O Ζακ Μαρσιάλ, Πρόεδρος του Πάρκου της Βιλλέτ στο Παρίσι από το 2006, είναι ο νέος προσκεκλημένος του

Megaron Plus την Δευτέρα 30 Απριλίου. Στην ομιλία του, που θα γίνει στα γαλλικά με ταυτόχρονη μετάφραση στο Μέγαρο Μουσικής, ο διάσημος Γάλλος ηθοποιός και σκηνοθέτης θα παρουσιάσει στο ελληνικό κοινό τις σκέψεις του για αυτό τον πρότυπο χώρο πολιτισμού και αναψυχής που έβαλε τη δική του ιδιαίτερη σφραγίδα στο καλλιτεχνικό τοπίο της γαλλικής πρωτεύουσας.

Η διάλεξη πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Γαλλική Πρεσβεία και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος.

Το Πάρκο της Βιλλέτ αποτελεί μοντέλο χωροταξικής οργάνωσης και αρχιτεκτονικής και σχεδιάστηκε από τον Γαλλοελβετό αρχιτέκτονα του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης Μπερνάρ Τσουμί. Όπως δηλώνει ο Ζακ Μαρσιάλ, επιθυμία του, μέσα από τις εκδηλώσεις που φιλοξενούνται στην Βιλλέτ, είναι «να προβάλει τις κουλτούρες του περιθωρίου και της Περιφέρειας και να προωθεί την πολιτιστική επικοινωνία μέσα από κάθε μορφή καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας».

Η Βιλλέτ (Villette=μικρή πόλη στα γαλλικά) καλύπτει έκταση 550 στρεμμάτων στα βορειοανατολικά των Παρισίων. Βρίσκεται στο 19ο διαμέρισμα, στην τοποθεσία όπου είχαν οικοδομηθεί στα 1867 τα παλαιά σφαγεία της πόλης κατόπιν διαταγής του Ναπολέοντος Γ΄, τα οποία κατεδαφίστηκαν σχεδόν έναν αιώνα μετά. Είναι ο μεγαλύτερος χώρος πρασίνου, αναψυχής και πολιτισμού της γαλλικής πρωτεύουσας και υπάγεται στο Υπουργείο Πολιτισμού και Επικοινωνίας. Το μεγαλύτερο αστικό πολιτιστικό πάρκο των Παρισίων περιλαμβάνει υπαίθριους χώρους και κτηριακά συγκροτήματα πολλαπλών χρήσεων. Στην έκταση του Πάρκου της Βιλλέτ συναντά κανείς μεταξύ άλλων: την Γκραντ Αλ της Βιλλέτ, την Πολιτεία των Επιστημών και της Βιομηχανίας (Cité des Sciences et de l’Industrie), την Πολιτεία της Μουσικής (Cité de la Musique), το Ανώτερο Εθνικό Ωδείο των Παρισίων (Conservatoire national supérieur), το θέατρο Παρί-Βιλλέτ, καθώς και 12 θεματικά πάρκα, υπαίθριους κινηματογράφους, περίπτερα μουσικής, κέντρο ιππασίας, κ.ά.

Ο Γάλλος ηθοποιός και σκηνοθέτης Ζακ Μαρσιάλ, που γεννήθηκε το 1955 στην περιοχή Βαλ-ντε-Μαρν στα περίχωρα του Παρισιού, είναι ένας από τους πλέον επιτυχημένους καλλιτέχνες της γενιάς του με αδιάλειπτη παρουσία εδώ και τριάντα χρόνια στον χώρο του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης. Με οικογενειακή καταγωγή από τις Αντίλλες, σπούδασε υποκριτική και θέατρο στη γαλλική πρωτεύουσα υπό την καθοδήγηση των Ζωρζ Ουιλσόν, Ζαν-Πωλ Ρουσσιγιόν και Ιρίνα Μπρουκ.

Το 2000, ίδρυσε τον θίασο Compagnie de la Comédie Noire (Θίασος της Μαύρης Κωμωδίας), με τον οποίο ανέβασε έργα των Πλιγιά, Μαριβώ, Σεζαίρ και άλλων σπουδαίων δραματουργών. Σημαντική στιγμή στην καλλιτεχνική του πορεία υπήρξε το ανέβασμα του Τετραδίου της επιστροφής στην γενέτειρα του Κρεολού ποιητή και πολιτικού Αιμέ Σεζαίρ, το οποίο, αφού ταξίδεψε και στις πέντε Ηπείρους, παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στο Γαλλόφωνο Φεστιβάλ Francophonies, καθώς και στην ειδική τελετή για τον εορτασμό, το 2006, της επετείου για την κατάργηση της δουλείας.

Επιπλέον, ο Ζακ Μαρσιάλ είναι εμπνευστής του φορέα Rond Point des Cultures (Σημείο συνάντησης πολιτισμών) που διοργανώνει εκδηλώσεις με στόχο την προβολή της δημιουργικότητας διαφόρων μειονοτικών καλλιτεχνικών και πολιτιστικών ομάδων, ένα ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα τον Μαρσιάλ, ο οποίος έχει ηγηθεί πολλών πρωτοβουλιών σχετικά με την ισότητα των ευκαιριών των μειονοτικών καλλιτεχνών στη γαλλική μικρή και μεγάλη οθόνη. Έχει ακόμη συμμετάσχει σε εκστρατείες σχετικά με την προτροπή των νέων για αυξημένη συνειδητή συμμετοχή στα κοινά και στις εκλογικές διαδικασίες, προκειμένου «η ελευθερία, η αδελφοσύνη και η ισότητα να γίνουν πραγματικότητα μέσα από την καθημερινότητα», όπως υποστηρίζει ο ίδιος. Από το 2005, ο Ζακ Μαρσιάλ είναι διευθυντής του Ραδιοτηλεοπτικού Δικτύου Γαλλικών Υπερπόντιων Περιοχών (RFO).