, να βελτιώσουμε την υγεία μας και να ενδυναμώσουμε τις κοινότητές μας.

Διλήμματα στο τρίγωνο – Δρ Σπύρος Κατσούλας

Στις 22 Φεβρουαρίου κυκλοφορεί το Διλήμματα στο τρίγωνο του δρα Σπύρου Κατσούλα, καταξιωμένου διεθνολόγου με ειδίκευση στη στρατηγική ιστορία και στη γεωπολιτική. Ένα έργο που παρουσιάζει τα αδιέξοδα που προκύπτουν σε τριγωνικές συμμαχικές σχέσεις εξετάζοντας τον ρόλο της Αμερικής σε έξι ελληνοτουρκικές σχέσεις κατά τον Ψυχρό Πόλεμο. Ένα βιβλίο απ’ όπου αντλούμε χρήσιμα διδάγματα για το σήμερα και το αύριο.

Η αυγή του πολιτισμού: Μια νέα ιστορία της ανθρωπότητας – David Graeber και David Wengrow

Tο πρώτο εξάμηνο του 2023 κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα το έργο των David Graeber και David Wengrow Η αυγή του πολιτισμού: Μια νέα ιστορία της ανθρωπότητας (μετάφραση Χριστόδουλος Λιθαρής). O David Graeber ήταν καθηγητής Ανθρωπολογίας στο London School of Economics, αναρχικός, ακτιβιστής και από τους πρωτεργάτες του κινήματος Occupy Wall Street. Μαζί με τον καθηγητή Συγκριτικής Ανθρωπολογίας David Wengrow στο βιβλίο αυτό αμφισβητούν την επικρατούσα θέση που υποστηρίζουν διανοητές όπως ο Yuval Noah Harari ότι η δημιουργία κοινωνιών με ανισότητες και κατασταλτικούς μηχανισμούς ήταν το αναπόφευκτο αποτέλεσμα της μόνιμης εγκατάστασης και της ανάπτυξης της γεωργίας. Με άλλα λόγια, επιχειρούν να ανατρέψουν σχεδόν όλα όσα ξέρουμε για την ανθρώπινη ιστορία!

Χρόνος: Από τον μύθο του Κρόνου στο CERN – Guido Tonelli

Ο Guido Tonelli, πολυβραβευμένος φυσικός, ένας από τους πατέρες της ανακάλυψης του μποζονίου του Χιγκς και συγγραφέας του βιβλίου Γένεση: Η μεγάλη ιστορία της προέλευσης του κόσμου, επιχειρεί στο νέο του βιβλίο Χρόνος: Από τον μύθο του Κρόνου στο CERN (μετάφραση Μαρία Οικονομίδου) να εξηγήσει το μυστήριο του χρόνου, την ουσία του, την αντίληψή μας γι’ αυτόν από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, συνδυάζοντας την επιστημονική ακρίβεια με πάμπολλες πολιτιστικές αναφορές και μια συναρπαστική γραφή.

Αστρικός αγγελιοφόρος: Ο πολιτισμός μέσα από τα μάτια ενός αστροφυσικού – Neil deGrass Tyson

Εξίσου συναρπαστικό είναι και το νέο βιβλίο του διάσημου αστροφυσικού Neil deGrass Tyson Αστρικός αγγελιοφόρος: Ο πολιτισμός μέσα από τα μάτια ενός αστροφυσικού (μετάφραση Χριστόδουλος Λιθαρής). Ένα βιβλίο για τα μεγάλα ερωτήματα του σήμερα μέσα από τα μάτια ενός αστροφυσικού: κοινωνία και επιστήμη, ταυτότητα, φύλο, φυλή, ρίσκο, πόλεμος και ειρήνη ιδωμένα σε μια νέα, «συμπαντική οπτική», που βοηθάει να δούμε τα πράγματα πιο ψύχραιμα και στις αληθινές τους διαστάσεις!

