Το Ελαιώνας Festival 2016 φιλοξενεί το έργο της Έλλης Παπακωνσταντίνου και του Παναγιώτη Βελιανίτη, ODC ΧΙ (Η σκιά του Άλλου).

Στην παράσταση «ODC ΧΙ (Η σκιά του Άλλου)» κανείς δεν θα σας ζητήσει να κρατήσετε τα μάτια σας ανοιχτά. Σε αυτήν την κάθοδο του Οδυσσέα στον Άδη, κανείς δεν θα σας ζητήσει να καθήσετε στις θέσεις σας.

Αντίθετα, στην βιωματική ηχητική performance που παρουσιάζουν η σκηνοθέτις ‘Ελλη Παπακωνσταντίνου και ο συνθέτης Παναγιώτης Βελιανίτης, οι θεατές ξαπλωμένοι στη σκηνή και μέσα σε απόλυτο σκοτάδι, καλούνται να ακούσουν, όπως ποτέ ξανά, τον ήχο της Ομηρικής Νέκυιας.

Η προσωδία του λόγου διευρύνεται στη μουσική της διάσταση και ερευνά τα σκοτεινά ηχοτοπία του ανοίκειου αυτού κόσμου.

Η έρευνα της σκηνοθέτριας Έλλης Παπακωνσταντίνου πάνω στην Ομηρική «Οδύσσεια» αρχίζει το 2001.Με βασικό συνεργάτη τον μουσικό Δημήτρη Καμαρωτό κατά την περίοδο 2001-2003 πραγματοποιήθηκαν μια σειρά διαφορετικών παραστάσεων/ ηχητικών παρεμβάσεων/ διαδραστικών εγκαταστάσεων που αντλούσαν από την Ομηρική Οδύσσεια και παρουσιάστηκαν είτε σε θέατρα είτε και στο δημόσιο χώρο (για παράδειγμα σε βιτρίνα δρόμου στην Broadway Avenue, NY).

Ενδεικτικά αναφέρουμε: ODC…after Homerστο «Φεστιβάλ του Εδιμβούργου 2002», Εγκαίνια της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, διαδραστικό installation/ parcour νέων τεχνολογιών στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον, Όπερα του Καϊρου, LaMaMa ETC. NY, «Θερινή Ακαδημία του Εθνικού Θεάτρου 2003» κ.α.

Η Ελλη Παπακωνσταντίνου εργάστηκε πάνω στην Οδύσσεια, ξανά, την περίοδο 2005-2007.Με βασικούς συνεργάτες τους Τηλέμαχο Μούσα και Αγλαία Παπά, αλλά με την συμμετοχή πολλών άλλων μουσικών, οι παράστασεις in situ δομημένοι αυτοσχεδιασμοί «ΟΥΤΙΣ» και «OΔC I-XI», παρουσιάστηκαν στο Διεθνές Κέντρο Αρχαίου Δράματος Δελφών, Φεστιβάλ Αισχυλείων, International Festival of Theatre Cairo, Αίγυπτο κ.α.

Περισσότερες πληροφορίες για το Elaiώνας Festival 2016 μπορείτε να δείτε εδώ.