Μέσω τηλεφωνικής κλήσης θα ακουστεί το σύντομο και παντοτινά επίκαιρο διήγημα του «αγίου των ελληνικών γραμμάτων» σε συνανθρώπους μας που δεν έχουν τη δυνατότητα να το διαβάσουν ή κάποιον να τους το αφηγηθεί -σ’ αυτούς τους πρωτόγνωρους καιρούς της υποχρεωτικής απομόνωσης και της μοναξιάς που θεριεύει.

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ο σκηνοθέτης της Ομάδας Παραστατικών Τεχνών προΤΑΣΗ, Δ. Φοινίτσης, συνομιλεί στο τηλέφωνο με ανθρώπους που διανύουν μοναχικά τις ημέρες των γιορτών. Θα ανταλλάξουν ευχές και θα ακούσουν από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής για τον άγγελο που κατεβαίνει στην πρωτεύουσα και αναζητεί να χαρίσει τα δώρα που φέρει στη γη: «τὸ ἄστρον τὸ προωρισμένον νὰ λάμπῃ εἰς τὰς συνειδήσεις, τὴν αὔραν, τὴν ἱκανὴν διὰ νὰ δροσίζῃ τὰς ψυχάς, καὶ τὴν ζωήν, τὴν πλασμένην διὰ νὰ πάλλῃ εἰς τὰς καρδίας».

Το διήγημα -σε όλη του την έκταση- θα ακουστεί δωρεάν στην καθαρεύουσα.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποστείλουν μέιλ στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Ομάδας προΤΑΣΗ ([email protected]) γράφοντας το όνομα του συνανθρώπου μας που επιθυμούν να δεχτεί την κλήση και για ποιον λόγο τον σκέφτηκαν. Τα τηλεφωνήματα θα γίνουν το απόγευμα της παραμονής της Πρωτοχρονιάς (Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2020, ώρες 18:00 – 20:00) και ο συμπολίτης μας θα πρέπει να έχει ενημερωθεί σχετικά και να είναι απολύτως σύμφωνος. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Ομάδα Παραστατικών Τεχνών προΤΑΣΗ καταπιάνεται με κείμενα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Έχει παρουσιάσει διηγήματά του στο αθηναϊκό εκκλησάκι του Αγίου Ελισσαίου, στην Πλάκα (σ.σ.: εκεί όπου ο Παπαδιαμάντης έψελνε ενόσω ζούσε στην πρωτεύουσα), στο Κατάλυμα της «Γλώσσας» της Ισπανίας, στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, στο ξωκλήσι των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης & Αγίων Αναργύρων, στη Σητεία και στο Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης «Αγία Αικατερίνη Σιναϊτών», στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Ο ζωγραφικός πίνακας με τον Αλ. Παπαδιαμάντη είναι έργο της εικαστικού Χριστίνας Αδάμ, φιλοτεχνημένος ειδικά για την Ομάδα Παραστατικών Τεχνών προΤΑΣΗ.