Οι νέες γλυπτικές συνθέσεις του Περικλή Πραβήτα χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη εικόνες και αντικείμενα οικεία και βιωμένα, που βρίσκονται πλέον παρατημένα και αφημένα σε αχρησία, με σκοπό να ενεργοποιήσουν μέσα από τη συνεχή αίσθηση του εύθραυστου, της ματαιότητας και του κινδύνου, τον μηχανισμό του Déjà Visité.

Déjà Visité. Μία διαδικασία του νου η οποία σχετίζεται με την αίσθηση του ατόμου όταν αυτό βρίσκεται σε έναν χώρο στον οποίο νιώθει πως έχει ξαναβρεθεί, χωρίς ωστόσο να υπάρχει καμία επίσημη μαρτυρία που να το επιβεβαιώνει.

Ο Περικλής Πραβήτας μέσα από το ιδιαίτερο και προσωπικό λεξιλόγιό του, καταφέρνει να δημιουργήσει μια νέα ιεράρχηση μεταξύ του σημαντικού και του ασήμαντου. Τοποθετώντας συχνά τα έργα του σε βάθρα και βάζοντας τα μέσα σε προθήκες, μεταμορφώνει το καθημερινό αντικείμενο σε έργο τέχνης επιτυγχάνοντας έτσι την εις βάθος διαφύλαξη και προστασία του. Το έργο, και φυσικά το σύνολο των σημείων του- περνάει στην αντιπέρα όχθη και διασώζεται εν τέλει στο χρόνο και τη μνήμη μας, ως πολύτιμο.

Όπως αναφέρει ο ίδιος ο Περικλής Πραβήτας: «Η ενεργοποίηση της μνήμης είναι βασικό στοιχείο της καλλιτεχνικής δημιουργίας, αλλά και πρόθεση στο τελικό αποτέλεσμα των έργων. Η μνήμη ενεργοποιείται με τη δεύτερη συνάντηση […]. Αυτό μπορεί να επιτυγχάνεται με αντικείμενα που ήταν βιωμένα και πλέον έχουν βρεθεί σε αχρησία. […] Αυτά αποτελούν τον πυρήνα των γλυπτικών συνθέσεων, με τα οποία φτιάχνω χώρους και νέους συσχετισμούς με νέα νοήματα. Δηλαδή, τα αντικείμενα απαλλαγμένα από την πρώτη τους χρήση, χρησιμοποιούνται ως νέα σύμβολα. […] Όλα αυτά τα ευρήματα μετατρέπονται σε εκθέματα.».


Info
Τοποθεσία: Γκαλερί Έκφραση – Γιάννα Γραμματοπούλου, Βαλαωρίτου 9α, Αθήνα

Ώρες λειτουργίας: Ώρες Λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 12.00-20.00, Τετάρτη: 12.00-18.00, Σάββατο: 12.00–15.00 | Από: 28/09/2021 Έως: 30/10/2021

Πληροφορίες: www.ekfrasi-art.gr


Video and photo credit: Culturenow.gr / Κυριάκος Μακαρονίδης


Διαβάστε επίσης:

Περικλής Πραβήτας – Déjà Visité: Έκθεση στην Γκαλερί «Έκφραση – Γιάννα Γραμματοπούλου»