Οι Εκδόσεις Πατάκη, παρουσιάζουν το παραμύθι της Αγαθής Δημητρούκα, που τιτλοφορείται…

… ο Χρυσάνεμος και ανήκει στη σειρά «Στα βαθιά».

Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Ένα παραμύθι γραμμένο τον Φεβρουάριο του 2009, το οποίο αποδεικνύεται προφητικό, καθώς μιλάει για την οικονομική κρίση που βιώνουμε σήμερα. Ένα παραμύθι κατά της απληστίας και της επιθυμίας για πλουτισμό χωρίς κόπο. Ένα παραμύθι υπέρ της ομαδικής προσπάθειας για την αλήθεια και το μέτρο στη ζωή. Ένα παραμύθι που έρχεται να δώσει στα παιδιά δύναμη κι ελπίδα για να χτίσουν το μέλλον τους.Μια φορά κι έναν καιρό, σ’ ένα μοναχικό νησάκι, από το πρωί άρχισε να φυσάει ένας δυνατός αέρας, ένας άνεμος. Όμως τα νησιά συχνά τα δέρνουν οι ανέμοι, γι’ αυτό και οι κάτοικοι δεν ανησύχησαν. Απλώς, για να μην τους πάρει ο αέρας και τους ρίξει στη θάλασσα, κλειδαμπαρώθηκαν στα σπίτια τους. Κι όταν πια το φύσημα του ανέμου δεν ακουγόταν πουθενά, οι νησιώτες άρχισαν ν’ ανοίγουν πόρτες και παράθυρα. Όμως τι βλέπανε τα μάτια τους; Τι θέαμα! Τι λάμψη! Όλα ήταν σκεπασμένα από χρυσάφι!…
Αλλά αυτό που οι νησιώτες νόμισαν τύχη ήταν τελικά κακοδαιμονία. Άλλαξε ο τρόπος ζωής τους: Κοιμούνταν τη μέρα και ζούσαν τη νύχτα, γιατί τους τύφλωνε το χρυσάφι που έλαμπε στον ήλιο, κι όταν τους τέλειωσαν τα τρόφιμα, καθώς δεν είχαν πια γη να καλλιεργήσουν, έπεσαν στα νύχια ενός κερδοσκόπου καπετάνιου από το διπλανό νησί. Τελικά, το χρυσάφι στα χέρια του καπετάνιου γίνεται κοπριά και οι νησιώτες ξαναβρίσκουν την όμορφη και εύφορη γη τους.

Αγαθή Δημητρούκα:
Η Αγαθή Δημητρούκα γράφει ή μεταφράζει στίχους, ποιήματα, παραμύθια, αφηγήματα, θεατρικά έργα και άρθρα στην προσπάθειά της να επικοινωνήσει σε μια γλώσσα που τείνει να εξαφανιστεί. Με το παραμύθι της αυτό εύχεται στα παιδιά να χαίρονται το δροσερό αεράκι της ζωής, χωρίς τον φόβο να παρασυρθούν από τον απατηλό άνεμο της απληστίας, που σάρωσε τη δική της γενιά και τις ενδιάμεσες.

Σειρά «Στα βαθιά»
Η σειρά «Στα βαθιά…» είναι σχεδιασμένη για παιδιά που έχουν αποκτήσει ευχέρεια στην ανάγνωση μικρών λογοτεχνικών κειμένων, αλλά εξακολουθούν να χρειάζονται ένα ασφαλές αναγνωστικό περιβάλλον. Τα βιβλία της σειράς είναι χωρισμένα σε δύο επίπεδα. Στο επίπεδο 1 τα παιδιά βουτάνε στις 2.000 λεύγες, απολαμβάνοντας κείμενα με 2.000 λέξεις και πλούσια εικονογράφηση. Προχωρώντας στο επίπεδο 2, έτοιμα πια, κάνουν μια απολαυστική βουτιά στις 4.000 λεύγες, ταξιδεύοντας στη συναρπαστική θάλασσα της ανάγνωσης. Στο τέλος κάθε βιβλίου οι μικροί αναγνώστες θα διασκεδάσουν με δημιουργικές δραστηριότητες βασισμένες στην ιστορία που διάβασαν. Σημαντικοί Έλληνες συγγραφείς, μοντέρνα εικονογράφηση και συναρπαστικοί ήρωες κρατούν την καλύτερη συντροφιά στα παιδιά που μπορούν πλέον να διαβάσουν μόνα τους το πρώτο τους λογοτεχνικό βιβλίο!

Εικονογράφηση: Γιώργος Ναζλής