To Half Note Jazz Club φιλοξένησε τον blues κιθαρίστα Phil Gates για τέσσερις βραδιές και έτσι, την Παρασκευή το βράδυ (19/01), παρέα με άλλους λάτρεις του είδους, παρακολούθησα την πρώτη από τις εμφανίσεις του σε ένα κατάμεστο μαγαζί.

Η μουσική βραδιά ξεκίνησε γύρω στις 10.30 όταν ο Αμερικανός κιθαρίστας και η μπάντα του ανέβηκαν στην σκηνή εν μέσω θερμών χειροκροτημάτων. Τον Phil Gates (φωνητικά, κιθάρα) συνόδευε ο Nick Thomas (ντραμς), ο Marc Ray Oxendine (μπάσο) και ο Uwe Rodi (πλήκτρα). Στην αρχή της βραδιάς, ο Gates ευχήθηκε στο κοινό να περάσει όμορφες και ευχάριστες στιγμές παρότι, όπως επεσήμανε και ο ίδιος, αυτό ίσως έρχεται σε αντίθεση με την φύση των blues τραγουδιών που αποτελούσαν πάντοτε έναν τρόπο περιγραφής και εξιστόρησης δυσάρεστων καταστάσεων.

Το set ξεκίνησε δυναμικά με το τραγούδι «My baby» και με ένα φανταστικό solo στην κιθάρα, ενώ στην συνέχεια, απολαύσαμε το Texas blues κομμάτι «End of time» με εκπληκτικά solo τόσο στα πλήκτρα όσο και στην κιθάρα, το πολύ ωραίο «Phil’s Blues», καθώς και το τραγούδι «Addicted to the Blues» που μιλά για την αγάπη και το πάθος του κιθαρίστα για την blues μουσική στην οποία, άλλωστε, έχει αφιερώσει την ζωή του.

Ακολούθησε το «Used me up» με ένα πολύ όμορφο slide guitar solo, το ανεβαστικό «Messin’ with the kid», καθώς και το «Summer in the city», ενώ το τελευταίο τραγούδι του πρώτου μέρους της βραδιάς ήταν ένα mashup κομμάτι που συνδύαζε τους θρυλικούς Stevie Ray Vaughan και James Brown. Μεσολάβησε ένα 30λεπτο διάλειμμα κατά το οποίο ο Gates και κάποιοι από τους μουσικούς του κινούνταν στον χώρο του μπαρ και συνομιλούσαν με μερικούς από το κοινό που τους πλησίασαν για να τους συγχαρούν.

Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας, ανέβηκαν οι ρυθμοί παρασύροντας πολλούς από το κοινό σε ξέφρενο χορό κυρίως κατά τη διάρκεια του up-tempo χορευτικού τραγουδιού «Just a little bit» και της διασκευής του rock κομματιού «Gimme one more shot» των Dr. Feelgood, που αποτέλεσε και το ευχάριστο διαδραστικό σημείο της βραδιάς με το κοινό να επαναλαμβάνει μια φράση μετά τον Gates. Ένα από τα πολλά highlights της βραδιάς ήταν, κατά την γνώμη μου, το εξαιρετικό instrumental κομμάτι «Mo’ better blues» με την όμορφη μελωδία του.

Μεταξύ των τραγουδιών που ακούσαμε ήταν τα «Back it up», «The wisdom», «Away I go» και το ξεσηκωτικό funky «Take it out», ένα τραγούδι το οποίο αναφέρεται στην ανάγκη να αφήνει κάποιος πίσω του όσα άσχημα συνέβησαν στο παρελθόν και να πορεύεται εστιάζοντας στο μέλλον. Πέρα από τα παλιότερα τραγούδια του Phil Gates και κάποιες διασκευές, απολαύσαμε και δυο κομμάτια από τον τελευταίο του δίσκο «The twelve rhythms», το ανεβαστικό funky κομμάτι «New kinda funky» και το «Turn me up» το οποίο περιείχε ένα θαυμάσιο solo.

Φυσικά, από μια αυθεντική βραδιά blues δεν θα μπορούσε να λείπει από το setlist μια «αναφορά», μέσω του γνωστού τραγουδιού «Boom Boom», τόσο στον John Lee Hooker, έναν από τους πρωτοπόρους του είδους που προσέδωσαν την γνωστή σε όλους μορφή των electric blues με την εισαγωγή της ηλεκτρικής κιθάρας, όσο και στον Buddy Guy, τον μεγαλύτερο ίσως εκφραστή των Chicago Blues με το τελευταίο τραγούδι της βραδιάς, «Midnight train», το οποίο απολαύσαμε ως encore έπειτα από την έντονη επιθυμία του κοινού.

Ο αυτοδίδακτος μουσικός, παρά τις εμφανείς επιρροές του, μεταξύ άλλων, από τους θρυλικούς Muddy Waters, Buddy Guy και Jimi Hendrix, έχει διαμορφώσει τον δικό του ξεχωριστό ήχο και ύφος παιξίματος που είναι ιδιαίτερα διακριτά κατά τον αυτοσχεδιασμό του. Οι γνώσεις του για  την soul, blues, blues rock και R&B μουσική σε συνδυασμό με την άνεσή του να παίζει εξίσου καλά αυτά τα διαφορετικά μουσικά είδη, τον καθιστούν άξιο σύγχρονο εκπρόσωπο των Chicago blues και όχι μόνο.

Ο Phil Gates, όπως έχει δηλώσει σε παλιότερη συνέντευξή του, λατρεύει να είναι στην σκηνή και να αλληλεπιδρά με το κοινό και αυτό ήταν ξεκάθαρο καθ’ όλη τη διάρκεια της εμφάνισής του. Συνολικά, η βραδιά περιελάμβανε στοιχεία όχι μόνο από διάφορα υποείδη blues, αλλά και από boogie-woogie, rock, soul και funky μουσική με όμορφα solo τόσο στα πλήκτρα όσο και στην κιθάρα του Gates. Καθότι, λοιπόν, ήταν μόλις η πρώτη επίσκεψη του χαμογελαστού και ευδιάθετου Αμερικανού bluesman στην χώρα μας, ευχόμαστε να έρθει πάλι σύντομα για να μας χαρίσει και άλλες όμορφες μουσικές στιγμές που θα μας μεταφέρουν στην μητρόπολη των blues, το Chicago.


Διαβάστε επίσης: 

Ο Phil Gates live στο Half Note Jazz Club