Το 2019 συμπληρώνονται 130 χρόνια από τη γέννηση του ζωγράφου Γιώργου Γουναρόπουλου και 40 χρόνια από την ίδρυση του Μουσείου του στον δήμο Ζωγράφου. Με αυτή την αφορμή, το Μουσείο Γουναρόπουλου προγραμματίζει για τη φετινή χρονιά δύο εκθέσεις μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης, και παράλληλες εκδηλώσεις εμπνευσμένες από τις εικαστικές αναζητήσεις του ζωγράφου.

Η πρώτη έκθεση έχει τίτλο Ποίηση: ζωγραφία λαλούσα. Hommage à Gounaro. Με αφετηρία τον χαρακτηρισμό «ποιητική ζωγραφική» που έχει αποδοθεί στην τέχνη του Γουναρόπουλου από τον φιλόσοφο Γιώργο Μουρέλο, και τον εικαστικό-ποιητικό διάλογο που είχε αναπτύξει ο ζωγράφος με σύγχρονούς του ποιητές, όπως ο Κώστας Βάρναλης, ο Ανδρέας Εμπειρίκος και ο Απόστολος Μελαχρινός, εικονογραφώντας ή εμπνέοντας ποιήματά τους, η έκθεση στοχεύει να διερευνήσει τη συγγένεια των δύο τεχνών όπως αναπτύσσεται στον ελληνικό χώρο από την εποχή του τιμώμενου ζωγράφου μέχρι τις μέρες μας.

Η έκθεση θα επιχειρήσει να φέρει σε συνομιλία την ποιητική διάσταση του έργου του Γουναρόπουλου με τις προσεγγίσεις νεότερων και σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών, τους οποίους απασχολεί το στοιχείο της ποίησης στην εικαστική τους διαδρομή, αλλά και ποιητών οι οποίοι έχουν εντάξει την εικαστική εμπειρία σε σημαίνουσα αναζήτηση στη δουλειά τους.

Η έκθεση θα περιλαμβάνει κείμενα και έργα του Γουναρόπουλου, εικονογραφήσεις του ίδιου για ποιητικές συλλογές, καθώς και έργα των Νίκου Εγγονόπουλου, Οδυσσέα Ελύτη, Ανδρέα Εμπειρίκου, Δημοσθένη Αγραφιώτη, Λυδίας Δαμπασίνα, Δημήτρη Καλοκύρη, Κωστή (Τριανταφύλλου), Νίνας Παπακωνσταντίνου, Άγγελου Σκούρτη, Γιάννη Στεφανάκι, Θανάση Χονδρού και Αλεξάνδρας Κατσιάνη.

Επιμέλεια: Μανόλης Καρτεράκης, Ιστορικός τέχνης-Επιμελητής, Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου

Παράλληλες Δράσεις

Σάββατο 20 Απριλίου, 11.00-13.00
11.00, Τέχνες παράλληλες
Δημήτρης Καλοκύρης, Συγγραφέας- Γραφικός σχεδιαστής
11.30, Η ποιητική ζωγραφική του Γουναρόπουλου και οι ποιητές
Μανόλης Καρτεράκης, Ιστορικός τέχνης-Επιμελητής, Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου
12.00, Ποίηση: ζωγραφία λαλούσα. Hommage à Gounaro
Ξενάγηση από τον επιμελητή της έκθεσης

Σάββατο 11 Μαΐου, 11.00-12.00
Ποίηση: ζωγραφία λαλούσα. Hommage à Gounaro
Ξενάγηση από τον επιμελητή της έκθεσης

Σάββατο 18 Μαΐου, Διεθνής Ημέρα Μουσείων, 11.30-13.30
11.30, Περφόρμανς «Γλώσσα – γλώσσες»
Δημοσθένης Αγραφιώτης, Ποιητής-Καλλιτέχνης διαμέσων
12.30, Ξενάγηση στη μόνιμη συλλογή των έργων του ζωγράφου Γιώργου Γουναρόπουλου
Διονυσία Γιακουμή, Δρ Ιστορίας της τέχνης-Επιμελήτρια, Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου

Τετάρτη 22 Μαΐου, 19.00-20.00
«Ανάγκη να μετατρεπόμαστε κάθε στιγμή σε εικόνα», Ο Ελύτης και η ζωγραφική
Ιουλίτα Ηλιοπούλου, Ποιήτρια

Τετάρτη 29 Μαΐου, 19.00-20.00
Η ποιητικότητα του κόσμου
Απόστολος Αποστόλου, Δρ Φιλοσοφίας, Επισκέπτης Καθηγητής Ιστορίας των Ιδεών και της Φιλοσοφίας στα Πανεπιστήμια Πάντοβας, Ρώμης και Μιλάνου

Τετάρτη 5 Ιουνίου, 19.00-20.30
Λόγος και εικόνα: τρόποι συνύπαρξης
Στρογγυλή Τράπεζα με τους καλλιτέχνες της έκθεσης
Συντονισμός: Εμμανουήλ Μαυρομμάτης, Ομ. Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης, Α.Π.Θ.


Κεντρική φωτογραφία θέματος: Νίκος Εγγονόπουλος, Το πνεύμα της μοναξιάς, 1939, λάδι σε καμβά, 120×100,5 εκ (λεπτομέρεια)