Ο Ορέστης Ντάντος ξεκινά φέτος τις live εμφανίσεις του στο Σταυρό του Νότου, με ένα τρίωρο πρόγραμμα με τραγούδια από το πρώτο προσωπικό του άλμπουμ

(όπως «Θα πάω όταν γουστάρω» & «Συνεργεία παντού») καθώς και νέα ανέκδοτα τραγούδια. Λίγο πριν ξεκινήσει μας λέει λίγα λόγια σχετικά με την πορεία και τα σχέδιά του.

Ποιο ήταν το σημείο έναρξης της μουσικής σου πορείας; Και τι επακολούθησε μέχρι να φτάσεις στον πρώτο σου δίσκο και τις live εμφανίσεις;

Στην τριτη δημοτικού ξεκίνησα να παίζω πιάνο, μπήκα στο μουσικό γυμνάσιο, άρχισα να γράφω τραγούδια και να παίζω μόνος μου κιθάρα. Στο γυμνάσιο αποφάσισα ότι μόνο αυτό μπορώ να κάνω.

Από τότε δεν σταμάτησα να φτιάχνω τραγούδια κι έπειτα από μια κυκλοφορία με την πρώτη μου μπάντα τους «Ρίξε το πέντε» και κάποιες μεμονωμένες εμφανίσεις σε μικρές σκηνές, ήρθε ο Γ. Ανδρέου κι η πρώτη μου δουλειά.

Η αρχή σου στη δισκογραφία έγινε με την εταιρεία Ακτή live’ n’ studio, με παραγωγό τον Γιώργο Ανδρέου. Πες μας λίγα λόγια για τις δύο αυτές συνεργασίες, πώς προέκυψαν;

Πίσω από το πρώτο αυτό βήμα κρύβεται αποκλειστικά ο Γ. Ανδρέου. Του άφησα ένα δισκάκι με τραγούδια μου όπως κάνουν τόσα και τόσα παιδιά. Έδειξε ενδιαφέρον κι έτσι ξεκίνησε μια πολύχρονη όσο και δημιουργική διεργασία μέχρι την κυκλοφορία.

Είναι μοναδικός άνθρωπος, από τους λίγους που βάζουν τη μουσική πάνω από όλα και σίγουρα πάνω από τους εγωισμούς και τη ματαιοδοξία.

Από που εμπνέεσαι για να γράφεις τη μουσική και τους στίχους των τραγουδιών σου; Τι σε επηρεάζει περισσότερο ώστε να σου δώσει την έμπνευση;

Δεν είναι πάντα ξεκάθαρο. Πολλές φορές το αρχικό ερέθισμα δεν το θυμάσαι καν. Νιώθεις απλά την ανάγκη να τα πεις, να μιλήσεις. Τα εξωτερικά ερεθίσματα, το φαινομενικό περιεχόμενο ενός τραγουδιού είναι επουσιώδες. Είναι απλώς η αφορμή του τραγουδιού, το πρόσχημα ενώ  η πραγματική του αιτία ύπαρξης μπορεί ακόμα και να μη συνδέεται καθόλου με το θέμα.

Πώς βλέπεις τα μουσικά πράγματα στην Ελλάδα, υπάρχει μουσική παιδεία; Και κυρίως υπάρχουν ευκαιρίες και χώρος για νέους καλλιτέχνες;

Οργανωμένη μουσική παιδεία δεν υπάρχει. Μόνο φωτισμένοι δάσκαλοι. Όσοι πέσαν πάνω τους είναι πολλοί τυχεροί.

Χώρος υπάρχει πάντα αλλά σε μια μικρή αγορά σαν την Ελλάδα οτιδήποτε δεν ανήκει στο κυρίαρχο ρεύμα είναι πολύ δύσκολο να αποτελέσει οικονομικό δέλεαρ για οποιονδήποτε. Έτσι δυστυχώς οι άνθρωποι που ασχολούνται με λιγότερο δημοφιλή μουσικά είδη θα πρέπει να φτύνουν αίμα και να δίνουν συνέχεια από το υλικό και ψυχικό υστέρημά τους. Το σύνηθες είναι οι υπόλοιποι να ασχολούνται μόνο αφού έχεις ήδη πετύχει πράγματα μόνος σου.

Τέλος, θα θέλαμε να μας πεις λίγα λόγια για την επιστροφή σου στο Σταυρό του Νότου. Τι να περιμένουμε από τις live εμφανίσεις σου; Και ποιους θα έχεις για παρέα στις μουσικές αυτές βραδιές;

Να περιμένετε ένα πρόγραμμά με τραγούδια δικά μου κατά κύριο λόγο. Ένα μικρό κατά βάση πρόγραμμα ακρόασης και παρουσίασης με λίγες διασκευές – ανάσες.

Η σταθερή μπάντα είναι οι Βαγγέλης Καλαμάρας (νταμς), Ευριπίδης Ζεμενίδης (κιθάρες) και Λεωνίδας Πετρόπουλος (μπάσο).  Τις βραδιές θα ανοίγει η Νατάσα Μηνδρινού.

Info: Ο Ορέστης Ντάντος γεννήθηκε στην Αθήνα. Φοίτησε σε μουσικό γυμνάσιο, σε ωδεία και στο τμήμα μουσικών σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι εξαιρετικός πιανίστας, παίζει όμως και άλλα μουσικά όργανα. Είναι καθηγητής μουσικής αλλά παράλληλα δίνει συναυλίες σε χώρους της Αθήνας κυρίως. Οι μουσικές του βρίσκονται ανάμεσα στο Rock και τα Blues και έχουν το δικό του προσωπικό ύφος.

Πριν από περίπου τρία χρόνια γνώρισε τον συνθέτη Γιώργο Ανδρέου που του άνοιξε τον δρόμο προς την δισκογραφία. To πρώτο του CD με 7 τραγούδια «Είναι κι άλλοι σαν κι εμάς», κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2009 από την Ακτή σε παραγωγή του Γιώργου Ανδρέου.