Πριν από μερικές εβδομάδες, η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου, Τεχνών κι Επιστημών ανακοίνωσε τις οσκαρικές υποψηφιότητες για την 90ή τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 4 Μαρτίου 2018, με παρουσιαστή τον εξαιρετικά ταλαντούχο, Τζίμι Κίμελ, σε απευθείας μετάδοση στα κανάλια COSMOTE CINEMA. Η μετάδοση θα ξεκινήσει με τις αφίξεις στο κόκκινο χαλί, τις αποκλειστικές δηλώσεις και τις εμφανίσεις των σταρ (στις 23.30). Θα ακολουθήσει το pre-show (01:30) και στις 03.00 η 90η Τελετή Απονομής των Βραβείων Όσκαρ, με οικοδεσπότη τον Τζίμι Κίμελ που θα μεταδοθεί με ελληνικό σχολιασμό από τον Γιώργο Σατσίδη και τη Χριστίνα Μπίθα στο COSMOTE CINEMA 2HD και με τον πρωτότυπο αγγλικό ήχο στο COSMOTE CINEMA 1HD.

Σύμφωνα με τον Τζον Μπέιλι, πρόεδρο της Ακαδημίας, οι ταινίες που προτάθηκαν φέτος για το χρυσό, πολυπόθητο αγαλματίδιο, δεν είναι μόνο εκείνες που προσφέρουν ψυχαγωγική αξία στους θεατές, αλλά και εκείνες που προκάλεσαν το κοινό.

Στο πλαίσιο λοιπόν, της πολυαναμενόμενης οσκαρικής βραδιάς της Κυριακής 4 Μαρτίου, η COSMOTE TV φέρνει το νέο pop-up κανάλι COSMOTE CINEMA OSCARS HD με 85 βραβευμένες και υποψήφιες για Oscar ταινίες από τα 90 χρόνια Oscars. Το κανάλι είναι ήδη διαθέσιμο, ενώ θα προβάλλει ταινίες μέχρι και την ημέρα των βραβείων. Μέχρι τότε, όλοι οι συνδρομητές των πακέτων πακέτα Cinema και Full της COSMOTE TV και στις υπηρεσίες COSMOTE TV GO και COSMOTE REPLAY TV, θα έχουν την ευκαιρία να βλέπουν καθημερινά από τρεις οσκαρικές ταινίες.

Όμως αυτή τη χρονιά, βλέπουμε το κοινό να… απορεί, καθώς μερικές ταινίες «σαρώνουν» με πάνω από δέκα υποψηφιότητες, ενώ άλλα «αριστουργήματα» δεν κατάφεραν να αποσπάσουν ούτε καν μία υποψηφιότητα. Το μόνο σίγουρο είναι πως κάθε μία από τις παρακάτω βρίσκεται εδώ για τους δικούς της ιδιαίτερους λόγους.

Ξεκινώντας με την ταινία με τις περισσότερες υποψηφιότητες για φέτος, η «Μορφή του Νερού» του Guillermo del Toro κατάφερε να αποσπάσει 13 υποψηφιότητες για Όσκαρ. Ανάμεσα σε αυτές, βρίσκεται στην πεντάδα Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Φωτογραφίας, Μοντάζ, Σεναρίου, Α’ Γυναικείου (για τη Sally Hawkins), Β’ Γυναικείου (για την Octavia Spencer) και Β’ Αντρικού (για τον Richard Jenkins). Ίσως η «Μορφή του Νερού» να είναι η πρώτη ταινία φαντασίας που να έχει καταφέρει να προκαλέσει τόσο ευχάριστα την Ακαδημία, ενώ είναι μόλις η δεύτερη ταινία του Guillermo del Toro που προτάθηκε για Όσκαρ. Εξάλλου, είναι και το φαβορί για το βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Σκηνογραφίας και Μουσικής. Ταυτόχρονα, μπορεί οι γυναίκες σε αυτή την ταινία να μην είναι ανάμεσα στα φαβορί για τον Α’ και Β’ Γυναικείο, ωστόσο οι ερμηνείες τους κάνουν το σύνολο προβολής της, αξέχαστο για τον θεατή.

Τη μεγαλύτερη έκπληξη στον χώρο, την έκανε η «Δουνκέρκη» του Christopher Nolan με 8 υποψηφιότητες, Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Φωτογραφίας, Μοντάζ, Μουσικής, Ηχητικού μοντάζ και Μιξάζ, αφού στις προηγούμενες απονομές των SAG αλλά και Golden Globes 2018 ήταν κάπως «υποτιμημένη» από τους κριτικούς. Η «Δουνκέρκη» λοιπόν, αυτή τη φορά είναι φαβορί σε τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες (Μοντάζ, Ηχητικό Μοντάζ, Μιξάζ αλλά και Φωτογραφίας) και είμαστε απολύτως σίγουροι πως ο Nolan δεν πρόκειται να φύγει χωρίς κάποιο βραβείο στα χέρια του. Εξάλλου, θα είναι άδικο για όλους μας εάν συμβεί κάτι τέτοιο.

