Με τη συμμετοχή της πλήρους σύνθεσης της χορωδίας, οι CHÓRES προτείνουν ένα δυναμικό πολυφωνικό πρόγραμμα όπου περίφημες χορωδιακές διασκευές παραδοσιακών μελωδιών από όλες τις γωνιές του ελληνισμού συμπλέκονται με νέες μεταγραφές δημοτικών τραγουδιών, γραμμένες ειδικά για το σύνολο από διακεκριμένους σύγχρονους συνθέτες.

Με πάνω από εκατό συμμετέχουσες επί σκηνής, οι CHÓRES προσεγγίζουν το πολυσυλλεκτικό αυτό ρεπερτόριο με τη φρέσκια και αντισυμβατική ματιά που χαρακτηρίζει τη σταθερά ανερχόμενη πορεία του μοναδικού αυτού συνόλου, φωτίζοντας το παραδοσιακό μουσικό υλικό με σύγχρονους, απροσδόκητους τρόπους και αναδεικνύοντας τις ξεχωριστές φωνητικές και κινησιολογικές ικανότητες των μελών τους.

Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει έργα των Μιχάλη Αδάμη, Γιάννη Γιαννάκου, Γιάννη Ιωαννίδη, Αλέξανδρου Καψοκαβάδη, Πέτρου Κλαμπάνη, Ζόλταν Κόνταϋ, Μάρθας Μαυροειδή, Άλκη Μπαλτά, Λάγιος Μπάρντος, Χρήστου Σαμαρά, Νίκου Σκαλκώτα, Άγγελου Τριανταφύλλου και Φίλιππου Τσαλαχούρη. Το σύνολο διευθύνουν οι αρχιμουσικοί Ειρήνη Πατσέα, Χριστίνα Πουπάλου και Σιμέλα Εμμανουηλίδου και την κινησιολογία επιμελούνται οι χορογράφοι Σταύρος- Αλέξανδρος Ικμπάλ και Κατερίνα Φώτη.

Λίγα λόγια για το φωνητικό σύνολο CHÓRES

Το γυναικείο φωνητικό σύνολο CHÓRES αποτελεί ένα καλλιτεχνικό φυτώριο που συγκροτήθηκε το 2018 και απευθύνεται σε γυναίκες όλων των ηλικιών που μοιράζονται την αγάπη για την παραδοσιακή μουσική και το πολυφωνικό τραγούδι. Αποσκοπεί τόσο στη συστηματική καλλιέργεια των δεξιοτήτων των μελών του στη μουσική, το τραγούδι, τον χορό και την υποκριτική όσο και στη διαμόρφωσή τους ως καλλιτέχνιδων με ευρεία παιδεία και κοινωνική αντίληψη.

Μετά από πέντε χρόνια επιτυχημένων εμφανίσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και αδιάκοπης μελέτης, το σύνολο αριθμεί σήμερα περισσότερες από 150 γυναίκες ηλικίας 15 έως 60 ετών, οι οποίες εξασκούνται σε τακτική βάση σε ολόκληρο το φάσμα των παραστατικών τεχνών.

Με κεντρικό άξονα τη μουσική, οι CHÓRES επιδιώκουν να αξιοποιήσουν το σύνολο των εκφραστικών τους μέσων με γνώμονα τόσο την ανάδειξη του πλούτου της παραδοσιακής μουσικής όσο και την αξιοποίησή του μέσω της δημιουργίας σύγχρονων καλλιτεχνικών έργων που συνδυάζουν το μουσικό υλικό του παρελθόντος με την αισθητική τού σήμερα.

Το πολυσυλλεκτικό ρεπερτόριό τους περιλαμβάνει από παραδοσιακά ελληνικά τραγούδια μέχρι τραγούδια των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου. Η χορωδία έχει διδαχθεί και τραγουδήσει συνθέσεις των Κωνσταντινίδη, Μπαλτά, Σαμαρά, Τσαλαχούρη και άλλων σύγχρονων Ελλήνων και ξένων συνθετών. Οι CHÓRES συνεργάζονται τακτικά με την Εθνική Λυρική Σκηνή και μέλη τους έχουν λάβει μέρος στις παραγωγές των έργων Το τραγούδι της κυρα-Δομνίτσας των Μάρθας Μαυροειδή – Μάρως Βασιλειάδου (2021), Επιτάφιος των Μίκη Θεοδωράκη – Γιάννη Ρίτσου (2020), Έξοδος: άνοιξη (2020), Μήδεια του Νίκου Κυπουργού (2019), Σατανερί του Θεόφραστου Σακελλαρίδη (2019) και πολλές ακόμα συναυλίες και παραστάσεις. Tο 2020 η χορωδία CHÓRES έκανε την πρώτη της περιοδεία με συναυλίες σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους ανά την Ελλάδα στο πλαίσιο του θεσμού του ΥΠΠΟΑ «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» ενώ το 2021, στο πλαίσιο του ίδιου θεσμού, παρουσίασε τη μουσική παράσταση ΕΞΙ μαζί με το κουαρτέτο Γιασεμί σε συνθέσεις και επεξεργασίες της Μάρθας Μαυροειδή.

Ταυτότητα παράστασης

Έργα των Μιχάλη Αδάμη, Γιάννη Γιαννάκου, Γιάννη Ιωαννίδη, Αλέξανδρου Καψοκαβάδη, Πέτρου Κλαμπάνη, Ζόλταν Κόνταϋ, Μάρθας Μαυροειδή, Άλκη Μπαλτά, Λάγιος Μπάρντος, Χρήστου Σαμαρά, Νίκου Σκαλκώτα, Άγγελου Τριανταφύλλου, Φίλιππου Τσαλαχούρη

Μουσική διεύθυνση: Ειρήνη Πατσέα, Χριστίνα Πουπάλου, Σιμέλα Εμμανουηλίδου
Κινησιολογία: Σταύρος-Αλέξανδρος Ικμπάλ, Κατερίνα Φώτη

Καλλιτεχνική διεύθυνση φωνητικού συνόλου CHÓRES: Μαρίνα Σάττι
Γενική διεύθυνση φωνητικού συνόλου CHÓRES: Χαράλαμπος Γωγιός
Διοικητική συνεργάτιδα: Ελένη Γιαννή
Οργάνωση παραγωγής: Βερονίκη Κρικώνη

Photo credit: Βαλέρια Ισάεβα

Διαβάστε επίσης:

Εθνική Λυρική Σκηνή: Το Καλλιτεχνικό πρόγραμμα για την περίοδο 2023-2024