Οι αριθμοί δεν λένε ψέματα – Vaclav Smil

Οι προτάσεις των εκδόσεων Διόπτρα για το πρώτο εξάμηνο στο κομμάτι του non-fiction κλείνουν με μια ακόμη επιστημονική ματιά στον κόσμο, με εντελώς διαφορετικό τρόπο αυτή τη φορά. Ο Vaclav Smil, τον οποίο γνωρίσαμε με το Πώς λειτουργεί πραγματικά ο κόσμος, βάζει όλα όσα πιστεύουμε στη δοκιμασία της επαλήθευσης με βάση αδιάσειστα στοιχεία. Οι αριθμοί δεν λένε ψέματα (μετάφραση Χρήστος Μπαρουξής): άνθρωποι, έθνη, πηγές ενέργειας, διατροφή, όλα μπαίνουν κάτω από το επιστημονικό μικροσκόπιο του Smil, που καταρρίπτει πολλούς από τους «μύθους» στους οποίους πιστεύουμε και δίνει ψύχραιμες, λογικές απαντήσεις στα ερωτήματα που μας απασχολούν.

Ψυχολογία – Προσωπική ανάπτυξη

Ντροπαλοί και δυνατοί – Nadia Finer

Το Ντροπαλοί και δυνατοί της Nadia Finer μιλάει για κάτι πολύ συνηθισμένο, που όμως είναι και ταυτόχρονα ένα ένοχο κοινό μυστικό. Η συστολή μπορεί να μας κάνει να αισθανόμαστε απομονωμένοι και είναι σαφώς δύσκολο να μιλάμε ανοιχτά γι’ αυτήν, παρόλο που οι μισοί άνθρωποι στον πλανήτη θεωρούν τον εαυτό τους συνεσταλμένο. Ωστόσο η συστολή δεν αποτελεί αδυναμία∙ το αντίθετο!

Υπεροχή – Robert Greene

Για κάποιον λόγο τα βιβλία του Robert Greene έχουν κατηγορηθεί ως ανήθικα, αμφιλεγόμενα ή χειριστικά. Όμως ο σκοπός του συγγραφέα είναι να μας δείξει πώς λειτουργούν η εξουσία και η δύναμη και πώς μπορούμε να χρησιμοποιούμε αυτή τη γνώση για να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας και να κάνουμε το καλό. Αν νομίζετε ότι το νέο του βιβλίο με τίτλο Υπεροχή δεν είναι για εσάς, αν σας απωθεί ως σκέψη, τότε είστε ακριβώς αυτοί που πρέπει να το διαβάσετε.

Δεν είσαι μόνος – Ken Duckworth M.D.

Το Δεν είσαι μόνος του Ken Duckworth M.D. είναι από τα πιο σημαντικά έργα-οδηγούς για το θέμα της ψυχικής υγείας. Η πιο εμπεριστατωμένη επιστημονική προσέγγιση που απαντά, οδηγεί και συμβουλεύει για κάθε πρόβλημα ψυχικής υγείας, ελαφρύτερο ή σοβαρότερο. Με γνώση αλλά και κατανόηση και αγάπη για τον ασθενή και τους οικείους του.

Λοιπά Non-Fiction

Ακτίβιτι μπουκς – Η Γεωγραφία είναι πολύ κουλ

Η Κουλ Γεωγραφία, ένας από τους διασημότερους πλέον εκπαιδευτικούς κόμβους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επιστρέφει με νέα βιβλία δραστηριοτήτων, Ακτίβιτι μπουκς, για παιδιά και μεγάλους, που θα μας μάθουν όχι μόνο γεωγραφία, αλλά το πώς να κάνουμε έρευνα και να αναπτύσσουμε τις κριτικές μας ικανότητες!

