Ο Σεισμός στη Χιλή, ανέβηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 2015 στο Bios σε σκηνοθεσία του Ακύλλα Καραζήση, με πρωταγωνιστές μία ομάδα νέων ηθοποιών, αποφοίτους του Εθνικού Θεάτρου και του Ωδείου Αθηνών.

Γραμμένη αρχικά με τον τίτλο Χερώνυμο και Γιοζέφα το 1807 μέσα από την φυλακή, η νουβέλα του Χάινριχ Φον Κλάιστ αφηγείται την ιστορία ενός καταδικασμένου έρωτα ανάμεσα σε δύο μελλοθάνατους νέους, η οποία ανατρέπεται από τον μεγάλο σεισμό του 1647 στη Χιλή.

Ο μεγάλος σεισμός απελευθερώνει τους καταδικασμένους ήρωες – τη Γιοζέφα από αποκεφαλισμό και τον Χερώνυμο από την αυτοκτονία- για να οδηγηθούν ωστόσο λίγο αργότερα σε ένα τραγικό τέλος από τους κατοίκους της πόλης όταν καταφεύγουν σε μία εκκλησία, το μοναδικό κτίριο που παραδόξως επέζησε του σεισμού.

Με ιδιαίτερα θετικές κριτικές και την ενθουσιώδη ανταπόκριση του κοινού, ο Σεισμός στη Χιλή επιστρέφει στο Bios αυτό τον Νοέμβριο. Η πρωτότυπη αφήγηση των ηθοποιών ζωντανεύει αυτή την γοητευτική ιστορία αγάπης επί σκηνής, κάνοντας μας να νιώθουμε μάρτυρες των δραματικών εξελίξεων της ιστορίας!

Ο Κλάιστ έχει τον τρόπο του να μας βασανίζει και –εδώ είναι ο θρίαμβός του ως καλλιτέχνη- κατορθώνει να μας κάνει να τον ευγνωμονούμε γι’ αυτό το μαρτύριο. – Thomas Mann

Συντελεστές:

Μετάφραση: Θοδωρής Δασκαρόλης
Σκηνοθεσία: Ακύλλας Καραζήσης

Παίζουν: Μάνος Βαβαδάκης, Χαρά-Μάτα Γιαννάτου, Κατερίνα Ζησούδη, Γιώργος Κατσής, Ελένη Μπούκλη, Κωνσταντίνος Πλεμμένος

Διάρκεια: 80’