«Ο Κλάιστ έχει τον τρόπο του να μας βασανίζει και –εδώ είναι ο θρίαμβός του ως καλλιτέχνη- κατορθώνει να μας κάνει να τον ευγνωμονούμε γι’ αυτό το μαρτύριο.»

Η παραπάνω φράση ανήκει στον Thomas Mann και αναφέρεται στη νουβέλα του Χάινριχ Φον Κλάιστ, «Ο σεισμός στη Χιλή», η οποία αφηγείται την ιστορία ενός παράνομου και καταδικασμένου έρωτα ανάμεσα σε δύο μελλοθάνατους νέους, που ανατρέπεται από τον μεγάλο σεισμό του 1647 στη Χιλή.

Το έργο του Κλάιστ, έκανε την παρθενική του εμφάνιση στην ελληνική θεατρική σκηνή τον Απρίλιο του 2015, σε σκηνοθεσία Ακύλλα Καραζήση, όπου έτυχε θερμή υποδοχή από κριτικούς και κοινό. Ύστερα από την πρώτη επιτυχημένη παρουσίασή της, η παράσταση επανέρχεται στο Bios για δεύτερη φορά, από την Δευτέρα 9 Νοεμβρίου.

Με αυτή την αφορμή, οι έξι ελπιδοφόροι αντιπρόσωποι της νέας γενιάς ηθοποιών (όλοι τους απόφοιτοι του Εθνικού Θεάτρου και του Ωδείου Αθηνών) που έχουν αναλάβει να ζωντανέψουν αυτή την γοητευτική ιστορία αγάπης επί σκηνής, μας μετέφεραν μέσα σε λίγες φράσεις την δική τους προσωπική οπτική για το έργο του Κλάιστ, αλλά και τον προσδοκώμενο αντίκτυπο της παράστασης στους θεατές, δίνοντάς μας ενδιαφέροντες λόγους για να την παρακολουθήσουμε!

Επιμέλεια: Ερριέττα Μπελέκου

Μάνος Βαβαδάκης

«Ίδιον της λογοτεχνίας είναι οι μεγάλοι έρωτες ή μάλλον οι “μεγάλοι” ερωτευμένοι να οδηγούνται στην καταστροφή, ακόμα και στον θάνατο. Το εφήμερο του έρωτα είναι αυτό που γοητεύει. Μας κάνει να αναζητούμε το τέλος μας λίγο πιο νωρίς. Μακάρι οι θεατές μας, να φύγουν με την ανάγκη για τον Μεγάλο έρωτα».

 

Χαρά – Μάτα Γιαννάτου

«Είναι μια συγκινητική ιστορία η οποία ακούγεται μέσα από τον υπέροχο λόγο του Κλάιστ. Έντονες εικόνες, έντονα συναισθήματα και άνθρωποι που μπορείς να καταλάβεις. Φεύγοντας από την παράσταση μας, θα ήταν ωραίο ο θεατής να αγαπάει περισσότερο και να μισεί λιγότερο. Peace and love».

Κατερίνα Ζησούδη

«Η νουβέλα Ο σεισμός στη Χιλή είναι μια ιστορία που μιλάει για όλους όσους μπορούν να αγαπήσουν και να προσφέρουν τον εαυτό τους στον άλλον. Αφηγείται ότι η δύναμη του έρωτα δεν είναι κάτι ξεπερασμένο. Αυτό με κάνει να θέλω να τη μοιραστώ με τους άλλους χωρίς να περιμένω να σκεφτούν ή να αισθανθούν το ίδιο με εμένα».

Γιώργος Κατσής

«Δεν μπορεί να συγκριθεί ούτε κατά διάνοια το κακό που προκαλούν οι άνθρωποι στο έργο με το κακό που τους έφερε ο μεγάλος σεισμός. Η εκκλησία, οι γονείς, οι πιο κοντινοί άνθρωποι των κεντρικών χαρακτήρων, τους οδηγούν στον θάνατο. Έτσι είναι η ζωή μέχρι σήμερα. Θα με έκανε χαρούμενο αν ο κάθε θεατής απογοητευόταν αφόρητα από το ανθρώπινο είδος βλέποντας την παράσταση μας. Το βρίσκω άκρως εποικοδομητικό».

Ελένη Μπούκλη

«Ένας, ακόμη, έρωτας που οι άνθρωποι δεν μπορούν να άντεξουν, ξεπερνάει το -χώρο- μέσα τους. Μακάρι ακούγοντας αυτή την ιστορία ο θεατής, να νιώσει τι είναι αυτό που πραγματικά πεθαίνει στο τέλος της ιστορίας, κυρίως μέσα του. ¨…δως μου το χέρι σου¨».

Κωνσταντίνος Πλεμμένος

«Μια φυσική καταστροφή και ένας έρωτας. Ένα λιντσάρισμα μέσα σε μια εκκλησία. Αυτά τα τρομερά γεγονότα μεταφέρονται στο κοινό μέσα από μια αφήγηση που είναι γεμάτη δαιδαλώδη νοήματα , λαβυρίνθους προτάσεων».

 

*Photo credits (πορτραίτα ηθοποιών): BigAlejandro 

__________________________________

Η παράσταση «Ο σεισμός στη Χιλή» παρουσιάζεται για δεύτερη φορά στο Bios από 9 Νοεμβρίου.