Την Δευτέρα 7, την Τρίτη 8  και την Πέμπτη 10 Απριλίου, σας προσκαλούμε στις παρουσιάσεις των εργαστηρίων σύγχρονου θέατρου που διοργάνωσε για πρώτη φορά το BIOS, στο Ρομάντσο.

Έξι σκηνοθέτες της νεότερης γενιάς παρέδωσαν ένα τρίμηνο κύκλο εργαστηρίων πάνω στη μέθοδό τους σε σχέση με τη λειτουργία του ηθοποιού στη σύγχρονη θεατρική πράξη, και παρουσιάζουν τα αποτελέσματα αυτής της δουλειάς, είτε με την μορφή ενός ανοιχτού μαθήματος, είτε δημιουργώντας μια μικρή παράσταση.

Βασίλης Νούλας, Ζωντανό θέατρο και νεκρή φύση (ή αντίστροφα)
Ρομάντσο (πρώτος όροφος)
Δευτέρα 7 Απριλίου | ώρα έναρξης: 19.00

Χαιρετισμός στην πόλη

Ελέησέ με, πόλη μου, σύμφωνα με το άπειρο έλεός σου.
Με την απέραντη ευσπλαχνία σου εξάλειψε τη βραδύτητά μου.
Ακόμη πιο πολύ, πλύνε με από τον ρύπο της αεργίας μου κι από το φόβο μου καθάρισέ με.
Γιατί έχω συναίσθηση της αεργίας μου κι ο φόβος μου βρίσκεται πάντοτε μπροστά μου.
Για σένα δεν τόλμησα ν’ αγωνιστώ και μόνο τις φοβισμένες σκέψεις μου διέπραξα ενώπιον σου.
Είναι δίκαιη η κρίση σου για μένα.
Νικήτρια παραμένεις κάθε φορά που σε πολεμούν, πόλη μου.

Από ανέκδοτο κείμενο του Μανώλη Τσίπου.

Παρουσίαση εργαστηρίου για το σύγχρονο θέατρο
με τους: Κατερίνα Αλέξη, Αντώνη Γκρίτση, Γιάννη Κωνσταντινίδη, Βάσια Πασπάλη, Μυρτώ Στράμπη, Δήμητρα Ταμπάση, Κώστα Τζημούλη, Νικολέττα Χαρδαλιά
Συντονισμός: Βασίλης Νούλας

Γεωργία Μαυραγάνη, Το Φιάσκο
Ρομάντσο (πρώτος όροφος)
Δευτέρα 7 Απριλίου | ώρα έναρξης: 20.30

Με υλικό το τρίτο στάσιμο του Οιδίποδα Επί κολωνώ, ένα συγκλονιστικό κείμενο απολογισμού ζωής, και τη βασική μέθοδο που διδάχτηκαν οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο θα παρουσιάσουν μια μισάωρη προβοκατόρικη σύνθεση στοχεύοντας να επαληθεύσουν σκηνικά τη θέση ότι το γκροτέσκο είναι η μόνη χειρονομία  που μας έχει απομείνει .

Σκηνοθεσία: Γεωργία Μαυραγάνη
Ηθοποιοί: Βασιλάκης Βασίλης, Ζαχαριουδάκη Έλια, Μητρόπουλος Αλέξανδρος, Πεμούση Δήμητρα, Περβανά Κυριάκο, Σκουρλή Κατερίνα, Σπηλιωτόπουλο Γιώργο, Στυλιανού Σοφία,  Ταμπάση Δήμητρα, Τσεκούρας Θανάσης.

Γιάννης Σκουρλέτης, Ν’ άνοιγε η πόρτα τώρα και να  ‘μπαινες
Ρομάντσο (ισόγειο)
Δευτέρα 7 Απριλίου | ώρα έναρξης: 21.30

Το ΝΗΠΙΟΝ, το τρίμηνο σεμινάριο θεάτρου της Bijoux de Kant, ανοίγει την πόρτα του για να μοιραστεί το αποτέλεσμα της έρευνάς του. Μέσα από ταχταρίσματα και λάθη, φροντίζαμε, μαλώναμε και μεγαλώναμε κάθε Δευτέρα του χειμώνα ένα παιδί κοινό για όλους και μοναδικό για τον καθένα, όπως κάθε παιδί: χωρίς βεβαιότητες και οδηγίες χρήσης.

Μια σειρά από ανεπίδοτες επιστολές αναζητούν τον παραλήπτη τους. Γράμματα που δεν παραδόθηκαν ποτέ ψάχνουν απάντηση και ταξιδεύουν μέσα από σώματα και στόματα, λέξεις και χειρονομίες. Αποστολείς που ψάχνουν τρόπους να ανοίξουν δρόμους για να συναντήσουν και να συναντηθούν.
 
