Με έµπνευση το βιβλίο του Mark Haddon “Ποιος σκότωσε τον σκύλο τα µεσάνυχτα” και έχοντας ως αφετηρία την ιστορία του Κρίστοφερ, ενός παιδιού στο φάσµα του αυτισµού, το έργο µας καλεί µικρούς και µεγάλους να προβληµατιστούν σχετικά µε τη µοναδικότητα του κάθε ανθρώπου, θέτοντας ερωτήματα όπως:

Πως αντιλαµβανόµαστε το διαφορετικό και το ξένο;  

Από που ξεκινάει ο ρατσισµός και τι τον θρέφει;  

Πως µπορούµε να συνυπάρξουµε;  

Ποια είναι η δυναμική μιας οµάδας που αποτελείται από άτομα µε διαφορετικά χαρακτηριστικά, ταλέντα και δεξιότητες;  

Πως µπορούµε να µετατρέψουµε αυτό που θεωρείται µειονέκτηµα σε υπερδύναµη;  

Δύο παράλληλες ιστορίες για όσα δεν είναι όπως φαίνονται και όσα δεν φαίνονται όπως είναι.  Ιστορίες διαφορετικές όπως οι χαρακτήρες που τις διηγούνται αλλά και όμοιες όπως ο φόβος που μοιράζονται. Ιστορίες που µπλέκονται µε τα σχήματα και γίνονται γραμμές. Γραμμές που οδηγούν στην αποδοχή του εαυτού µας και του άλλου. Γραμμές που οδηγούν σε έναν κόσμο όπου ο καθένας έχει δικαίωμα να ζει περιτριγυρισμένος από αγάπη!

Οι “Παράλληλες Κίτρινες Γραμμές” είναι ένα έργο διαδραστικό που µας δίνει τη δυνατότητα να αντιληφθούµε τη σηµασία της διαφορετικότητας, να οξύνουμε την ενσυναίσθηση, τη συσχέτιση και την αντίληψή µας ως προς τον συνάνθρωπο και το κοινωνικό σύνολο αλλά και να αναπτύξουμε µία υγιή σχέση µε το “εγώ“.

Συντελεστές παράστασης

  • Σύλληψη & χορογραφία: Ελένη Παπαϊωάννου 
  • Ερµηνεία & συνδηµιουργία κινησιολογικού υλικού: Παύλος Λυκούδης & Χάρης Χατζηανδρέου
  • Μουσική Σύνθεση & Sound Design: Πάνος Χουντουλίδης 
  • Επιµέλεια Κοστουµιών: Μελισσάνθη Σπέη 
  • Σκηνογραφία & Κατασκευή Σκηνικών: Μαρκέλλα Μουσσού 
  • Βίντεο & Φωτογραφίες: Klaus Shehaj  
  • Mental Health Promoter: Στέλιος Γαβριηλίδης

Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά 

Λίγα λόγια για την οµάδα A(r)CT

Η οµάδα A(r)CT: Art can ACT γεννήθηκε το 2014 στην Αγγλία από τη χορογράφο, performer και εκπαιδευτικό κίνησης, Ελένη Παπαϊωάννου, µε κεντρική ιδέα πώς η τέχνη ανήκει σε όλους και πρέπει να βρίσκεται παντού. Έχει πραγµατοποιήσει εώς τώρα διαδραστικές site-specific παραστάσεις σε ασυνήθιστους χώρους (µετρό, πλατείες, βιβλιοπωλεία, γκαλερί, πάρκα κ.ά.), εργαστήρια που απευθύνονται σε οµάδες ποικίλων ηλικιών και σωµατικών δυνατοτήτων και παραστάσεις µε στόχο την καλλιτεχνική διαπαιδαγώγηση και ενεργή συµµετοχή του κοινού στην τέχνη.

Μερικά από τα φεστιβάλ που έχει συµµετάσχει σε Ελλάδα και εξωτερικό είναι: Refugee Week Greece  2023, Bobos Arts Festival 2023, Διεθνές Φεστιβάλ Κέρκυρας 2022, Istanbul Fringe Festival 2022,  ImproDance Festival 2022, Culture is Athens 2021, Arc for Dance Festival 2021, Our Festival 2021 &  2022 & 2023, Εκπαιδευτικό-Καλλιτεχνικό Πρόγραµµα Σίφνου “Το Μικρό και το Μεγάλο”, International  Contemporary Dance Festival of Mexico City 2018, Rabbitlab 2.0, Κυριακές στην Τεχνόπολη, In  Progress Feedback Festival 2017, Αthens Video Dance Project Festival 2016, 1η και 2η Πλατφόρµα σύχρονου χορού του θεάτρου ΠΚ , 1ο Φεστιβάλ Χορού του Χοροχρόνου, Resolution 2016 και Fringe  Shorts 2015 στο The Place, Summer Streets 2015 στη Regents Street, Friday League στο Theatre  Delicatessen, Motus Festival στο Milton Keynes, 2ο Scratch Festival, Emerging Choreographers  Platform 2015 στο Broadway Theatre.

Η οµάδα µας έλαβε κρατικές επιχορηγήσεις από το Υπουργείο Πολιτισµού και Αθλητισµού κατά την περίοδο 2019-2023 για τις παραγωγές “Κοίτα, Ανθρωπάκο” , “Μία ασπίδα όνειρα”, “Παράλληλες Κίτρινες Γραμμές” και τις εκπαιδευτικές δια-καλλιτεχνικές δράσεις “Το Μουσείο Αλλιώς” και “Μία εικόνα…χίλιες κινήσεις”.

Η οµάδα A(r)CT έχει στόχο να δηµιουργεί προσιτά και διαδραστικά έργα συνδυάζοντας χορό, κείµενο,  µουσική όπως και άλλες εικαστικές τέχνες. Μέσα από τη δουλειά µας επιθυµούµε να µεταφέρουµε µηνύµατα άµµεσα συνδεδεµένα µε την καθηµερινότητά µας, την κοινωνική και ανθρωπιστική µας ύπαρξη καθώς και τον σύγχρονο κόσµο. Μας ενδιαφέρει οι θεατές, µικροί και µεγάλοι, να κατανοούν αυτό που παρακολουθούν, να νιώθουν ενεργοί και όχι να στέκονται απαθείς σε ό,τι συµβαίνει µπροστά τους.