Γνωστός για την ιδιαίτερη θεματολογία του, που αφορούσε διαφόρων ειδών γλυκίσματα και τα αστικά τοπία του Σαν Φρανσίσκο, ο Αμερικανός ζωγράφος Wayne Thiebaud απεβίωσε στις 25 Δεκέμβρη, στα 101 του χρόνια.

Σύμφωνα με τη δήλωση της γκαλερί του, Acquavella: «Ακόμη και στα 101 του χρόνια περνούσε τις περισσότερες ημέρες του στο στούντιο, ωθούμενος, όπως το περιέγραφε με την χαρακτηριστική του ταπεινοφροσύνη, από “αυτήν τη σχεδόν νευρωτική εμμονή του να προσπαθώ να μάθω να ζωγραφίζω”».

Το περίγραμμα των εικόνων του διαμορφωνόταν συχνά από νέον ροζ και μπλε χρώματα, κάτι που έκανε τα αντικείμενα να φαίνονται σαν να λάμπουν. Αρκετοί έσπευσαν να κατηγοριοποιήσουν τον Thiebaud στο ρεύμα της Pop Art, αλλά εκείνος είχε διαφορετική άποψη: «Φυσικά, είσαι ευγνώμων όταν κάποιος σε αποκαλεί οτιδήποτε. Αλλά δεν ένιωσα ποτέ ιδιαίτερα μέρος αυτού. Πρέπει να ομολογήσω ότι ποτέ δεν μου άρεσε ιδιαίτερα η pop art».

Χρησιμοποιούσε πάντα πολύ παχιές στρώσεις λαδομπογιάς, δημιουργώντας μια υφή που θύμιζε πραγματική μαρέγκα στα γλυκά του. Για πολλούς κριτικούς, αυτή ακριβώς η μπογιά και η ίδια η διαδικασία της ζωγραφικής ήταν και το πραγματικό θέμα της δουλειάς του.

Το 2000, ο Thiebaud είχε αναφέρει στο PBS’ NewsHour πως το φαγητό ως κεντρικό θέμα είναι: «διασκεδαστικό και χιουμοριστικό, και αυτό είναι επικίνδυνο στον κόσμο της τέχνης, πιστεύω. Είναι ένας κόσμος που παίρνει τον εαυτό του πολύ στα σοβαρά και, φυσικά, είναι μια σοβαρή δουλειά, αλλά πιστεύω επίσης πως υπάρχει χώρος για χιούμορ, επειδή το χιούμορ μας δίνει, θεωρώ, μια αίσθηση της σωστής διάστασης των πραγμάτων».

Ο Thiebaud γεννήθηκε στην Μέσα της Αριζόνα, το 1920. Στα πρώτα βήματα της καλλιτεχνικής του πορείας εργάστηκε ως σχεδιαστής κινουμένων σχεδίων για τη Walt Disney και, προτού γίνει ζωγράφος, εργάστηκε ως σχεδιαστής αφισών και ως “commercial artist”. Δίδαξε, επίσης, στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

Πηγή: The Guardian

Κεντρική εικόνα θέματος: Wayne Thiebaud, Display Cakes, 1963, λάδι σε καμβά, 28 × 38, San Francisco Museum of Modern Art (SFMOMA) | Πηγή: Artsy