Η τέχνη του να μιλάμε με τα παιδιά μας – Rebecca Rolland

Υπάρχουν πολλές θεωρίες οι οποίες σε γενικές γραμμές καλύπτουν τις ανάγκες ενός γονιού, αλλά όχι ακριβώς. Κάθε παιδί είναι μοναδικό και εξίσου μοναδική είναι η σχέση που αναπτύσσει ο γονέας μαζί του. Στην Τέχνη του να μιλάμε με τα παιδιά μας η εισηγήτρια του Χάρβαρντ Rebecca Rolland μας μαθαίνει τον τρόπο για να δημιουργήσουμε μόνοι μας το «λυσάρι» της σχέσης με το παιδί μας ανεξάρτητα από την ηλικία του. Πρόκειται για ένα βιβλίο-εργαλείο που επιλέξαμε με πολλή αγάπη έπειτα από πολλή μελέτη.

Tσίτσος, η γάτα που μιλούσε πολύ – Χόρχε Κάπα

Στις 8 Φεβρουαρίου μια γάτα θα μιλήσει επιτέλους έξω από τα δόντια. Ο Χόρχε Κάπα, γνωστός από τη σελίδα Tsitsos, the cat στο Facebook, θα μας παρουσιάσει με χιούμορ και πολλή αγάπη τις ιδιαιτερότητες, τα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες των αγαπημένων αιλουροειδών στο βιβλίο του Tσίτσος, η γάτα που μιλούσε πολύ.

Γλυκά παντρέματα – Χρήστος Βέργαδος

Ο γνωστός και αγαπημένος pastry chef Χρήστος Βέργαδος επιστρέφει στις 22 Φεβρουαρίου με έναν νέο οδηγό ζαχαροπλαστικής με τίτλο Γλυκά παντρέματα, όπου συνδυάζει με μοναδικό τρόπο διαφορετικές συνταγές με εξαιρετικά αποτελέσματα. Κορμός με παγωτό, τσουρέκι κέικ και άλλες πολλές πρωτότυπες και απολαυστικές ιδέες!

Παιδικά

Ίσια το Τιμόνι – Chris Naylor-Ballesteros

Μετά τη μεγάλη επιτυχία του Πέντε-Δέκα-Δεκαπέντε, ο Φρανκ και ο Μπερτ επιστρέφουν με μια νέα σπαρταριστή ιστορία… ισορροπίας και γέλιου!

Οι δύο φίλοι ξεκινούν για μια μεγάλη βόλτα με τα ποδήλατα. «Ίσια το τιμόνι», φωνάζει ο Φρανκ, αλλά ο Μπερτ οδηγεί συνεχώς ζιγκ ζαγκ, ώσπου… ΟΥΠΣ! πέφτει κάτω. Πώς θα καταφέρει ο Μπερτ να μάθει ποδήλατο; Ο Φρανκ έχει ένα έξυπνο σχέδιο και είναι σίγουρος… πολύ σίγουρος… ότι θα πετύχει!

Από 4 ετών

Φανταζού – Κατρίνα Τσάνταλη

Η Κατρίνα Τσάνταλη με τo Φανταζού προσκαλεί τα μικρά παιδιά να ανακαλύψουν τα μέρη στα οποία αξίζει πραγματικά να ζουν τα άγρια ζώα. Θα αντλήσουν πληροφορίες για τις ζούγκλες, τις τούνδρες, τους ωκεανούς και τα βουνά, και θα ευαισθητοποιηθούν για ζητήματα που αφορούν και εμάς τους ενηλίκους. Σε εικονογράφηση της Little Miss Grumpy.

Από 5 ετών

Η Μεγαλύτερη Παράσταση στη Γη – Mini Grey

H εξέλιξη της ζωής στον πλανήτη μας γίνεται θεατρική παράσταση στο Θέατρο Κουτί με πρωταγωνιστές διάφορα ζουζούνια. Σε ένα ταξίδι 4,6 δισεκατομμυρίων ετών, τα παιδιά θα δουν πώς γεννήθηκε η Γη, θα ταξιδέψουν στην εποχή των μικροβίων, στην εποχή των δεινόσαυρων… και στη στιγμή που δημιουργήθηκε ο άνθρωπος.

