Παράταση παραστάσεων για το Ροτβάιλερ που παρουσιάζεται για τρίτη χρονιά από την Ομάδα ΝΑΜΑ  στην Κεντρική Σκηνή του θεάτρου Επί Κολωνώ. Το έργο … 

του Γκιγιέρμο Έρας έκανε πρεμιέρα την Κυριακή 10 Οκτωβρίου και επρόκειτο να ολοκληρώσει τον κύκλο του στις 6 Δεκεμβρίου. Λόγω όμως, αυξημένης προσέλευσης, οι παραστάσεις παρατείνονται μέχρι την Τρίτη 12 Απριλίου 2011.

Η παράσταση έχει αποσπάσει τρία Βραβεία κοινού του περιοδικού «Αθηνόραμα» για το 2009: Βραβείο καλύτερης παράστασης, Βραβείο Σκηνοθεσίας (Ελένη Σκότη), Βραβείο Μουσικής (Μάριος Στρόφαλης).

Το ισπανικό αυτό έργο, διασκευασμένο από τους συντελεστές της Ομάδας ΝΑΜΑ που μετέχουν στην παράσταση, είναι ένα κοινωνικοπολιτικό έργο ωμού ρεαλισμού με μαύρο χιούμορ και με στοιχεία ψυχολογικού θρίλερ.

Λίγα λόγια για το έργο

Ο Χάιμε, ένας ανερχόμενος και αδίστακτος δημοσιογράφος, στη μάχη για τηλεθέαση, αρπάζει μιαν ευκαιρία να δημιουργήσει σάλο γύρω από την εκπομπή του. Κλείνει μια συνέντευξη με τον Ροτβάιλερ, ένα νεοναζί σκίνχεντ που τελευταία έχει απασχολήσει την κοινή γνώμη με τις προκλητικές δηλώσεις και τις βίαιες πράξεις του. Η συνέντευξη αυτή θα πραγματοποιηθεί στο στέκι των σκίνχεντ σε μια υποβαθμισμένη περιοχή της Μαδρίτης ώστε η αίσθηση επικινδυνότητας να εξασφαλίσει το ενδιαφέρον των τηλεθεατών.

Ο αριβισμός του και ο τηλεοπτικός κιτρινισμός της εκπομπής του θα αντιπαρατεθούν με τη νοσηρότητα των απόψεων και πρακτικών των ακροδεξιών σκίνχεντ δημιουργώντας μια έκρυθμη κατάσταση. Στην κόψη του ξυραφιού οι ιθύνοντες του καναλιού με το πρόσχημα της αντικειμενικής πληροφόρησης και της «ορθής πολιτικά» πρακτικής θα διαχειριστούν πλάνα σοκ για να πετύχουν τηλεθέαση.

Το κοινωνικό-πολιτικό αυτό έργο υπονομεύει το παγιωμένο σύστημα τηλεόραση-παθητικός τηλεθεατής σχολιάζοντας ταυτόχρονα τις ακραίες κοινωνικές παθογένειες του ρατσισμού και εθνικισμού που στην εποχή μας φουντώνουν λόγω του μεταναστευτικού κύματος.

Οι συντελεστές: Την αρχική μετάφραση από τα ισπανικά επιμελήθηκε η καθηγήτρια θεατρικής μετάφρασης Μαρία Χατζηεμμανουήλ ενώ το τελικό κείμενο είναι διασκευασμένο από την ομάδα ΝΑΜΑ χρησιμοποιώντας αναλυτική και αυτοσχεδιαστική μέθοδο.

Την σκηνοθεσία υπογράφει η Ελένη Σκότη, η βασική σκηνοθέτης του Επί Κολωνώ, βραβευμένη για την παράσταση «Αγαπητή Ελένα», (α’ βραβείο παράστασης και σκηνοθεσίας – Αθηνόραμα 2001) και δασκάλα υποκριτικής στο studio NAMA του Επί Κολωνώ και στη δραματική σχολή του Εθνικού θεάτρου και του Ωδείου Αθηνών.

Το σκηνικό υπογράφει ο σκηνογράφος και δ/ντης του Επί Κολωνώ Γιώργος Χατζηνικολάου, επίσης βραβευμένος με το α’ βραβείο σκηνογραφίας για το «Αγαπητή Ελένα» το 2001. Φωτίζει ο Βασίλης Κλωτσοτήρας (α΄βραβείο φωτογραφίας στο Φεστιβάλ Δράμας, γ’ βραβείο φωτισμού(Αθηνόραμα) με την παράσταση «Bug»,Επί Κολωνώ) και επενδύει με μουσική ο Μάριος Στρόφαλης βραβευμένος επίσης στο Φεστιβάλ Δράμας του 2003.

Διανομή: Ροτβάιλερ ή Αντόνιο (σκίνχεντ): Δημήτρης Λάλος, Χάιμε (δημοσιογράφος): Γιάννης Ράμος, Ράφα (σκίνχεντ): Δημήτρης Καπετανάκος, Χουάν (οπερατέρ): Γιάννης Τρίμμης.

Επί της οθόνης εμφανίζονται: Δημήτρης Καταλειφός, Ιωάννα Τζώρα. Ακούγεται η φωνή της: Δάφνης Λαρούνη.