Ο υποψήφιος για Grammy λαουτίστας Βασίλης Κώστας, μαζί με το νέο του τρίο, παρουσιάζει τη μουσική παράσταση «Οι Όψεις της Ψυχής», στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης την Παρασκευή 14 Ιουλίου και ώρα 21:00.

Το έργο του βασίζεται στις αυθεντικές συνθέσεις του ίδιου, με ρίζες από την Ελληνική παραδοσιακή μουσική και τον σύγχρονο αυτοσχεδιασμό.

Η έμφαση στη μελωδία, το στοιχείο του ρίσκου και η αναδημιουργία των ίδιων των συνθέσεων επί σκηνής βρίσκεται στο κέντρο της δημιουργικής προσέγγισης του σχήματος, προκαλώντας ακόμα και τα μέλη του να συνθέσουν μουσική σε πραγματικό χρόνο.

Μαζί σε αυτό το ταξίδι είναι οι διεθνείς μουσικοί Πέτρος Κλαμπάνης στο κοντραμπάσο και Βαγγέλης Καρίπης στα κρουστά, με στόχο να προσφέρουν μια εμπειρία και νέες μουσικές γέφυρες στο κοινό που θα παρακολουθήσει την μοναδική παρουσίασή τους.

Συντελεστές

Vasilis Kostas Trio
Βασίλης Κώστας Λαούτο
Πέτρος Κλαμπάνης Κοντραμπάσο
Βαγγέλης Καρίπης Κρουστά

Οργάνωση & εκτέλεση παραγωγής: Τεχνότροπον – Artway
Διοργάνωση: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Βασίλης Κώστας

Ο λαουτίστας Βασίλης Κώστας, με καταγωγή από τα Ιωάννινα της Ηπείρου, είναι μέλος του μουσικού σχήματος Global Messengers του βραβευμένου με Grammy πιανίστα της τζαζ, αλλά και πρεσβευτή της Ειρήνης στην UNESCO, Danilo Pérez. Έχει εμφανιστεί στη σκηνή του Carnegie Hall αλλά και σε κορυφαία μουσικά φεστιβάλ των Η.Π.Α. και του Καναδά, όπως το Montreal Jazz Festival, το Monterey Jazz Festival, το Panama Jazz Festival και το WOMEX στην Πολωνία. Έχει συνεργαστεί σαν σολίστας με την Berklee String Orchestra του βραβευμένου με Grammy μαέστρου Eugene Friesen, έχοντας συμπράξει με μεγάλα ονόματα της διεθνούς τζαζ σκηνής όπως είναι οι Tigran Hamasyan, Antonio Serrano και Simon Shaheen.

Το 2020 τιμήθηκε στη Νέα Υόρκη με το βραβείο “Forty under 40” από το Greek America Foundation, όπως και με το βραβείο “Artist Fellowship in the Traditional Arts” από την επίσημη Πολιτεία της Μασαχουσέτης για τις προσπάθειες ανάδειξης και παρουσίασης του λαούτου και της Ηπειρωτικής μουσικής στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Απόφοιτος του μεταπτυχιακού προγράμματος του Global Jazz Institute του Berklee College of Music της Βοστώνης με πλήρη υποτροφία, έχει μαθητεύσει δίπλα στους masters της τζαζ μουσικής όπως οι John Patitucci, George Garzone, Joe Lovano και Terri Lyne Carrington, επιχειρώντας να ανοίξει νέες μουσικές γέφυρες μεταξύ της ελληνικής παραδοσιακής και τζαζ μουσικής. Έχει συνεργαστεί πρόσφατα με τον θρύλο του κλαρίνου Πετρολούκα Χαλκιά στον δίσκο τους Η Ψυχή της Ηπείρου, ο οποίος παρουσιάστηκε σε περιοδείες στην Ελλάδα και την Αμερική αποσπώντας ανάμεσα σε 56 παραγωγές του 2019 την πρώτη θέση στα Balkan World Music Charts.

Ο Βασίλης Κώστας είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής του μουσικό-εκπαιδευτικού προγράμματος Epirus Ensemble στο Ελληνικό Ινστιτούτο Βοστώνης και παρουσιάζει τη δουλειά του στο λαούτο, όπως και τις Ηπειρωτικές μουσικές του ρίζες, σε ακαδημαϊκά ιδρύματα και συναυλιακούς χώρους στις Ηνωμένες Πολιτείες και διεθνώς.