Από 6 ετών

Όχι και τόσο μακριά – Βάνα Μαυρίδου

Η Ζωή ζει στην Αθήνα και η Μάρτα στο Κίεβο. Δύο κορίτσια που μεγαλώνουν παράλληλα, αγνοώντας η μία την ύπαρξη της άλλης. Είναι και οι δύο ευτυχισμένες με τη ζωή τους και έχουν όλα όσα χρειάζονται. Ωστόσο, τα πάντα αλλάζουν όταν ξεσπά ο πόλεμος ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία.

Η Μάρτα φυγαδεύεται από τη χώρα της, για να φιλοξενηθεί προσωρινά στο σπίτι της Ζωής. Τα δύο κορίτσια προσπαθούν να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα, ενώ παράλληλα νιώθουν ότι χάνουν πολλά από αυτά που θεωρούσαν δεδομένα. Γίνεται κάτω από τόσο δύσκολες συνθήκες, όπως ένας πόλεμος, να αναπτυχθεί μια αληθινή φιλία;

Από 9 ετών

Στα Παλάτια της Κνωσού | Μέγας Αλέξανδρος – Νίκος Καζαντζάκης

Tο δύο ιστορικά μυθιστορήματα για παιδιά από τον Νίκο Καζαντζάκη σε νέα έκδοση με εικονογράφηση από τη Σάντρα Ελευθερίου.

Στα Παλάτια της Κνωσού, ο μεγάλος συγγραφέας αφηγείται τον μύθο του Μινώταυρου, δίνοντας μια συναρπαστική εικόνα του μινωικού πολιτισμού. Οι μικροί αναγνώστες ταξιδεύουν στην Κνωσό της εποχής εκείνης και περιπλανώνται στον λαβύρινθο ενός περιπετειώδους μυθιστορήματος. Παράλληλα, οι αξίες της ελπίδας, της ελευθερίας, της δημοκρατίας συνυφαίνονται στην πλοκή, καταδεικνύοντας την καζαντζακική άποψη για την Ιστορία.

Στο βιβλίο Μέγας Αλέξανδρος, ο Ν. Καζαντζάκης, με αφηγητή τον Στέφανο, ένα νεαρό αγόρι, αναδημιουργεί την προσωπικότητα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, παρουσιάζοντας τις πολλαπλές όψεις του. Η μόρφωση και ο ηρωισμός –στοιχεία που άντλησε ο Αλέξανδρος από τον Αριστοτέλη και τον Όμηρο– είναι καταλυτικά για τον Νίκο Καζαντζάκη. Με αυτά εφαλτήριο, ο συγγραφέας σκιαγραφεί έναν ηγέτη που εκπληρώνει μια αποστολή, μαχόμενος ενάντια στη μικρότητα του ανθρώπου.

Από 10 ετών

Οι Κατάσκοποι της Γεωγραφίας (Νο 3 και Νο 4)

Τα δύο νέα βιβλία της επιτυχημένης σειράς Oι Κατάσκοποι της Γεωγραφίας, Η Επιστροφή του Κόμη Δράκουλα και το Μυστήριο με τις Νυχτερίδες από τη Λίνα Μουσιώνη και Το Μυστικό των Βίκινγκς από τη Μάγια Δεληβοριά, θα ταξιδέψουν τους μικρούς αναγνώστες στα Καρπάθια και στη Νορβηγία, την πατρίδα των Βίκινγκς. Μέσα από την εφαρμογή Πορτολάνος και με αφορμή ένα ιστορικό, πολιτισμικό και τεχνολογικό στοιχείο αρχίζει να ξετυλίγεται ένα μυστήριο…

Κάθε ιστορία, πέρα από την περιπέτεια και το σασπένς, περιγράφει σημαντικές αξίες και προσφέρει τη γνώση μέσα από μια ψηφιακή εφαρμογή.

Από 8 ετών

Photo Credit: Charl Folscher, Unsplash