Η έκθεση με τίτλο «Συλλογή Σωτήρη Φέλιου – Στέφανος Δασκαλάκης: Ζωγραφική 2013 – 2021» παρουσιάζει 25 ζωγραφικές συνθέσεις, κυρίως μεγάλων διαστάσεων, από τη Συλλογή Σωτήρη Φέλιου και ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές, όπως την Τράπεζα της Ελλάδος, τη Συλλογή Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ., τη Συλλογή Αντώνη και Άζιας Χατζηιωάννου και τη Συλλογή Δανή Κοτζαϊβάζογλου.

Η έκθεση χωρίζεται σε δύο ενότητες, η πρώτη αποτελείται από έργα που έχουν φιλοτεχνηθεί από το 2004 – 2009 και ανήκουν στην Συλλογή Σωτήρη Φέλιου, και η δεύτερη από έργα που έχουν δημιουργηθεί την περίοδο 2013 – 2021, μετά την αναδρομική έκθεση του Στέφανου Δασκαλάκη στο Μουσείο Μπενάκη το 2013, και ανήκουν σε συλλογές ιδρυμάτων και ιδιωτών. Τα περισσότερα από αυτά δεν έχουν έως σήμερα εκτεθεί.

Ακολουθώντας μια χρονολογική προσέγγιση, η έκθεση φανερώνει στους θεατές την εξέλιξη της καλλιτεχνικής δημιουργίας του Στέφανου Δασκαλάκη, μέσα από τις θεματικές ενότητες που τον απασχολούν: η ανθρώπινη μορφή και η γυναικεία φιγούρα, η σημασία της τοποθέτησης του μοντέλου στο ατελιέ και η κατάλληλη «σκηνογραφία» της εικόνας, η παρατήρηση της πραγματικότητας την ώρα της ζωγραφικής πράξης, η αποτύπωση του φωτός και της σκιάς και οι εσωτερικοί χώροι.

Όπως αναφέρει ο ίδιος ο Στέφανος Δασκαλάκης για τα έργα του: «[…] Πολλά από αυτά έχουν γίνει με φως ημέρας. Γιατί πριν οι φιγούρες ήταν όλες με τεχνητό φως. Το τεχνητό φως έχει τη δυνατότητα να δίνει έντονες σκιές, δραματικούς φωτισμούς. Το φως της ημέρας είναι κάτι τελείως διαφορετικό, είναι απρόβλεπτο, αλλάζει συνέχεια, με αποτέλεσμα, ένα παράδοξο, ότι ενώ θέλεις να είσαι πιστός σε αυτό που βλέπεις, αυτό που βλέπεις αλλάζει συνέχεια. Έτσι, το ανασυνθέτεις, με έναν τρόπο. Δηλαδή, αυτό που βλέπει κανείς στο έργο ποτέ δεν αντιστοιχεί σε μία συγκεκριμένη στιγμή, σε ένα πραγματικό φωτισμό. Είναι μια σύνθεση διαφορετικών στιγμών. Όπως έχω πει πολλές φορές, ζωγραφίζω απ’ το φυσικό. Αυτό έχει σαν συνέπεια το να περιορίζομαι στις επιλογές μου. Δηλαδή, εκ πρώτης όψεως, είναι ένα εμπόδιο. Αυτό, όμως, το εμπόδιο ακριβώς, στη συνέχεια, φτάνει να γίνεται ένα μέσο για μία κατάκτηση ελευθερίας πολύ πυκνής και πλούσιας από αυτόν τον αγώνα για να ξεπεράσεις αυτό το εμπόδιο.»


Info
Τοποθεσία: 16 Φωκίωνος Νέγρη, Φωκίωνος Νέγρη, Αθήνα

Ώρες λειτουργίας: Ώρες Λειτουργίας: Τετάρτη-Παρασκευή 16:00-20:00 | Σάββατο 12:00-17:00 | Από: 09/03/2022 Έως: 07/05/2022

Πληροφορίες: 16fokionosnegri.gr


Video and photo credit: Culturenow.gr / Κυριάκος Μακαρονίδης


Διαβάστε επίσης:

Στέφανος Δασκαλάκης – «Συλλογή Σωτήρη Φέλιου – Ζωγραφική 2013 – 2021»: Έκθεση στον χώρο τέχνης 16 Φωκίωνος Νέγρη