Το «Κιβώτιο», το εμβληματικό έργο του Άρη Αλεξάνδρου, παρουσιάζεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο Studio Μαυρομιχάλη, σε σκηνοθεσία Φώτη Μακρή και Κλεοπάτρας Τολόγκου, με τον Φώτη Μακρή στον κεντρικό ρόλο. Ο κύκλος συζητήσεων με το κοινό συνεχίζεται, με καλεσμένο για τη δέκατη τρίτη συζήτηση τον Νίκο Μπελογιάννη, γιο του Αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης Νίκου Μπελογιάννη και της συγγραφέως και δημοσιογράφου Έλλης Παππά.

Ο Νίκος Μπελογιάννης είναι απόφοιτος της σχολής χημικών μηχανικών ΕΜΠ, με διδακτορικό στην ίδια σχολή και με θέμα την διάβρωση του μαρμάρου της Ακρόπολης. Εργάστηκε στην αρχαιολογική υπηρεσία για την συντήρηση των μνημείων. Έχει γράψει τα βιβλία: “Σταλινισμός, η τέταρτη μονοθεϊστική θρησκεία” (μαζί με Αγγ. Κώττη), Εκδόσεις Άγρα, 2012 και “Αυτά λοιπόν τα νέα του Αλεξάνδρου (Στιγμιότυπα της μνημονιακής εποχής, δεξιάς και αριστερής)” Εκδόσεις Άγρα, 2016.

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Ανδρέας Γιολάσης, μέλος του Δ.Σ. του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας και συνεργάτης του Studio Μαυρομιχάλη.

Η σειρά των καλεσμένων στις συζητήσεις για τον μήνα Ιανουάριο διαμορφώνεται ως εξής: στις 13/1 ο Κοσμήτορας στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μιχάλης Σπουρδαλάκης, στις 20/1 ο Καθηγητής στο Τμήμα Βαλκανικών Σλαβικών & Ανατολικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και συγγραφέας, Νίκος Μαραντζίδης και στις 27/1 ο επιμελητής των εκδόσεων Αλεξάνδρεια Κώστας Λιβιεράτος. Η συμμετοχή στις συζητήσεις είναι δωρεάν.

Το έργο

Στα τέλη του Ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου, μια ομάδα ανταρτών αναλαμβάνει μετά από σχετική εντολή του Γενικού Αρχηγείου να μεταφέρει, περνώντας μέσα από εχθρικό έδαφος, ένα κιβώτιο αγνώστου περιεχομένου, με παραλήπτες τη διοίκηση μιας ανταρτοκρατούμενης πόλης. Στη διάρκεια της αποστολής η ομάδα αρχίζει να χάνει τα μέλη της σταδιακά μέχρι που τελικά σώζεται ένας μόνο αντάρτης, ο οποίος τελικά κατορθώνει να παραδώσει το κιβώτιο. Όταν όμως φτάνει στον προορισμό του, διαπιστώνεται πως είναι άδειο και ο αντάρτης φυλακίζεται από τους άλλους συντρόφους του ως δολιοφθορέας. Σε μια συγκλονιστική προσπάθεια να αποδείξει την αθωότητά του, ο ήρωας αρχίζει να συντάσσει αναφορές στον ανακριτή, όπου δεν διστάζει να εξηγεί και να ερμηνεύει, το νόημα της παράδοξης αποστολής τους. Ο συντάκτης των αναφορών δεν γνωρίζει τίποτα για την ταυτότητα του ανακριτή ούτε για τους δεσμώτες του, ούτε αν ο ανακριτής διαβάζει τα όσα του γράφει.

Ο Φώτης Μακρής ερμηνεύει, σε έναν συγκλονιστικό μονόλογο, τον ταραγμένο αυτόν ήρωα που σταδιακά αμφισβητεί κάθε είδους πεποίθηση. Το Κιβώτιο, είναι το μοναδικό μυθιστόρημα του Άρη Αλεξάνδρου και έχει χαρακτηριστεί ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της Νεοελληνικής λογοτεχνίας. Το έργο ερμηνεύθηκε από αλληγορία για τον εμφύλιο και ως καταγγελία ενάντια σε κάθε είδους εξουσία, αλλά και ως ένα σχόλιο στον δυτικό πολιτισμό.

Το blog της παράστασης: http://kivotio.tumblr.com/

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Δραματουργική επεξεργασία – Σκηνοθεσία: Φώτης Μακρής, Κλεοπάτρα Τολόγκου
Σκηνογραφία: Διονύσης Μανουσάκης
Μουσική: Γιώργος Νινιός

Παίζει ο Φώτης Μακρής

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση Το Κιβώτιο στο Studio Μαυρομιχάλη μπορείτε να δείτε εδώ.