Η Arte Fiasco παρουσιάζει την Τρίτη 12 Απριλίου 2016 τους OUGHT live στο An Club, με special guests.

Οι Ought έρχονται με φόρα και επαναστατικό μπρίο από τον Καναδά για να πυροδοτήσουν την σκηνή του ΑΝ με αυτό το αναθεματισμένο και παθιασμένο πνεύμα που κουβαλάει γνώριμες post-punk και indie επιρροές χωρίς να φοβάται να τρέξει σε νέους, περιπετειώδεις δρόμους «που ίσως και να μην οδηγούν πουθενά», όπως θα έλεγαν και οι Talking Heads.

Ο proto-punk ρομαντισμός των Modern Lovers, η νευρική μελωδικότητα των Feelies, η διακριτική πολυπλοκότητα των Richard Hell and The Voidoids, οι διεγερτικές δόσεις funk μέσα στον πολιτικό θυμό των Gang of Four και των Fugazi, η φασαριόζικη ονειροπόληση των πρώιμων Sonic Youth είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που διακρίνει κανείς στον ήχο των Ought χωρίς ποτέ όμως να μπορεί να προβλέψει πως θα αναδιαμορφωθούν και που θα καταλήξουν.

Τα πύρινα λυρικά παραληρήματα του τραγουδιστή/κιθαρίστα, Tim Darcy, (πρώην Beeler) θυμίζουν κάποιον γνωστό-άγνωστο μανιακό, beat ιεροκήρυκα που σαν μπάσταρδος απόγονος του Mark E. Smith αποδοκιμάζει με κοφτερή γλώσσα την απάθεια του σύγχρονου κόσμου αλλά ταυτόχρονα εξυμνεί την αξία των κοινότυπων στιγμών της καθημερινότητας.

Οι Matt May (πλήκτρα), Ben Stidworthy (μπάσο), Tim Keen (τύμπανα, βιολί) ακολουθούν επιδέξια τις ρητορικές ακροβασίες του πότε με απειλητικά αργούς και πότε με θριαμβευτικά ξεσηκωτικούς ρυθμούς.

Αν και θεωρούνται ως μια από τις πιο ελπιδοφόρες, νέες καναδικές μπάντες κανένα από τα μέλη των Ought δεν έχει γεννηθεί στον Καναδά. Βρέθηκαν και οι τέσσερις να σπουδάζουν στο πανεπιστήμιο McGill του Μόντρεαλ όπου το 2012 ξέσπασε η περίφημη «Printemps érable» («Η Άνοιξη του Σφενδάμου»), μια σειρά φοιτητικών κινητοποιήσεων – με αφορμή την υπέρογκη αύξηση των διδάκτρων – που λειτούργησε ως έμπνευση και κινητήρια δύναμη για την δημιουργία της μπάντας. Φορτισμένοι απο την έξαψη, την απόγνωση αλλά και την αλληλεγγύη που βίωσαν κατά την διάρκεια εκείνων των πολυήμερων και μαζικότατων διαδηλώσεων θέλησαν να αποτυπώσουν τα συναισθήματα που βίωσαν στην μουσική τους.

Οι αλλεπάλληλες πρόβες και τα εκκωφαντικά ξενύχτια στο μικρό διαμέρισμα που μοιράζονταν μεταξύ τους εκείνη την περίοδο (ναι, έφαγαν την αναπόφευκτη έξωση) γέννησαν το “New Calm” EP (self-released, 2012) και οι δυναμικές live εμφανίσεις τους σε τοπικά μπαρ κέντρισαν αμέσως το ενδιαφέρον της Constellation Records (δισκογραφική στέγη των Godspeed You! Black Emperor και Colin Stetson μεταξύ άλλων).

Η κυκλοφορία του “More Than Any Other Day” LP (Constellation Records, 2014) που ηχογραφήθηκε μέσα σε μία μόλις εβδομάδα, κέρδισε αμέσως την προσοχή και τους επαίνους των πιο σημαντικών μουσικών Μέσων και πρωτοστάτησε στις διεθνείς λίστες με τα best of της χρονιάς.

Ακολούθησε μια σειρά παγκόσμιων περιοδειών που απέδειξε ότι οι συνθέσεις τους έχουν αναπόφευκτα χτιστεί έτσι ώστε να αναδεικνύονται μέσα από την συλλογική, συναυλιακή ενέργεια και λάδωσε για τα καλά μια ασταμάτητη μηχανή δημιουργικότητας που οδήγησε στο “Once More With Feeling” EP (Constellation Records, 2014) και στο πιο ραφιναρισμένο ηχητικά “Sun Coming Down” LP (Constellation Records, 2015).

Κατά κάποιο τρόπο, θα μπορούσε να πει κανείς ότι η κοσμοθεωρία της μπάντας συνοψίζεται στους στίχους του “Beautiful Blue Sky” από το τελευταίο τους άλμπουμ: I’m no longer afraid to dance tonight / Because that is all that I have left”

Ελάτε να χορέψετε μαζί τους, λοιπόν, την Τρίτη 12 Απριλίου στο ΑΝ club!