Μάγχη και CERN. Η σήραγγα και η «Ζούγκλα» του Καλαί. Οι γέφυρες και οι αποκλεισμοί. Τα οράματα, οι διαψεύσεις και τα πολλά πρόσωπα της «Ενωμένης Ευρώπης».

Ο νεότατος σκηνοθέτης Ζυλιέν Γκοσλέν, καθήλωσε το κοινό του Φεστιβάλ με τη σπουδαία σκηνοθεσία του «2666» του Μπολάνιο το 2016, ενώ μας γοήτευσε και με την σκηνική του εκδοχή για τα «Στοιχειώδη Σωματίδια» του Ουελμπέκ, το 2017. Ο τριαντάχρονος δημιουργός επανέρχεται φέτος για τρίτη συνεχή χρονιά, με το έργο «1993» του ανερχόμενου Γάλλου συγγραφέα Ωρελιάν Μπελανζέ.

Συγγραφέας και σκηνοθέτης αφιερώνουν την παράσταση στις σύγχρονες ευρωπαϊκές μυθολογίες με όχημα τα δύο διασυνοριακά τούνελ που σφράγισαν, με την εμφάνισή τους, το τέλος της χιλιετίας.

Το πρώτο, στα γαλλοελβετικά σύνορα, από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών (CERN), είναι έδρα ενός τεράστιου επιταχυντή σωματιδίων. Το άλλο, κάτω από τη Μάγχη, γεφυρώνει τον θαλάσσιο βραχίονα που χωρίζει την Ευρώπη στα δύο, δημιουργώντας μια συμβολική ήπειρο. Μολονότι τα δύο αυτά τούνελ αρχικά συνδέθηκαν με μια αφήγηση «επιτεύγματος», σήμερα έχουν ταυτιστεί με αδιέξοδα προβλήματα συνεργασίας.

Τελευταίο επεισόδιο σε αυτή τη νέα μυθολογία είναι το στρατόπεδο συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών στο Καλαί. Εντέλει φαίνεται ότι και οι δύο αυτές εδαφικές διεισδύσεις, αντί να ομαλοποιήσουν, απορρύθμισαν τις ροές ανθρώπων και εμπορευμάτων, κλονίζοντας ίσως ριζικά τον μύθο της «ενωμένης Ευρώπης».

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Julien Gosselin

Ερμηνεύουν: Quentin Barbosa, Genséric Coléno-Demeulenaere, Camille Dagen, Marianne Deshayes, Roberto Jean, Pauline Haudepin, Dea Liane, Zacharie Lorent, Mathilde-Εdith Mennetrier, Hélène Morelli, Thibault Pasquier, David Scattolin

Μουσική: Guillaume Bachelé
Σκηνικά: Emma Depoid, Solène Fourt
Σχεδιασμός κοστουμιών: Salma Bordes
Σχεδιασμός ήχων: Hugo Hamman, Sarah Meunier
Φωτισμοί: Quentin Maudet, Juliette Seigneur και Nicolas Joubert
Σχεδιασμός βίντεο: Camille Sanchez και Pierre Martin
Διεύθυνση σκηνής: Jori Desq
Επίβλεψη σκηνής και βίντεο: Valentin Dabbadie
Βοηθοί σκηνοθέτη: Eddy d’Aranjo, Ferdinand Flame
Βοηθός διεύθυνσης περιοδείας: Colyne Morange
Διαχείριση περιοδείας και επικοινωνίας: Eugénie Tesson
Οικονομική διαχείριση περιοδείας: Emmanuel Mourmant
Βοηθός διαχείρισης περιοδείας: Paul Lacour-Lebouvier
Σκηνικά – Κοστούμια: εργαστήρια TNS

Συνεργάτες παραγωγής: Groupe 43 της Σχολής του TNS
Παραγωγή: Théâtre National de Strasbourg
Συμπαραγωγή: Festival de Marseille – danse et arts multiples
Εκτέλεση παραγωγής: Si vous pouviez lecher mon coeur

Υποστήριξη: SVPLMC MCC/DRAC Nord / Pas-de-Calais – Picardie, με την Περιφέρεια Hauts-de-France, με χορηγία Conseil Général Pas-de-Calais

Υποστήριξη διεθνούς περιοδείας: Institut Français

Διάρκεια: 105′

Με ελληνικούς υπέρτιτλους


Κεντρική φωτογραφία άρθρου: ©Fernandez Jean Louis


Διαβάστε επίσης:

Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2018: Το πρόγραμμα