Η παράσταση Πάπισσα Ιωάννα του Δημήτρη Μαυρίκιου επαναλαμβάνεται στην Πειραιώς 260 από τις 21 έως τις 23 Σεπτεμβρίου 2014.

Σαν φέτος, πριν από δύο αιώνες ακριβώς, γεννήθηκε σε µια παραµυθένια έπαυλη η Χιώτισσα αρχοντοπούλα Κορνηλία Ροδοκανάκη. Μέχρι τα οχτώ της χρόνια θα την αρραβώνιαζαν ήδη δυο φορές, θα ζούσε την καταστροφή της Χίου, θα φυλακιζόταν, θα έβλεπε τον πατέρα της κρεµασµένο και θα πουλιόταν σκλάβα, για να καταντήσει η βοσκοπούλα Αϊσέ στα βάθη της Τουρκίας… Πριν κλειστεί σε χαρέµι, έφηβη πια, κάποιος θα την αναγνώριζε και οι συγγενείς θα την αγόραζαν πανάκριβα, για να τη φέρουν στα παλάτια τους στην Ιταλία. Εκεί η Κορνηλία θα µορφωνόταν, θα έπαιζε στο θέατρο και αργότερα θα χόρευε στην αγκαλιά του βασιλιά της Ιταλίας, ντυµένη στα γαλανόλευκα σαν άλλη «Ελλάδα» του Ντελακρουά. Χρόνια µετά θα καµάρωνε για το γιο της, τον κοσµοξακουστό Έλληνα λογοτέχνη…
 
Αυτή είναι η µητέρα του Εµµανουήλ Ροΐδη, η µοναδική γυναίκα µε την οποία ο δηµιουργός της «Πάπισσας Ιωάννας» µοιράστηκε στενά τη ζωή του, µένοντας άγαµος πλάι της µέχρι το θάνατό του. Η Ιωάννα µε τη σειρά της είναι η µοναδική ηρωίδα µυθιστορήµατος που έπλασε ποτέ ο Ροΐδης, ένα κορίτσι µε εξίσου σκληρά παιδικά χρόνια, που κατορθώνει να αναρριχηθεί µέχρι το ύψιστο αξίωµα της ιεροσύνης. Ζωή και έργο του Ροΐδη καθορίζονται δυναµικά από τις δυο αυτές µορφές, που σχεδόν µονοπωλούν το γυναικείο σύµπαν του, αλλά και καθρεφτίζονται η µια µέσα στην άλλη σε περιοχές της «διανοίας»  που του είναι ιδιαίτερα προσφιλείς: εκεί που πραγµατικότητα και µυθοπλασία ενώνονται αρµονικά χωρίς σύνορα διακριτά ανάµεσά τους.

 
Ο Δημήτρης Μαυρίκιος ανεβάζει ως παράσταση εν εξελίξει την περίφημη Πάπισσα Ιωάννα του Εμμανουήλ Ροΐδη (1866). Το θεατρικό έργο στηρίζεται στο πολύκροτο μυθιστόρημα, που κάποτε αφορίστηκε από την Εκκλησία, καθώς και στη σχέση του Ροΐδη με τη μητέρα του, η συγκλονιστική βιογραφία της οποίας μοιάζει να προσφέρει υλικό στις περιπέτειες της θρυλικής Πάπισσας του Μεσαίωνα.

 
Ερμηνεύουν η Ράνια Οικονομίδου, σε μια νέα συνάντηση με τον σκηνοθέτη του αξέχαστου Γυάλινου κόσμου, η Γιούλικα Σκαφιδά (Βραβείο Μελίνα Μερκούρη , 2014) και ο Αλέξανδρος Βάρθης.

 
Η παράσταση αφιερώνεται στη μνήμη της Αλέκας Παΐζη.

Συγγραφή-Eπιλογή κειμένων-Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μαυρίκιος
Σκηνικά: Δημήτρης Πολυχρονιάδης
Κοστούμια: Εύα Νάθενα
Μουσική Σύνθεση-Επιμέλεια: Στάθης Σκουρόπουλος
Κινησιολογία–Χορογραφίες: Αποστολία Παπαδαμάκη
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
 
Η παράσταση είναι ακατάλληλη για ανηλίκους

Διάρκεια: 1 ώρα και 40 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)