Ένας ζωντανός θρύλος, πατέρας και εμπνευστής, πρωτοπόρος της μουσικής, για πρώτη φορά στην Ελλάδα! Ο κύριος Maurice el Medioni μας αποκαλύπτει από κοντά το ταλέντο του σε δύο εμφανίσεις, 23 και 24 Νοεμβρίου στο Gazarte.

Ένας ζωντανός θρύλος, πατέρας και εμπνευστής, πρωτοπόρος της μουσικής, για πρώτη φορά στην Ελλάδα! Ο κύριος Maurice el Medioni μας αποκαλύπτει από κοντά το ταλέντο του σε δύο εμφανίσεις, 23 και 24 Νοεμβρίου στο Gazarte.

Ο άνθρωπος που τον ταύτισαν με τον Ruben Gonzalez, τoν θρυλικό πιανίστα του Βuena Vista Social Club, με τη διαφορά ότι του απέδωσαν και τη γεωγραφική λεπτομέρεια Μαγρέμπ, θεωρείται πατέρας του πιάνο-οριεντάλ.

Αν αναρωτιέστε τι ακριβώς είναι το πιάνο-οριεντάλ, πρέπει να μάθετε μερικές λεπτομέρειες για τη ζωή αυτού του παράξενου μουσικού.

Ο Maurice el Medioni γεννήθηκε στο Οράν, τη γενέτειρα της μουσικής rai και χωνευτήρι πολιτισμών και θρησκειών για αιώνες. Ο αδελφός του Maurice έφερε στο σπίτι ένα παλιό πιάνο που βρήκε σε μια λαϊκή αγορά. Τότε ο μικρός τότε κ. Medioni, κατόρθωσε μέσα σε λίγες μέρες να παίζει γνωστές γαλλικές μελωδίες που άκουγε στο ραδιόφωνο.

Σήμερα είναι ογδόντα χρονών, από τότε όμως που έμαθε να παίζει πιάνο έχει παίξει εβραιο-αραβική ανδαλουσιανή μουσική σε μπαρ που σέρβιραν τσάι, σε στέκια της εβραϊκής κοινότητας όπου επιτρεπόταν το αλκοόλ, αλλά και πάρτυ και γάμους, ενώ το 1942 άρχισε να παίζει σε μπαρ για τα αμερικανικά στρατεύματα.

Η μουσική διαδρομή του εμπλουτίστηκε με boogie, jazz και latin, βλέποντας τους μαύρους και λατίνους φαντάρους να παίζουν τα αγαπημένα τους θέματα. Η φίλία του με τους Άραβες rai τραγουδιστές της εποχής τον βοήθησε να εισάγει το πιάνο στην rai μουσική. Ο Maurice Εl Medioni έγινε πολύ γρήγορα ιδιαίτερα δημοφιλής και πήρε την αξιοσέβαστη θέση του πιανίστα της Όπερας του Οράν, συνοδεύοντας διάσημα ονόματα της Βορείου Αφρικής, αλλά και άλλους Εβραίους καλλιτέχνες όπως ο περίφημος Lillie Boniche and Lili Labassi.

Ο εμφύλιος πόλεμος στην Αλγερία τα χάλασε όλα, όμως. Και τον ανάγκασαν να φύγει και να τα χάσει όλα. Ύστερα από πολλά χρόνια στην κορυφή, αναγκάστηκε να ξεκινήσει από την αρχή και αυτή τη φορά με φίλο και συνοδοιπόρο τον περίφημο Lili Boniche.

Το «Cafe Oran», ο πρώτος δίσκος του Maurice, έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους 100 κορυφαίους world music δίσκους όλων των εποχών.

Πέρισυ κυκλοφόρησε το ήδη περίφημο «Descarga Oriental-The New York Sessions», σε συνεργασία με τον Κουβανό περκασιονίστα και παραγωγό Roberto Juan Rodriguez. Η συνεργασία αυτή απέσπασε το ΒΒC World Music Award στην κατηγορία Culture Crossing. (Συνάντησης πολιτισμών).

Μην χάσετε την ευκαιρία να τον απολαύσετε. Παρά τα 79 του χρόνια, ο Maurice El Medioni είναι πιο κεφάτος από ποτέ, με το αριστερό του χέρι να παίζει τους συγκοπτόμενους ρυθμούς του Νέου Κόσμου (boogie, swing, κουβανική ρούμπα κ.α.) και το δεξί να παιχνιδίζει σε ονειρικές οριεντάλ μελωδίες του παρελθόντος, ενίοτε συνοδεύοντας τον εαυτό του στο τραγούδι, στα γαλλικά ή στα αραβικά.

Info
Maurice el Medioni
23 και 24 Νοεμβρίου στο Gazarte
Βουτάδων 32-34, Γκάζι, 210 3460347και 210 3452277
Τιμή εισιτηρίου με είσοδο και ποτό 30 ευρώ
Τιμή ελάχιστης κατανάλωσης σε τραπέζι 40 ευρώ
Ώρα έναρξης 22.30