Σκηνοθεσία / Επιμέλεια: Γιάννης Σκουρλέτης
Κείμενα: Ειρήνη Σουργιαδάκη
Παίζουν: Ασήμης Αλεξίου, Ελευθερία Βλάχου, Δανάη Βουζαλά, Μαρία Γεωργοπούλου, Ευγενία Δελιαλή, Απόστολος Μαλεμπιτζής, Κωνσταντίνος Μαργαρίτης, Αλέξανδρος Μητρόπουλος, Φωτεινή Μπακλατζίογλου, Θάλεια Μπιτούνη, Χρήστος Παππάς, Βάσια Πασπάλη, Τάσος Πυργιέρης, Γιώργος Σπηλιωτόπουλος, Δήμητρα Ταμπάση, Γιώτα Τσελέντη

Σίμος Κακάλας, Ο παρατηρητής και η μάσκα
Ρομάντσο (πρώτος όροφος)
Τρίτη 8 Απριλίου | ώρα έναρξης: 19.30

Μια μικρή παρουσίαση της μάσκας και της σχέσης της με τον κόσμο των χειρονομιών. Η συνείδηση του περφόρμερ χωρίζεται σε δύο μέρη στο “παρόν” του όντος που εμφανίζεται στη σκηνή και το “παρόν” του χειριστή-παρατηρητή

Με τους: Αρφάνι Λενίκα, Βασιλικού Δώρα, Βόμβολου Μαριλού, Γεραντώνης Κωνσταντίνος, Γεωργιάδου Μαρία, Γεωργίου Μιχάλης,  Γιαμβριά Νικολέτα, Γρίβα Θάλεια, Καπουσίζη Αννίτα, Καστανιάς Δημήτρης, Κατσιμίρης Δημήτρης, Κουμπαρούλη Ειρήνη, Λιτού Ρίτα, Μακρυνόρη Νικολέτα, Οικονόμου-Βαμβακά Εύα, Παπαδοπούλου Κέλυ, Πιατά Ιωάννα, Πετρίτης Σπύρος, Ραυτοπούλου Βίκυ, Σεβδαλής Κώστας,  Χρυσοβέργη  Μαρία – Νεφέλη.

Δημήτρης Τσιάμης, Ο Ηθοποιός, ο Περφόρμερ και το παράδειγμα του Προφήτη  
– το παιχνίδι και η  τελετουργία στο σύγχρονο θέατρο
Ρομάντσο (πρώτος όροφος)
Τρίτη 8 Απριλίου | ώρα έναρξης: 21.00

Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Τσιάμης περιγράφει τη μεθοδολογία που εφαρμόστηκε στο εργαστήριο Ο Ηθοποιός, ο Περφόρμερ και το παράδειγμα του Προφήτη.

Συγκεκριμένα, την προσέγγιση των ρόλων  μέσα απ’ το παιχνίδι και την τελετουργία, τα κοινά τους χαρακτηριστικά και το πως βρίσκουν εφαρμογή στην τέχνη του ηθοποιού.

Οι συμμετέχοντες θα παρουσιάσουν επιλεγμένες ασκήσεις, καθώς και σύντομες σκηνικές συνθέσεις που δημιούργησαν στα πλαίσια του εργαστηρίου, βασισμένες στο έργο Μότσαρτ και Σαλιέρι του Αλεξάντρ Πούσκιν.

Με τους: Αλέξη Κατερίνα, Αλεξοπούλου Ευγενία, Βασιλάκη Βασίλη, Καπουσίζη Αννίτα, Καρακύκλας Τάσος, Στράμπη Μυρτώ, Ταμπάση Δήμητρα, Τσαβδαρίδη Ζωή, Φούτσιας Δημήτρης,  Χρυσοβέργη Μαρία-Νεφέλη

Αγγελική Παπαθεμελή, Αόρατες πόλεις
Ρομάντσο (πρώτος όροφος)
Πέμπτη 10 Απριλίου | ώρα έναρξης: 19.00

Οι Αόρατες πόλεις  του Ίταλο Καλβίνο («κάτι σαν τελευταίο ποίημα αγάπης για τις πόλεις, τη στιγμή που γίνεται όλο και πιο δύσκολο να τις ζήσουμε» και μια γιορτή της ανθρώπινης πολυπλοκότητας).

Πόλεις της μνήμης, της επιθυμίας, της ανταλλαγής, πόλεις με ονόματα γυναικών, πόλεις που κάθε τόσο ξεμοντάρονται και στήνονται αλλού, πόλεις αγνές δονούμενες από φιληδονία, πόλεις που κατοικούνται από νεκρούς, πόλεις λεπτές που αιωρούνται πάνω από την άβυσσο, πόλεις με γλώσσα αντεστραμμένη όχι για τις λέξεις αλλά για τα πράγματα, πόλεις ευτυχισμένες κρυμμένες μέσα σε δυστυχισμένες πόλεις…

Η πόλη, όχι ως γεωγραφικός τόπος που κατοικείται, αλλά ως ψυχικό τοπίο που κατοικεί εντός μας.

Έντεκα ηθοποιοί με οδηγό τον Μάρκο Πόλο ταξιδεύουν στις Αόρατες Πόλεις της αχανούς αυτοκρατορίας του Κουμπλάι Χαν και μας μεταφέρουν την εμπειρία τους.

Με τους: Γκρίτση Αντώνη, Κελαηδή Κατερίνα, Κόχυλα Δώρα, Κυρίτση Ιωάννα, Παναγιωτοπούλου Αγγελική, Πετροπούλου Σοφία, Πούλη Βάνα, Σπύρου Χριστίνα, Σταματίου Γιάννη, Στράμπη Μυρτώ, Τσεκούρας Θανάσης.