Η Δανάη Θεοδωρίδου είναι η μοναδική Ελληνίδα καλλιτέχνιδα που φιλοξενεί το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Δάσους, με το webinar «Δημιουργία Δημόσιου Χώρου και Χρόνου μέσα από τις Παραστατικές Τέχνες, ένα webpanel για τη χειραφετητική συμμετοχικότητα στην τέχνη». Στο σεμινάριο αυτό που θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά την Τρίτη 6 Ιουνίου, η ίδια σε συνεργασία με τις Anna Rispoli, Lara Staal και Eve Chabanon θα συζητήσουν τη σχέση μεταξύ τέχνης και πολιτικής χειραφέτησης. Η παράσταση που θα ακολουθήσει, αποτελεί μία εφαρμογή των τεχνικών και των εργαλείων του είδους της περφόρμανς που περιγράφεται στο webinar.

Το One Three Some – Απόπειρα Δημιουργίας Μιας Δημοκρατικής Συνέλευσης λαμβάνει χώρα σε Δημαρχεία της Ελλάδας και του εξωτερικού. Η σκέψη πίσω από την πρόταση αυτή, είναι ότι άτομα που στη μεγάλη πλειοψηφία τους δεν έχουν σχέση με θεσμικές μορφές της δημοκρατίας, μπαίνουν σε μέρη όπου παίρνονται σημαντικές πολιτικές αποφάσεις και προτείνουν μια εναλλακτική πρακτική της δημοκρατίας μέσα σε αυτά. Συμβάλλουν έτσι στην ανάδειξη ενός νέου κοινωνικού φαντασιακού σχετικά με το τι είναι δημοκρατία και πώς θέλουμε να την ασκούμε ως πολίτες.

Η παράσταση ξεκινά τη διαδρομή της από την Ελλάδα, τη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία, και θα συνεχίσει το ταξίδι της σε άλλες πόλεις της Ευρώπης.

Εν όψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου αλλά και των αυτοδιοικητικών εκλογών τον Οκτώβρη του ’23, ο στόχος του One Three Some – Απόπειρα Δημιουργίας Μιας Δημοκρατικής Συνέλευσης να πειραματιστεί με τρόπους ενεργοποίησης του Δήμου μέσα από την τέχνη, γίνεται ακόμη πιο επίκαιρος και σημαντικός.

Το One Three Some – Απόπειρα Δημιουργίας Μιας Δημοκρατικής Συνέλευσης αποτελεί την τρίτη φάση της καλλιτεχνικής έρευνας της δημιουργού για τη σχέση τέχνης και δημοκρατίας. Μετά την Αναλογική Καμπάνια που επικεντρώθηκε στην πρακτική του δημόσιου λόγου, και το Languages of the Unheard που πειραματίστηκε με τη γλώσσα των διαδηλώσεων, αυτή τη φορά το επίκεντρο είναι η ενσώματη προσέγγιση της πρακτικής της συνέλευσης.

Περιγραφή

Στο One Three Some – Απόπειρα Δημιουργίας Μιας Δημοκρατικής Συνέλευσης, το κοινό μαζί με τρεις ηθοποιούς φτιάχνει τη δική του συνέλευση πολιτών ακολουθώντας ένα κείμενο που του δίνεται στην αρχή της παράστασης. Το κείμενο αναθέτει «ρόλους» (του ομιλητή, του ακροατή, του συντονιστή κ.α.) στα μέλη της συνέλευσης, δίνοντας τους οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουν ή να πουν (ή ακόμη και να αρνηθούν να κάνουν ή να πουν, αν το θέλουν). Μέρος του κειμένου αφήνεται ανοιχτό, δίνοντας χώρο στα συμμετέχοντα άτομα να εκφράσουν ελεύθερα τις σκέψεις τους για τη δημοκρατία και την κοινωνική μας συνύπαρξη. Μέσα από τη δομή ενός παιχνιδιού, η συνέλευση οδηγείται βήμα-βήμα σε ένα συλλογικό προβληματισμό σχετικά με την πρακτική του συνέρχεσθαι και την προσωπική μας στάση σε αυτή. Αναγνωρίζοντας τον κομβικό ρόλο του σώματος στην πολιτική, η συμμετοχική αυτή παράσταση διερευνά το πώς ο τρόπος που χρησιμοποιούμε και τοποθετούμε το σώμα μας σε σχέση με άλλα σώματα μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που σκεφτόμαστε, μιλάμε, αισθανόμαστε και δρούμε πολιτικά.

