Στα πλαίσια του Ελληνορωσικού αφιερωματικού έτους  2016, ο Έλληνας καλλιτέχνης Αλέκος Φασιανός θα παρουσιάσει στην Αγία Πετρούπολη την ατομική του έκθεση «Οι αρχαίοι ελληνικοί μύθοι στην καθημερινότητα» η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Κρατικό Μουσείο Ιστορίας της Θρησκείας την περίοδο 19 Μαΐου – 9 Ιουνίου 2016.

Είναι  η δεύτερη του έκθεση στη Ρωσία και η πρώτη του ατομική. Την πρώτη φορά στα πλαίσια της  έκθεσης που πραγματοποιήθηκε το 2008 στη Μόσχα στο Κρατικό εκθεσιακό κέντρο  των καλλιτεχνών, ο Αλέκος Φασιανός έλαβε τον τίτλο του Επίτιμου μέλους της Κρατικής Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Ρωσίας και ένα βραβείο για το καλύτερο έργο που επιλέχτηκε μεταξύ 350 έργων ζωγραφικής πολλών άλλων καλλιτεχνών που συμμετείχαν στο διαγωνισμό.

Την Έκθεση επιμελείται ιστορικός τέχνης  Όλγα Καρντασίδη.

Ο Αλέκος Φασιανός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1935. Αποφοίτησε από την Ακαδημία Καλών Τεχνών της Αθήνας, στη συνέχεια, το 1960 μετακόμισε στο Παρίσι για να σπουδάσει λιθογραφία στην Εθνική Σχολή Καλών Τεχνών στο Παρίσι. Είναι μέλος της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Αθήνας και επίτιμο μέλος της Κρατικής Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Ρωσίας. Από το 2009 είναι μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Τέχνης. Το 1985 έγινε Ιππότης του Τάγματος των Τεχνών (βραβεύτηκε από τον  Υπουργό της Γαλλίας  Ζακ Λανγκ), από το 2010 είναι ο Διοικητής του Τάγματος των Τεχνών (βραβεύτηκε από τον Υπουργό της Γαλλίας  Φρανσουά Μιτεράν), το 2013 ο Φασιανός  τιμήθηκε με το Προεδρικό Βραβείο της Γαλλικής Δημοκρατίας «Αξιωματικός της Λεγεώνας της Τιμής».

Στις 19 Μαΐου 2016 στα εγκαίνια της ατομικής έκθεσής του  στην Αγία Πετρούπολη ο Αλέκος Φασιανός θα βραβευτεί με ειδικό βραβείο πρώτης κατηγορίας της Διεθνούς Ακαδημίας της κουλτούρας και των τεχνών «Για συμβολή στην Τέχνη» από τον Petr Stronsky, Πρόεδρο της Ακαδημίας.

Χαρακτηριστικά στοιχεία του καλλιτέχνη διαμορφώνονται στις αρχές της δεκαετίας του ’60 στη Γαλλία, όπου έζησε για 30 χρόνια.  Τρία κύρια θέματα παραμένουν σταθερά στο έργο του: ο άνθρωπος, η φύση και το περιβάλλον, όπως φαίνεται μέσα από το πρίσμα της ελληνικής μυθολογίας. Ο κόσμος της Αρχαίας Ελλάδας και του ίδιου του  καλλιτέχνη ενώνονται στην έκθεσή του της Αγίας Πετρούπολης  με τίτλο “Αρχαίοι Ελληνικοί μύθοι στην καθημερινότητα”.

Τα έργα του βρίσκονται   σε πολλά μουσεία και στις συλλογές συλλεκτών και θαυμαστών του ταλέντου του ανά όλον τον κόσμο και ιδιαίτερα στην Αθήνα, το Παρίσι και σε όλη την Ευρώπη, καθώς και στο Τόκιο, Νέα Υόρκη, Σάο Πάολο και στη Μελβούρνη.  Ο καλλιτέχνης ήταν προσωπικός  φίλος  του  πρωθυπουργού  MITTERRAND  και  JACQUES  CHIRAC, τα έργα του καταλαμβάνουν  την σημαντική θέση στις συλλογές τους. Εκτός από τις ιδιωτικές συλλογές, τα έργα του βρίσκονται  στη Γαλλία  στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης  (Παρίσι), στο Ίδρυμα  «MAEGHT» ( SAINT-PAUL-DE VENCE), καθώς και στο  Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης «POMPIDOU Beaubourg» (Παρίσι).

Σήμερα, ο καλλιτέχνης ζει και εργάζεται στην Ελλάδα, στην Αθήνα, αναγνωρίζοντας, ότι η Γαλλία παραμένει το δεύτερο σπίτι του.

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του  αφιερωματικού έτους Ελλάδας – Ρωσίας 2016, του Γενικού Προξενείου Ελλάδας στην Αγία Πετρούπολη, της Διεθνούς Ακαδημίας Τεχνών και με την υποστήριξη της Κυβέρνησης της Αγίας Πετρούπολης.