❝Το Orpheus είναι ένα έργο που δουλεύουμε πολύ καιρό. Γεννήθηκε από μια ιδέα για μια παράσταση που θα αφορούσε το Τέλος, υπαρξιακά και φιλοσοφικά. Διαλέξαμε αυτόν το μύθο γιατί σε κάθε του επεισόδιο ο Ορφέας έρχεται αντιμέτωπος με ένα τέλος. Μας συγκινεί βαθειά πως μια τόσο παλιά ιστορία, αλληγορία της ανθρώπινης ύπαρξης, είναι τόσο σύγχρονη.

Η συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή

Πριν από δύο χρόνια, λοιπόν, μας κάλεσε σε ραντεβού ο τότε διευθυντής της Εναλλακτικής Σκηνής κ. Γιώργος Κουμεντάκης με τον τότε συνεργάτη του και νυν Καλλιτεχνική Διευθυντή κ. Αλέξανδρο Ευκλείδη για να συζητήσουμε μια πιθανή συνεργασία. Προτείναμε το έργο που τότε δουλεύαμε, τον Ορφέα. Το θέμα τους άρεσε πολύ και συμφωνήσαμε να γίνει μια συμπαραγωγή των oper(o) με την ΕΛΣ στο καινούριο πλέον κτήριο τους στο ΚΠΙΣΝ. Οφείλουμε να τους ευχαριστήσουμε για αυτήν την εμπιστοσύνη και να πούμε ότι δουλέψαμε σε καθεστώς απόλυτης καλλιτεχνικής ελευθερίας.

Αυτό που εξαρχής θέλαμε είναι να επιβεβαιώσουμε τον τίτλο της δεύτερης σκηνής της Λυρικής, της Εναλλακτικής. Είναι η μοναδική σκηνή που διαθέτουμε που μπορεί να αγκαλιάσει ομάδες και καλλιτέχνες που ασχολούνται με το σύγχρονο μουσικό θέατρο και την όπερα. Θελήσαμε λοιπόν να δημιουργήσουμε μια παράσταση που θα ανταποκρίνεται ουσιαστικά στα ζητούμενα ενός τέτοιου καινούριου θεσμού και πάντα στα πρότυπα που εμείς ονειρευόμαστε γι αυτόν. Έτσι εξερευνήσαμε τα όρια του είδους, της όπερας, μένοντας πιστοί στην μέχρι τώρα διαδρομή της ομάδας και τα 10 χρόνια της λειτουργίας της. Δεν περιορίσαμε την φαντασία μας και τα ζητούμενα μας, με στόχο πάντα, να επικοινωνήσουμε με τη μεγαλύτερη ειλικρίνεια τις προβληματικές του έργου μας.

Orpheus: Μια σύγχρονη εικαστική όπερα

Ορμώμενοι από τον ίδιο το μύθο του Ορφέα αλλά ακόμα περισσότερο την δραματουργία της παράστασης μας, προέκυψε μια καινούργια για εμάς φόρμα. Επί σκηνής θα ανέβουμε οι ίδιοι οι συντελεστές που συν-δημιουργήσαμε αυτό το έργο. Με στόχο την ειλικρίνεια και την αμεσότητα των συναισθημάτων και των προβληματικών της παράστασης μας και την απευθείας επικοινωνία με το κοινό θελήσαμε να μεταφέρουμε οι ίδιοι οι δημιουργοί το συλλογικό μας έργο. Έτσι θα δείτε στην σκηνή τον δραματουργό, τον συνθέτη, την λυρική τραγουδίστρια, την σκηνογράφο, την χορογράφο, την ενδυματολόγο και τη σκηνοθέτη. Θα σας μεταφέρουμε χωρίς μεσάζοντες αυτά που ανακαλύψαμε στην πορεία της δημιουργίας αυτής της παράστασης. Δεν είναι ζητούμενο να παίξουμε σαν ρόλοι αυτό το έργο, σαν ηθοποιό, αλλά να το αφηγηθούμε ο καθένας με το μέσο που διαθέτει, την ποίηση, τη μουσική, το χορό, την εικόνα, το τραγούδι, τα κοστούμια και την σκηνοθεσία που συνθέτει όλα τα παραπάνω.

Πρόκειται για ένα έργο του οποίου οι σκηνές δεν έχουν εξέλιξη ως προς την πλοκή αλλά αισθήσεις και συναισθήματα που πυκνώνουν, με αυτήν την έννοια είναι πιο κοντά στον εικαστικό κώδικα της αόριστης εικόνας που εξελίσσεται παρά μιας εικονογραφημένης πλοκής.❞

Φωτογραφία: ©Δημήτρης Σακαλάκης

Λίγα λόγια για την ομάδα oper(o)

H ομάδα oper(o) δημιουργήθηκε το 2008 στην Αθήνα από την Εριφίλη Γιαννακοπούλου. Αποτελείται από έναν πυρήνα διακεκριμένων νέων καλλιτεχνών, διαφορετικών ειδικοτήτων – σκηνοθεσία, εικαστικά, μουσική σύνθεση, χορογραφία, design.

Η πρώτη παραγωγή των oper(o) ήταν η Κάρμεν του Ζ. Μπιζέ, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε μορφή όπερας δρόμου. Η επόμενη παραγωγή, ήταν η Τραβιάτα του Τζ. Βέρντι (2010) στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη. Την ίδια χρονιά, έστησαν μια διαδραστική οπερατική περφόρμανς στο κέντρο της Αθήνας, με όνομα 2 in 1. Ακολούθησαν οι Μύθοι του Αισώπου, στο Music Box του Εθνικού Θεάτρου (2011) και το πρωτότυπο έργο, Fiammifero (2011), στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη και σε περιοδεία σε νησιά της Ελλάδας.

Το επόμενό τους εγχείρημα ήταν μια εικοσάλεπτη διαδραστική παράσταση βασισμένη στο παιδικό χορωδιακό «Avec la garde montante» από την όπερα Κάρμεν του Ζ. Μπιζέ (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών), ενώ το 2012 δημιούργησαν στο TEDx Academy Athens ένα θέαμα με θέμα το Ταξίδι, βασισμένο στα «Τραγούδια του Οδοιπόρου» του Μάλερ.

Στις αρχές του 2013 έγραψαν το παραμύθι Η συμμορία της χαμένης μιλιάς, που είχε στόχο να συστήσει την όπερα στα παιδιά (πλατείες της Αθήνας και Μουσείο Μπενάκη). Τον Σεπτέμβρη του 2013 δημιούργησαν την παράσταση Αναμονή για τη νύχτα στο Θέατρο Τέχνης-Κάρολος Κουν, βασισμένη στα έργα του Σ. Μπέκετ. Τέλος, τον Ιούνιο του 2014 συμμετείχαν στην έκθεση «Ίχνη Εμπορίου» με μια εικαστική και παραστασιακή εγκατάσταση με θέμα τον Φόβο.


* Η Εριφίλη Γιαννακοπούλου και η Ειρήνη Γεωργαλάκη επιμελούνται τη σκηνοθεσία της παράστασης Orpheus, που παρουσιάζεται στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο ΚΠΙΣΝ, στις 25, 26, 27, 28 Ιανουαρίου, 2 και 3 Φεβρουαρίου 2018.


Διαβάστε επίσης:

Orpheus από την ομάδα οper(ο) στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ | Πληροφορίες: www.nationalopera.gr