Τα εγκαίνια της ατομικής έκθεσης της Ρένας Τσαγγαίου με τίτλο “reversing the gaze” στις 7 Μαϊου 2015 και ώρα 20.00, στο ΑΣΤΥ 68.

Λίγα λόγια την έκθεση:

“…όπου ορών και ορατό, ορατό και αόρατο, παρουσία και απουσία, μέσα και έξω, παραπέμπουν διαρκώς το ένα στο άλλο, χωρίς ποτέ να συντίθενται: ορίζονται από την ίδια την αναστρεψιμότητά τους…”

Maurice Merleau-Ponty

Ο όρος “the gaze” (το βλέμμα) είναι ένας τεχνικός όρος που χρησιμοποιήθηκε αρχικά στη θεωρία του κινηματογράφου τη δεκαετία του 1970. Έκτοτε χρησιμοποιείται ευρύτερα από τους θεωρητικούς όταν αναφέρονται στους τρόπους με τους οποίους οι θεατές αντιλαμβάνονται εικόνες ανθρώπων σε οποιοδήποτε οπτικό μέσο.

Σύμφωνα με τον θεωρητικό κινηματογράφου Christian Metz, υπάρχει μια αναλογία μεταξύ της κινηματογραφικής οθόνης και ενός καθρέφτη. Ο θεατής ταυτίζεται με το βλέμμα της κάμερας αναπαριστώντας το “στάδιο του καθρέφτη”, που μέσα του βλέπει τον εαυτό του. Κατ’επέκταση ο θεατής εκτίθεται ο ίδιος στο αντικείμενο θέασης.

Βιογραφικό σημείωμα:

Η Ρένα Τσαγγαίου είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας.

Σπούδασε ζωγραφική, φωτογραφία και πολυμέσα.

Έχει στο ενεργητικό της 3 ατομικές εκθέσεις και παράλληλα έχει πάρει μέρος σε πλήθος ομαδικών εκθέσεων. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Τα τελευταία 10 χρόνια δραστηριοποιείται επαγγελματικά με τη video art, τη διδασκαλία και την εικονογράφιση βιβλίου.

Στην 4η ατομική της έκθεση με τίτλο “Reversing the gaze” παρουσιάζει μια σειρά έργων, προσεγγίζοντας την έννοια της οπτικής αντίληψης.