Σημείωμα σκηνοθέτιδας

Πολιτικοί φιλόσοφοι και αναλυτές ισχυρίζονται ότι ζούμε σε δημο-κρατίες χωρίς δήμο με τους πολίτες να απουσιάζουν ανησυχητικά από τις εκλογές και τη λήψη πολιτικών αποφάσεων. Με ποιον τρόπο θα μπορούσε η θεατρική συνθήκη να συμβάλλει στο ξεπέρασμα της κρίσης αυτής; Ο λαός, σημειώνει η Σαντάλ Μουφ, δεν προϋπάρχει αφηρημένα, πριν τη δημόσια του εμφάνιση. Για να υπάρξει «δήμος», θα πρέπει τα μέλη του να βρίσκονται και να ανταλλάσσουν απόψεις σχετικά με το εδώ και το τώρα, τα καθημερινά τους προβλήματα και το πώς νιώθουν για αυτά. Με άλλα λόγια, ο δήμος υπάρχει όταν κατανοεί και εξασκεί την ενσώματη συναισθηματική διάσταση της πολιτικής.

Το One Three Some βασίζεται σε μια τέτοια κατανόηση της πολιτικής. Βάζοντας στο κέντρο του ενδιαφέροντος μας το σώμα, τις επιθυμίες και τα συναισθήματα του, επιχειρήσαμε να κάνουμε αυτό που θεωρώ τον κατεξοχήν στόχο της τέχνης, να δημιουργεί δημόσιο χώρο και χρόνο. Το κατά πόσο το καταφέρνουμε, μένει να απαντηθεί από τον άμεσα αρμόδιο, τον ίδιο τον δήμο των πολιτών. Χωρίς τον οποίο ούτε η δουλειά μας, ούτε η δημοκρατία υφίστανται. Τον ευχαριστώ θερμά για την παρουσία του.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σύλληψη, δημιουργία: Δανάη Θεοδωρίδου
Καλλιτεχνική-δραματουργική υποστήριξη: Μπετίνα Παναγιωτάρα
Παίζουν: Μάνος Βαβαδάκης, Κατερίνα Ζησούδη, Ηλέκτρα Φραγκιαδάκη, και 42 θεατές
Σχεδιασμός σκηνικών και κοστουμιών: Μάγδα Δήμου
Σύμβουλοι δραματουργίας: Lara Barsacq, Rudi Laermans, Ευφροσύνη Πρωτοπαπά

Δανάη Θεοδωρίδου

Η Δανάη Θεοδωρίδου είναι σκηνοθέτης και ερευνήτρια των σύγχρονων παραστατικών τεχνών. Η καλλιτεχνική της έρευνα μελετά την έννοια του κοινωνικού φαντασιακού, την πρακτική της δημοκρατίας, και τον τρόπο που η τέχνη μπορεί να συμβάλλει στην ανάδειξη εναλλακτικών κοινωνικοπολιτικών μοντέλων συνύπαρξης. Διδάσκει στο Fontys University of Applied Sciences της Ολλανδίας και στο Τμήμα Θεάτρου του ΑΠΘ, επιμελείται ερευνητικά προγράμματα καλλιτεχνικής έρευνας, παρουσιάζει και δημοσιεύει την έρευνά της διεθνώς. Είναι μία από τις συγγραφείς του βιβλίου The Practice of Dramaturgy: Working on Actions in Performance (Valiz, 2017) και η συγγραφέας του βιβλίου PUBLICING: Practising Democracy Through Performance (Νήσος, 2022).

Photo credit: One Three Some, Μάιος 2023, Δημαρχείο Αθηνών, Athens City Festival, © Kostas Giokas

Διαβάστε επίσης:

Έρχεται το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Δάσους!