Ο νέος και ανερχόμενος χορογράφος Χρήστος Παπαδόπουλος, με την ομάδα του Λέων και Λύκος, παρουσιάζει στις 17 και 18 Ιουλίου 2016 στο 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, παρουσιάζει την δεύτερη χορογραφική δουλειά του με τίτλο “OPUS“.

Opus, μια παράσταση βασισμένη στην κλασική μουσική, η έννοια της οποίας παραπέμπει σε μια μορφή μουσικής σύνθεσης (opus) που χαρακτηρίζεται από αυστηρή δομή και πολυμορφία. Βασικός άξονας της παράστασης είναι η μελέτη της δομής αυτής, η αποκωδικοποίηση και εντέλει η οπτικοποίησή της ζωντανά στη σκηνή. Μέσα σε ένα απέρριτο σκηνικό χώρο, η κίνηση ακολουθεί πότε τη ρυθμική αγωγή και πότε τις μελωδικές γραμμές της μουσικής, στρέφοντας την προσοχή του θεατή άλλοτε σε κάθε όργανο χωριστά άλλοτε σε δύο μαζί και άλλοτε στην ενίαια σύνθεση της μουσικής. Η χορογραφία επιχειρεί έτσι την επανασύσταση ενός νέου κώδικα ανάγνωσης του μουσικού έργου, που μεταφράζει τη χρονική διάσταση της μουσικής σύνθεσης σε χωρική διάσταση των σωμάτων.

Η παράσταση Opus έγινε δεκτή ανάμεσα σε 470 αιτήσεις στο φεστιβάλ χορού Danse Elargie, 17-19 Ιουνίου στο Théâtre de la Ville στο Παρίσι.

OPUS

 

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ / Ομάδα χορού ΛΕΩΝ ΚΑΙ ΛΥΚΟΣ

Σύλληψη-Χορογραφία: Χρήστος Παπαδόπουλος

Μουσική: Johann Sebastian Bach Art of Fugue, Contrapunctus 1

Μουσική επεξεργασία: Κορνήλιος Σελαμσής

Φωτισμοί: Χρήστος Παπαδόπουλοs, Στέφανος Δρουσσιώτης

Κοστούμια: Κλαιρ Μπρέισγουελ

Φωνή 1: Μαρία Μπρέγιαννη, κίνηση – Ναυσικά Τσάρα, φλάουτο

Φωνή 2: Γιώργος Κοτσιφάκης, κίνηση – Ευγένιος Ζημπάι, βιολί

Φωνή 3: Αμαλία Κοσμά, κίνηση Κώστας Τζέκος, μπάσο κλαρινέτο

Φωνή 4: Ερμής Μαλκότσης, κίνηση – Αλέξης Καραϊσκάκης, βιολοντσέλο

Ο Χρήστος Παπαδόπουλος, νέος, ανερχόμενος και πολλά υποσχόμενος χορογράφος, παρουσιάζει το δεύτερο έργο της καριέρας του. Με σπουδές στην περίφημη σχολή School for New Dance Development στην Ολλανδία και στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, έχει καταφέρει να διαμορφώσει μια ιδιαίτερη καλλιτεχνική ταυτότητα. Ίδρυσε την ομάδα Λέων και Λύκος το 2015, με κύριο στόχο την έρευνα πάνω στο σώμα και την ανακάλυψη νέων τρόπων αφήγησης μέσα από την απλότητα και την πεποίθηση ότι το μικρό μπορεί να είναι μεγάλο. Το 2015, το πρώτο του έργο, Elvedon, εμπνευσμένο από το μυθιστόρημα Κύματα της Βιρτζίνια Γουλφ, κατέκτησε την πρώτη θέση μεταξύ 490 αιτήσεων στο σημαντικότερο πανευρωπαϊκό δίκτυο χορογραφίας Aerowaves-Dance across Europe, και αρχίζει πανευρωπαϊκή περιοδεία μέσα στο 2016.

Διάρκεια: 50′