Μια από τις καλύτερες ταινίες της περασμένης χρονιάς (ίσως και των τελευταίων χρόνων στην ιστορία του σινεμά) ήταν οι «Τρεις Πινακίδες Έξω από το Έμπινγκ στο Μιζούρι» του Martin McDonna, το οποίο δικαίως συγκέντρωσε 7 υποψηφιότητες για Oscar. Η ταινία αυτή, αποτελεί το μεγαλύτερο φαβορί της 90ής Τελετής Απονομής Βραβείων Όσκαρ, χωρίς να την έχουν συμπεριλάβει στην κατηγορία Σκηνοθεσίας, αλλά διεκδικώντας κάποιο άλλο από τα βραβεία στις πεντάδες Καλύτερης Ταινίας, Πρωτότυπου Σεναρίου, Μουσικής, Μοντάζ, Α’ Γυναικείου (για την Frances McDormand) και με διπλή συμμετοχή στην κατηγορία Β’ Ανδρικού (για τον Sam Rockwell αλλά και τον Woody Harleson). Οι επικρατέστερες προβλέψεις πάντως, θέλουν τις «Τρεις Πινακίδες Έξω από το Έμπινγκ στο Μιζούρι» να κερδίζουν το βραβείο Α’ Γυναικείου, Β’ Αντρικού αλλά και Σεναρίου.

Η τελευταία ερμηνεία του Daniel Day-Lewis στην τεράστια πορεία ενός πολύ ταλαντούχου ηθοποιού είναι ανάμεσα στα φαβορί της βραδιάς για το βραβείο Ενδυματολογίας αλλά και Β΄ Γυναικείου ρόλου (για τη Lesly Manville). Αναμενόμενο όμως, καθώς το κεντρικό θέμα της ταινίας μπορεί να είναι ο παθητικός και τοξικός έρωτας του πρωταγωνιστή για τη σύντροφό του, όμως τα ρούχα παίζουν ένα βασικό και πολύ σημαντικό κομμάτι στο σενάριο και τη σκηνοθεσία. Η «Αόρατη Κλωστή» του Paul Thomas έχει καταφέρει να συγκεντρώσει 6 υποψηφιότητες (Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Α’ Ανδρικού (για τον Daniel Day-Lewis), Β’ Γυναικείου, Μουσικής (για τον Johnny Greenwood των Radiohead) και Ενδυματολογίας).

Με τον ίδιο αριθμό υποψηφιοτήτων με την «Αόρατη Κλωστή» έρχεται και «Η Πιο Σκοτεινή Ωρα» του Joe Wright, όμως στην πραγματικότητα το κοινό θεωρεί πως η σχεδόν σίγουρη νίκη της ταινίας θα είναι αυτή του Gary Oldman στην πεντάδα για τον Α’ Ανδρικό ρόλο.

Τo «Lady Βird» της Greta Gerwig μπορεί να διεκδικεί μόνο 5 χρυσά αγαλματίδια όμως σε μερικές από τις πιο σημαντικές κατηγορίες της τελετής (Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Α’ Γυναικείου (για την Saoirse Ronan), Β’ Γυναικείου (για την Laurie Metcalf) και Σεναρίου. Φαίνεται πως η φανερή απουσία του γυναικείου φύλου στην κατηγορία Σκηνοθεσίας από τις Χρυσές Σφαίρες και η παρατήρηση των ηθοποιών για αυτή, απέδωσε σε κάτι πιο σημαντικό και μεγάλο. Όπως είναι η τελετή των Όσκαρ.

Το ήδη αρκετά δημοφιλές για τον «coming out of age» χαρακτήρα του «Lady Bird» όμως, ισοφαρίζει με το καλύτερο sci-fi μυστηρίου της χρονιάς «Blade Runner 2049» του Denis Villeneuve με την παρουσία του σε 5 κατηγορίες (Φωτογραφίας, Ηχητικό Μοντάζ, Μίξη Ήχου, Καλλιτεχνική Διεύθυνση και Ειδικά Εφέ) και σημαντικότερη συμμετοχή αυτή στη διεύθυνση φωτογραφίας.

Τέλος, με 4 υποψηφιότητες κατεβαίνει στην «κούρσα οσκαρικών ταινιών» το «Να Με Φωνάζεις Με Το Ονομά Σου» του Luca Guadagnino, το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στα φαβορί για Καλύτερο Διασκευασμένο Σενάριο αλλά και Καλύτερης Ταινίας, με 3 υποψηφιότητες το «Εγώ, η Τόνια» του Craig Gillespie, ιδίως για την ερμηνεία της Allison Janney και το Β’ Γυναικείου που διεκδικεί, ενώ το «The Post: Απαγορευμένα Μυστικά» του Steven Spielberg, με 2 υποψηφιότητες, έχει επισκιάσει η Meryl Streep αφού προς έκπληξη όλων, έφτασε να διεκδικεί το 21ο βραβείο Oscar της. Μπορεί στο «The Post» να μην έδωσε τον καλύτερό της εαυτό, όμως μέχρι τα βραβεία, μπορείς να βρεις τρεις από τις βραβευμένες ταινίες της στο COSMOTE CINEMA OSCARS HD.

Ζήσε τη λαμπερή 90η τελετή απονομής των βραβείων OSCAR και όλες τις μεγάλες στιγμές τους, σε απευθείας μετάδοση την Κυριακή 4 Μαρτίου στα κανάλια COSMOTE CINEMA. Η μετάδοση θα ξεκινήσει στις 23.30, με τις αφίξεις στο κόκκινο χαλί, τις αποκλειστικές δηλώσεις και τις εμφανίσεις των σταρ. Θα ακολουθήσει το pre-show (01:30) και στις 03.00 η 90ή Τελετή Απονομής των Βραβείων Όσκαρ, με οικοδεσπότη τον Τζίμι Κίμελ που θα μεταδοθεί με ελληνικό σχολιασμό από τον Γιώργο Σατσίδη και τη Χριστίνα Μπίθα στο COSMOTE CINEMA 2HD και με τον πρωτότυπο αγγλικό ήχο στο COSMOTE CINEMA 1HD.