Η τεχνητή νοημοσύνη (AI, Artificial Intelligence) είναι ήδη εδώ και η έκθεση You and AI της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση στο Πεδίον του Άρεως μάς προσκαλεί να εξερευνήσουμε, στην καρδιά της πόλης, καλλιτεχνικά έργα που αμφισβητούν τις φαντασιώσεις μας γύρω από αυτήν.

Πώς μας βλέπει η τεχνητή νοημοσύνη και πώς τη βλέπουμε εμείς; Πώς επηρεάζει την σύγχρονη δημοκρατία και τον δημόσιο χώρο; Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να αποτελέσει ένα υποκατάστατο του φυσικού περιβάλλοντος; Τα ερωτήματα που θέτει η έκθεση προσπαθούν να απαντήσουν 25 πολυμεσικά έργα, που φωτίζουν μαγικά το κέντρο της Αθήνας, καθώς σκοτεινιάζει.

Ο Πρόδρομος Τσιαβός είναι ο Διευθυντής Ψηφιακής Ανάπτυξης και Καινοτομίας του Ιδρύματος Ωνάση και συμμετέχει ως εκτελεστικός διευθυντής και επιστημονικός σύμβουλος της έκθεσης και μας ξεναγεί στο αλγοριθμικό σύμπαν του Πεδίου, που πραγματεύεται την έννοια της τεχνητής νοημοσύνης ως αναπόσπαστο πλέον μέρος της καθημερινότητάς μας. Η έκθεση «απαρτίζεται από 25 έργα, τα οποία τοποθετούνται στο Πεδίον του Άρεως σε διαφορετικά σημεία, με τέτοιον τρόπο ώστε κάθε φορά όταν βλέπεις ένα έργο, να μπορείς να δεις τουλάχιστον άλλο ένα. Αυτό σημαίνει ότι την έκθεση μπορούμε να τη δούμε είτε με κάποιον τρόπο σειριακό, μπαίνοντας από το άγαλμα του Κωνσταντίνου και προχωρώντας μέσα στο Πεδίον του Άρεως, είτε από οπουδήποτε σχεδόν σε αυτό που λέμε επιμελημένη τυχαιότητα. […] Τα έργα αυτά είναι κυρίως γλυπτά μεγάλων οθονών LED. Είναι ίσως η μεγαλύτερη έκθεση τέτοιων έργων που έχει γίνει σε δημόσιο χώρο στον κόσμο. Συν κάποια κανονικά γλυπτά, τα οποία έχουν φτιαχτεί από αλγορίθμους, άλλες εγκαταστάσεις, διαδραστικά έργα.»

Ο κύριος Τσιαβός μας εξηγεί ακόμα σε ποιες ενότητες χωρίζεται η έκθεση, αλλά και πώς μπορούμε να μάθουμε περισσότερες πληροφορίες μέσω QR codes, καταλήγοντας σε μία ανοιχτή πρόσκληση σε διάλογο: «Ελάτε στο Πεδίον του Άρεως για να σκεφτούμε όλοι λίγο μαζί τι θα πει κανονικότητα, τι θα πει δημοκρατία, τι θα πει ταυτότητα, τι θα πει σεξουαλικότητα στην εποχή των αλγορίθμων.»

Info
Τοποθεσία: Πεδίον του Άρεως, Αθήνα

Ώρες λειτουργίας: Ώρες Λειτουργίας: Καθημερινά, 17:00-22:00 | Έως: 18/07/2021

Πληροφορίεςwww.onassis.org


Video and photo credit: Culturenow.gr / Κυριάκος Μακαρονίδης


Διαβάστε επίσης:

You & AI: Μία έκθεση για την Τεχνητή Νοημοσύνη από την Στέγη στο Πεδίον του Άρεως